Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym tle.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym tle.

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    chodzi jej o fluorescencyjne. Pobiera 125W a daje teoretycznie tyle swiatla co 600Ws
    To nie tak, daje tyle światła co wolframowa żarówka 600W.

Dopiero zaczyna

Słuchajcie, a co Wy byście zrobili/kupili na moim miejscu jakbyście mieli ok. 400zł budżetu i cel to robienie zdjęć produktów, przedmiotów na białym tle. Przedmioty do wielkości powiedzmy 20-30cm

??

Dopiero zaczyna

Zrobiłam własny namiot bezcieniowy.
    Konstrukcja wyszła mi fajnie, bo miałam takie druty ukształtowane w kształcie prostokąta, do tego powlekane białym materiałem.
    Konstrukcja stabilna i lekka. Gorzej sprawa mi wyszła z materiałem i obszyciem całego namiotu.
    Na razie nie miałam nic konkretnego i narzuciłam stare trochę wysłużone prześcieradło ale nie z bawełny tylko z jakiegoś sztucznego materiału śliskiego. Ogólnie na razie tego nie obszywałam i nie naciągałam zbytnio, po prostu zarzuciłam na całą konstrukcję.
    Nie mam też żadnego białego podłoża w namiocie, posłużyłam się białą kartką.
    Co do oświetlenia, to wygrzebałam na strychu stare zepsute lampy, oprawki, żyrandole. Był u mnie znajomy co mi je ponaprawiał i tak uzyskałam trzy lampy. Jedna biurowa z żarówką 150WAT 1X kuchenna oprawka z żyrandolem płaskim 100Wat i trzecia żarówka na samej oprawce -75 Wat.
    Napiszę, że te żarówki to takie zwykłe szklane.
    Najlepiej chyba zdjęcia wychodziły jak dałam po lewej stronie 75 Wat plus blenda, po prawej 100wat i od góry 150wat.
    Myślę, że jak bym miała jakieś lepsze obicie namiotu i w środku lepsze tło oraz np. te świetlówki 125=600wat było by jeszcze lepiej.
    Poniżej zdjęcia.
    http://imageshack.us/a/img812/365/img0611xz.jpg
    http://imageshack.us/a/img14/9247/img0561qy.jpg
    http://imageshack.us/a/img850/3139/img0553zr.jpg
    http://imageshack.us/a/img836/83/img0457zwn.jpg

W sumie to Wam powiem zdjęcia wyszyły chyba tylko lepiej pod tym względem, że nie ma takich cieni jak bez namiotu.
    Ogólnie i tak do dużej poprawki w programie graficznym.
    Bawiłam się trochę w Gimpie ale jakoś tego programu nie mogę pojąć.
    Pobrałam sobie wersje trial 30 dniową PhotoShopa CS 6.
    Jednak nie wiem jak tu poprawić tak dobrze te tło na całkiem białe.
    Nie znam chyba odpowiedniej metody, w internecie sporo różnych opisów itd ale żaden z nich nie usatysfakcjonował mnie bo albo zdjęcie się robiło nie naturalne, albo źle wycięło itp.
    Dlatego chciałabym Was się poradzić jakie Wy macie sposoby aby na tych moich szarawych zdjęciach zrobić w photoshopie białe tło RGB 255 no i tak aby zdjęcie nie straciło na wyglądzie?
    Zastanawiałam się czy może nie łatwiej było by zrobić zdjęcie danego przedmiotu np. na czarnym tle i później zamiana tego tła na białe w programie, może byłoby prościej?
    Próbowałam tez tym razem chwycić dobrą ostrość ale nie jestem zadowolona.
    Niby ostrzyłam sama, wszystkie funkcje manual a jednak gdzieś ta ostrość ucieka i nie bardzo wychodzi.
    Czy to może wina obiektywu kitowego?
    Ogólnie z tego co ktoś pisał największą głębie ostrości można uzyskać przy przysłonie ok f10 -f12. Też próbowałam tego i może lepiej by wychodziło, tyle tylko, że nie mam jeszcze statywu i z ręki zdjęcia były rozmazane, bo był dłuższy czas naświetlania.

Ogólnie chyba dam sobie na razie spokój z kupnem statywów oświetleniowych, oprawek, parasolek i namiotu. Może kupię same z trzy żarówki 125w=600wat i ewentualnie agrowłóknine na poszycie namiotu + brystol na tło.??

Pełne uzależnienie

Dopiero zaczyna

Tak dokładnie, możesz zdradzić tajemnicę jak wymedytowałeś to zdjęcie i w jakim programie?

Pełne uzależnienie

Poczytaj o histogramie i poziomach ang. Levels. Wlasnie poziomami uzyskalem czysta biel.

Uzależniony

Weź pod uwagę, że zmiany te są na całym zdjęciu. O ile w przypadku nożyczek wygląda to ok, to w przypadku innego produktu może nie być już tak łatwo. Tzn niewiele trudniej bo wystarczy zrobić dobrą maskę. Najłatwiejszym rozwiązaniem jednak jest podświetlenie kartki od dołu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Onnaa Zobacz posta
    Ogólnie z tego co ktoś pisał największą głębie ostrości można uzyskać przy przysłonie ok f10 -f12
    Tzn, że nawet nie masz podstaw fotografii...
    Największą głębię ostrości można uzyskać przy najmniejszym rozmiarze przysłony. Jednak przy mniejszej przysłonie pojawia się zjawisko dyfrakcji i obiektywy zaczynają tracić na ostrości. Przy fotografii produktów lub macro, szczegóły są na tyle duże, że dyfrakcja nie jest wielkim problemem. Jeszcze biorąc pod uwagę rozmiar prezentowanego zdjęcia, można się tym nie przejmować i domykać obiektyw do końca dla zwiększania GO.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów