Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: 5D a ostrość obiektywów

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie 5D a ostrość obiektywów

Witam, testuję 50D i 5D w domowym zaciszu, mam wrażenie, że podpięta do nich stałka Canona 50 1.4, jest ostrzejsza na przysłonach 1.4-2.5 w 50D....

Winiety na 5D się spodziewałem, jednakże lud forumowski pisał iż obiektywy z ff napierają skrzydeł (w "GO" może tak), jednakże w moich testach tak nie wynika.
    Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: 5D a ostrość obiektywów

Może to wina ff lub bf?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Może to wina ff lub bf?
    w 50D celowo nie wprowadzałem korekcji fff/bf. Czyżby magia ff takich dodała skrzydeł stałce, że wykazała jej wady? Choć mi to wygląda na czyste mydło (brak ostrości) w porównaniu od zdjęcia z 50D, a nie ff/bf ?

Niestety z braku funduszy nie mam innego obiektywu do porównania..
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 28-03-2013 o 22:14
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Coś już napisał Awatar pathar
    Miasto
    Lublin

Porównujesz zdjęcia na ekranie monitora czy patrząc na lcd obu aparatów? W 5D ostrzyłeś centalnym punktem AF czy bocznymi?
    Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Może to wina ff lub bf?
    tylko i wyłącznie, dla 5D szkło musi być skalibrowane pod puszke, inaczej będzie lipa
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Miasto

Cytat Zamieszczone przez pathar Zobacz posta
    Porównujesz zdjęcia na ekranie monitora czy patrząc na lcd obu aparatów? W 5D ostrzyłeś centalnym punktem AF czy bocznymi?
    Tylko monitor LCD, ten w 5D taki straszny nie jest jak go malują ale fakt faktem od 50D,60D odbiega.
    Testowałem, boczne ale ogólnie, nawet w 50D , 60D nie używałem bocznych - środkowy + przekadrowanie. Jednakże uprzedzę, w sytuacji kadrowania bocznymi, podobna sytuacja (także niweluje mó j błąd w kadrowaniu).

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    tylko i wyłącznie, dla 5D szkło musi być skalibrowane pod puszke, inaczej będzie lipa
    Tylko kalibracja wpływa na ff/bf. Jeżeli nawet miałbym C50 1.4 rozkalibrowane, to powinno pudłować na 50D (forumowicze "twierdzili" iż taka C 50 1.8 ostrzyła lepiej z 5D). Także kalibracja nie wpływa na mydło z tego co mi wiadomo...
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 28-03-2013 o 23:27

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

U mnie każde szkło jest ostrzejsze. Problem może być w tym, że głębia ostrości jest mniejsza i pozornie wydaje się że jest nieostre, lub problemy z nastawą ostrości.

Pełne uzależnienie

Obejrzyj te zdjęcia na monitorze a nie na LCD bo w przypadku 50D kiepskie zdjęcie na LCD wygląda super a na 5D super zdjęcie na LCD wygląda kiepsko. Mój 50/1,8 na 5D jest ostry od pełnego otworu a na 50D dopiero od okolic 2,4.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Tzw. mydło, a brak celności af, to dwie zupełnie różne kwestie. Skoro c 50 1.4 na cropie jest ostry, to na 5dclasic nie może być mydlany. Albo ff,bf lub czujniki znalazły inny, bardziej kontrastowy punkt niż założono. A tak w ogóle, to dawać zdjęcia z exifami.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Tylko monitor LCD
    Dobrze że to nie czasy analoga, bo pewnie oceniałbyś ostrość na stykówkach ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów