Strona 20 z 96 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Tak potaniał. Nikon F 5 body kosztował niecałe 12 tysięcy a D 4 ? O D3x nie wspomnę. Kiedyś te 15 lat temu oddawałeś filmy do laboratorium i miałeś z głowy. Teraz musisz mieć komputer, monitor i soft a do tego mnóstwo zmarnowanego czasu. Za ten zmarnowany czas, wywoływanie RAW sklejanie zdjęć jednym słowem obróbkę winien płacić klient ale w większości nie potrafi tego docenić bo zdjęcie to tylko zdjęcie. Podobne ma ze swojego aparatu zrobione „z palca”
    Sergiusz, nie porównuj wartości bezwzględnych cen, które dzieli kilkanaście lat (najprostszy wskaźnik, minimalne wynagrodzenie, od roku 2000 wzrosło o, mniej-więcej, 150%). Laby też pobierały opłatę za swoje usługi, podobnie jak filmów nikt nie rozdawał za darmo.
    Oczywiście trudno polemizować z tezą że za czas poświęcony na obróbkę zdjęć klient powinien płacić, podobnie jak kiedyś za to co zrobił lab, ale jak nie chce bo twierdzi że nie widzi różnicy to co mu zrobisz? Możesz zmienić klienta, na takiego co będzie chciał zapłacić albo zawód, jak się taki jednak nie trafi.
    Coraz więcej jest zawodów (lub konkretnych specjalizacji w tychże zawodach) które zamierają, bo nikt nie chce za wykonana prace płacić tyle ile jest naprawdę warta.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 21-03-2013 o 02:21
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ciekawi mnie ile osob ma w domu, w salonie (w duzym pokoju, no ) wypieszczone zdjecie np. widoczkowe - indywidualne, zamowione od fotografa.
    a ile ma jakas tanioche z Ikei wzglednie w porywach zamowione na Redbubble czy czyms w ten desen - ale nadal nie przekraczajace ceny 50~100 PLN
    Wydaje mi się, że jest to bardzo interesujący temat ale na oddzielny wątek. Kiedyś oglądałem rozmowę w TV z Franciszkiem Starowieyskim i zanim „wyłączyli mu prąd” zdążył powiedzieć, że ludzie w naszym kraju mieszkają jak świnie przy pustych ścianach a szczytem dobrego smaku są obrazki z marketów. Ostatnio w TVN 24 w „Inny punkt widzenia” był bardzo interesujący wywiad o stanie naszej fotografii z Krzysztofem Gierałtowskim. Niestety coś mi się zdaje, że cenzura nie dopuści go do wydania internetowego. Nie wiem jak jest w Kraju Wiatraków ale w Syrenim Grodzie nie potrafię wskazać miejsca gdzie można kupić zdjęcia. Sporadycznie ktoś coś próbował tak jak Profilab ale tak aby wejść i kupić oprawione zdjęcie z sygnaturą lub na jego podstawie zamówić pod wymiar jakąś pracę to nie słyszałem. W dużym pokoju miejsce mam zarezerwowane na coś zupełnie innego ale w tak zwanym moim pokoju mam dwa zdjęcia Andrzeja Tylko z koncertu Kultu a w kiblu akt na czerpanym papierze znanego artysty.

MacGyver- tyle, że te 15 lat temu większość „ślubniaków” miało swojego laba do tego ciemnię markowy powiększalnik i procesor do papieru a często prasę do naklejania na piankę zdjęć. Małego obrazka raczej nikt nie tknął a zawodowe zdjęcia robiło się średnim formatem. Rozmawiałem kiedyś z przedstawicielem Hasselblada i podobno cyfrowy sprzęt tej firmy był bardzo popularny wśród osób parających się tym gatunkiem fotografii na Bałkanach. Sam widziałem jak w Serbii ktoś robił zdjęcia plenerowe i miał dwa body Leica S2 Rozmawiałem też kiedyś z fotografem z Hiszpanii i ze ślubu robi kilka zdjęć a nie kilkaset. I za te kilka trzeba słono zapłacić nie mniej klientów mu nie brakuje. Z racji lektury wątku odwiedziłem strony naszych wiodących w temacie fotografów. I co do obróbki i wydobywania szczegółów to i Ansel Adams by poczerwieniał. Ale reszta to niestety lipa. Jeśli ja widzę nogi obcięte w kostkach ( punkt podparcia ) to i to samo widzi klient. Tyle, że on widzi, że coś jest nie tak. Centralne kadrowanie jest nagminne, płytka GO bez uzasadnienia, brak określonego kierunku fotografii itd. wiodący są kopiowani i obróbka jest podobna jak i reszta. Stąd nie dziwmy się, że tego nikt nie będzie chciał z czasem kupić. Wydaje mi się, że osoby znające zasady fotograficzne ( w tym fotografii ślubnej) bez względu na mody i wahania rynku będą miały klientów.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    ...bo ich wrażliwość artystyczna na to nie pozwala. Dziecinada i żenada.
    Bardzo mnie interesuje na podstawie czego i jakim prawem oceniasz wrażliwość innych, a w dwóch słowach: jak śmiesz...panie wrażliwy.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Wydaje mi się, że jest to bardzo interesujący temat ale na oddzielny wątek. Kiedyś oglądałem rozmowę w TV z Franciszkiem Starowieyskim i zanim „wyłączyli mu prąd” zdążył powiedzieć, że ludzie w naszym kraju mieszkają jak świnie przy pustych ścianach a szczytem dobrego smaku są obrazki z marketów.
    w kraju wiatrakow jest tak samo. szczytem wypasu jest wydruk rodzinnej foty na plotnie 60x90, ale w 90% przypadkow jest to ktoras z tanich reprodukcji z Ikei. najczesciej czarnobiala, bo pasuje do bialo-szaro-czarnego wystroju 99% holenderskich domostw (nie zartuje, oni sa tak masakrycznie schematyczni), a wiec bialych scian, bialych szafek (z Ikei) i szarych mebli (z Ikei).

