Witajcie forumowicze Canon-Board.info
Jestem Sebstian i jest to moj pierwszy wpis tutaj, ale mam nadzieje ze nie ostatni, dlatego chciałbym się z Wami powitać.
Do tej pory "fotografowalem", chyba moge to tak nazwać, Nikonem D90 z rózna optyka. Wlasnie w zeszlym tygodniu pozbylem sie tego aparatu i teraz mam jeszcze większy dylemat co kupić.
Co prawda zostalo mi jeszcz pare rzeczy z systemu Nikona tj, obiektywy: Nikkora 35mm f/1.8 - Nikkora 50mm f/1.8, Sigma 10-20mm f/4-5.6 i lampa SB-900 o ktore co chwila ktos pyta i chce odkupic, wiec zapewne uda mi sie je sprzedac w krotkim czasie, ale tak naprawde nie wiem co robic w sprawie "puszki".
Otóż w Nikonie D90 brakowało mi lepszego ISO ktore pozwoliloby mi wykonywac lepsze zdjecia w gorszych warunkach oswietleniowych, tak naprawdę ISO do wartosci 1600 bylo używalne a już powyżej nie zawsze zdjęcie musiało wyglać dobrze. Dlatego i nie tylko postanowilem shandlować aparat ktory uzywalem dokladnie 3 lata (75 tys klapniec, m.in dlatego poszedl na handel). Przez ten cały czas zabawy/poznawania fotografii z pierwszą lustrzanką postanowilem sie przesiąść na coś innego ... no i myślę lepszego.
Jestem hobbysta fotografii i videografii i takze ze wzgledu na dosc slaba funkcje video w D90 postanowilem upgradowac sprzet.
Teraz zadaję sobie pytanie, co teraz, czy pozostać z Nikonem czy przeskoczyć na Canona. Proszę o Wasze opinie na teamat Waszych aparatów, bo już mam "mętlik" od tych wszystkich Internetowych reviews, itp.
Budżet, nie ma aż takiego znaczenia coś chciałbym skompletować podobny zestaw w Canonie.
Ze sprzedazy systemu Nikona bedę miał ok 6 tys zl, i smiało mogę coś dorzucić. Nie ukrywam że faworyzuję Canona za możliwości video, tj. całkowity wpływ na ustawienia w trakcie nagrywania video( Nikon tak nie może, bynajmniej mój D90 to kiepsciutko było), ale nie koniecznie już za system bezprzedowowego kontrolowania lamp błyskowych E-TTL z którego też będę chciał korzystać.
No i nie powiem, że szkoda mi dotychczasowej szklarni a przede wszystkim fantastycznej 35-tki 1,8 ktora w porównaniu do ceny (700zl) daje niesamowite rezultaty.
Napiszczcie coś proszę, co wy byście zrobili na moim miejscu.
Nie "palę się" z zakupami, ale ...... no właśnie... coś już bym chciał mieć na oku, słyszałem też że Canon wypuści coś nowego niebawem....ale to niebawem to koniec lata lub poczatek jesieni 2013 (teraz mamy prawie kwiecień 2013).
Moje wymagania które sobie obrałem co do body to:
- dobre ISO,
- górny wyświetlacz na korpusie do podgladu ustawień,
- zdalny system sterowania lampami
- video Full HD z calkowita kontrola ustawien ekspozycji w trakcie nagrywania z Mic In & Headphone output
- crop sensor bo na full frame to troche za drogo.
Przepraszam ze tak dlugo, ale jak niby opisac to któcej.
dzięki za feedback, pozdro kanias