ale to generalnie nie jest narod milosnikow kultury i sztuki, to sa potomkowie kalwinistow: kupcow i chlopow - oni licza dutki nie egzaltuja sie rzeczami, ktore nie generuja pieniedzy a tylko zabieraja czas. w ogole w zakorzenionym tu doglebnie kalwinizmie przyjemnosc jest grzechem, wiec szanujacy sie autochton nie marnuje pieniedzy na takie rzeczy jak sztuka

przypadek jest jednostkowy, nie nalezy go ekstrapolowac (bogu dzieki!) na inne kraje Europy Zachodniej. juz chocby Belgowie sa zupelnie normalni

Nie wiem jak jest w Kraju Wiatraków ale w Syrenim Grodzie nie potrafię wskazać miejsca gdzie można kupić zdjęcia.
    wydaje mi sie ogolnie, ze ten biznes nie istnieje offline i jesli chcesz to musisz albo szukac sobie autora (np. plfoto) i zamawiac osobiscie powiekszenie albo korzystac z serwisow typu 500px.com czy wyspecjalizowany w tym Redbubble.com . to poniekad ma sens bo daje Tobie jako klientowi bardzo szeroki wybor i nadal przystepna cene. tyle, ze sobie nie obejrzysz jakosci przed zakupem...
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w kraju wiatrakow jest tak samo. szczytem wypasu jest wydruk rodzinnej foty na plotnie 60x90, ale w 90% przypadkow jest to ktoras z tanich reprodukcji z Ikei. najczesciej czarnobiala, bo pasuje do bialo-szaro-czarnego wystroju 99% holenderskich domostw (nie zartuje, oni sa tak masakrycznie schematyczni), a wiec bialych scian, bialych szafek (z Ikei) i szarych mebli (z Ikei).
    Przynajmniej nie mają problemów z zafarbami i balansem bieli na zdjęciach robionych w mieszkaniu :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przynajmniej nie mają problemów z zafarbami i balansem bieli na zdjęciach robionych w mieszkaniu :-)
    zebys wiedzial. balans bieli na chmurke i z glowy. WB na sloneczko w tym kraju zasadniczo nie zrobi furory... jak w Anglii, no...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Tak sobie myślę, że klient wie czego może się spodziewać za daną cenę. Wie też czego może się spodziewać w ogóle. Jak ktoś bierze ślub w brzydkim, nieciekawie oświetlonym kościele to mu i najlepszy fotograf nie pomoże. Starczy ktoś kto walnie lampą i już. Chyba, że są profi którzy się rozkładają z oświetleniem studyjnym.

W pokoju na ścianie mam reprodukcję tego: http://leblandia.republika.pl/prowin.../beksinski.jpg. Więcej miejsca nie mam.

A ślubów nie trzeba robić D4 i D3x. Nie wiem jakie tam największe powiększenia się daje do albumów, ale pewnie i 12 MPX wystarczy. FF jest miłe, ze względu na niższe szumy i GO. Ale FF nie są już nie wiadomo jak drogie.

Sergiusz po raz pierwszy chyba się z tobą po części zgadzam... Jednak nie jestem przekonany czy gust przeciętnego Kowalskiego pozwala mu rzeczywiście zobaczyć że coś jest nie tak na zdjęciu, czy też tylko że coś jest nie tak z ceną...
    No bo ktoś kto fotografuje i bierze za to kasę, jednak podstawowe zasady znać powinien... A często nie zna...

Bernard Wybierała
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Wiesz ile przeciętny klient ( młoda para ) czeka na zdjęcia ślubne?
    Ja bym się chętnie dowiedział

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Bardzo długo. Liczy się w miesiącach.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 20 z 96 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów