Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym tle.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym tle.

Czyli sugerujesz, że na dworze przy świetle naturalnym nie szłoby zrobić w miarę poprawnych zdjęć na białym tle. Czyli miałam dobre przypuszczenia, że koleżanka w puszcza mnie w maliny...
    Co bym chciała fotografować... Hmm.. Rzeczywiście pojęcie obszerne. Może podam kilka przykładów:
    Żywność:
    Owoce np. banany, pomarańcze, jabłka, owoce przy połączeniu z innymi przedmiotami.
    Posiłki, gotowe zestawy obiadowe, śniadaniowe, kolacyjne.
    Przedmioty:
    -przedmioty biurowe typu długopisy, ołówki, inne przybory, notesy, zeszyty, książki...
    -lekarstwa, tabletki...
    -narzędzia typu młotek, taśma izolacyjna, kabelki, nakrętki, śruby itp.
    -zioła, suszone produkty, przyprawy,
    -przybory kuchenne itp.
    Napiszę znów trochę ogólnie. Zdjęcia wszystkiego co jest pod ręką w domu.
    Powiem tak, potrzebuję czegoś uniwersalnego do białego tła. Efekt chce aby po prostu dane zdjęcia przedmiotów, rzeczy miały białe tło. Dopuszczam edycje zdjęć w programie graficznym więc idealnych zdjęć nie żądam.
    Mam też już zakupioną przezroczysta pleksi aby np. uzyskać fajny efekt cienia.

Czyli też jak rozumem ta jedna lampa to może być rzeczywiście za mało?
    To co, może lepiej dwie takie lampy tyle , że o mocy np 100ws?
    Co lepsze?
    Jedna lampa o mocy 200ws
    czy dwie o mocy 100ws ?
    O dyfuzorze coś wspominałeś, tak się zastanawiałam aby zrobić dyfuzor metodą zrób to sam bo ceny na Allegro są kosmiczne --> Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Min. 100zł trzeba wydać... :-/
    Strasznie kosztowna ta fotografia.... :-/
    Trochę to wszystko podcina skrzydła, no naprawdę już nie wiem na co się zdecydować....

Uzależniony

Do czego Ci te zdjęcia mają posłużyć? Czy uważasz, że sprzętem za 300zł da się osiągnąć takie same efekty jak sprzętem za 30000 zł? Nie da się.
    Nie trzeba sprzętu za 30000 zł, ale 1500+zł trzeba brać pod uwagę. Dyfuzory, softboxy czy jakiekolwiek inne modyfikatory światła mają swoją cenę, nawet chińskie, kosztujące ułamek ceny markowych coś tam kosztują - jak myślisz, dlaczego?
    Czy Tobie przypadkiem nie chodzi o zdjęcia stockowe? No to próbuj - zakup sprzęt w zakładanym budżecie i do pracy, a zobaczysz z czym to się wszystko je.

Jeśli chcesz mało wydać na setup do foto produktowej, to nie idź w światło błyskowe. Potrzebujesz mocne świetlówki kompaktowe-foto, blendy i softboxy parasolkowe (w cenie kilkudziesięciu zł/szt). Sensowny zestaw oparty na świetlówkach stworzysz za kilkaset złotych, a sensownego błyskowego nie dasz rady. Przeczytaj jakąś książkę o foto produktowej, to rozjaśni ci wiele wątpliwości. To nie jest tak, że kupisz lustrzankę na all.., do tego jakąś żarówkę albo dwie za 15zł i zostaniesz królową stocków. Spróbuj, a się przekonasz.

Uzależniony

Jak się nie da jak się da?
    Ktoś radził żeby spróbować ze słońcem to chyba nic nie kosztuje spróbować.
    Ogólnie jestem przeciwnikiem dawania początkującym "gotowych przepisów" jak zrobić jakieś zdjęcie. Nie sztuka jest kupić tonę sprzętu który później będzie się tylko kurzył. Parasolki, softboxy itd są przydatne jak wiesz dlaczego je potrzebujesz. Warto zacząć od pojedynczego światła punktowego (halogen, lampka biurkowa, słońce). Potem wziąć kawałek białej karty, drugą z przyklejoną pogniecioną folią aluminiową, i próbować wypełniać cienie. Potem można zrobić dyfuzor z jakiejś jednolitej firanki lub cienkiej koszulki.
    Z jedną lampą można zrobić bardzo dużo.
    Tutaj jest dobry przykład:
    How To Perfectly Light Food Using a $10 Light and a T-Shirt | Fstoppers

No i trzeba się interesować fotografią a nie produkować i powielać zdjęcia.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Jak się nie da jak się da?
    Ktoś radził żeby spróbować ze słońcem to chyba nic nie kosztuje spróbować.
    Ogólnie jestem przeciwnikiem dawania początkującym "gotowych przepisów" jak zrobić jakieś zdjęcie. Nie sztuka jest kupić tonę sprzętu który później będzie się tylko kurzył. Parasolki, softboxy itd są przydatne jak wiesz dlaczego je potrzebujesz. Warto zacząć od pojedynczego światła punktowego (halogen, lampka biurkowa, słońce). Potem wziąć kawałek białej karty, drugą z przyklejoną pogniecioną folią aluminiową, i próbować wypełniać cienie. Potem można zrobić dyfuzor z jakiejś jednolitej firanki lub cienkiej koszulki.
    Z jedną lampą można zrobić bardzo dużo.
    Tutaj jest dobry przykład:
    How To Perfectly Light Food Using a $10 Light and a T-Shirt | Fstoppers

No i trzeba się interesować fotografią a nie produkować i powielać zdjęcia.
    Roomak, sam dałeś gotowy przykład.. W dodatku powielający jeden z najbardziej typowych i opatrzonych do bólu sposobów na oświetlenie miski z żarciem i donuta. Fakt, że skuteczny, ale nie jedyny i nie jedynie słuszny. A ze stock'ów takie zdjęcia wysypują się tonami.

A te kartki i folię, to kto będzie trzymał pod odpowiednimi kątami żeby "wypełniać cienie"?
    Wiesz, pewnie że można zmajsterkować samemu nieskończenie wiele akcesoriów, ale do tego potrzebny jest ..czas. Na wymyślenie/odszukanie sposobów i porad. Na zdobycie komponentów. Na wykonanie. Na naukę efektywnego wykorzystania..
    Dziewczyna pyta, co kupić - myślisz, że powinna zacząć od poszukania odpowiedniego podkoszulka i pianki?

Uzależniony

Wydaje mi sie ze jak nie masz kasy to masz czas. Jezeli ktos zapyta ze ma sklep internetowy i chce zainwestowac zeby moc wystawiac produkty na sprzedaz poradze co innego.
    Ale jezeli ktos chce tanim kosztem robic zdjecia ( i nawet zarabiac) to im taniej zaczniesz tym lepiej. Z czasem samemu sie zorientujesz co by ci sie przydało.
    A przykład nie miał sugerowac ze takie ustawienie jest jedyne możliwe tylko że można bez marnowania kasy której się nie ma.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    A te kartki i folię, to kto będzie trzymał pod odpowiednimi kątami żeby "wypełniać cienie"?
    Pewnie musisz kupić statyw Manfrotto i magic arm, bo inaczej się nie da.

--- Kolejny post ---

Poza tym ten link jest powinien być bardzo pomocny.

Pełne uzależnienie

Z tłumu można wyróżnić się pomysłem albo jakością sprzętu przy czym to pierwsze bez drugiego się obejdzie ale drugie bez pierwszego raczej nie. Z przeczytanych postów wynika, że założycielka wątku niestety nie ma ani pierwszego ani drugiego.

Dopiero zaczyna

O przepraszam ale co do zdjęć to pomysłów mam bardzo dużo. Jeśli chodzi o kadrowanie, kompozycję to myślę, że też dam radę. Może nie od razu ale małymi krokami do przodu.
    Gorzej się u mnie sprawy mają z oświetleniem i "ogarnięciem" tego tematu.
    Przyznam, że gubię się w tej materii. Nie moge się zdecydować czy iść w światło stałe czy w światło błyskowe.
    Nie wiem co kupić, co wybrać. Trochę winny myślę, że leży tu w tym, że mam bardzo ograniczony budżet i mam tu małe pole manewru.
    No ale cóż...

Dziś chwilę się pobawiłam aparatem i zrobiłam trochę zdjęć przy świetle naturalnym z okna oraz kilka przy oknie + wbudowana lampa + blenda srebrna.
    Przy samym świetle z okna zdjęcia zamiast wyjść białe ( kartka papieru) wyszyły błękitne..
    Natomiast przy świetle z okna + lampa błyskowa + blenda srebrna wyszło trochę szaro ale trochę się pobawiłam w programie graficznym i doszłam do jakiejś tam bieli.
    Mi samej ciężko ocenić więc proszę o to Was.
    Proszę nie oceniajcie tylko tematu i kompozycji bo nie o to chodzi.
    Przedmioty które pstryknęłam to pierwsze lepsze co miałam pod ręką. Chciałabym abyście wypowiedzieli się o ostrości, świetle i przede wszystkim o białym tle itp.

1. http://img35.imageshack.us/img35/9911/dd76.jpg
    2. http://imageshack.us/a/img707/7500/noz3333.jpg
    3. http://imageshack.us/a/img585/792/noz22.jpg
    4. http://imageshack.us/a/img841/9404/dlugopissss.jpg

Uzależniony

Widzę, że rzucasz się na głęboką wodę bez znajomości podstaw.
    Niebieska kartka to normalny problem z balansem bieli.
    Widzę po szumie na niebieskiej skuwce, że zdjęcie było niedoświetlone i wyciągnięte w programie... Poczytaj o używaniu światłomierza w aparacie. Używając poprawnie światłomierza punktowego możesz ustawić poprawną ekspozycję i biały będzie biały a czarny czarny bez względu co będzie na zdjęciu.
    Jak widzisz z tym prostym ustawieniem można już dużo zrobić i nikt nie rozpozna jaki sprzęt był użyty do oświetlenia.
    Teraz kombinuj dalej i skup się bardziej na temacie i kompozycji.

Dopiero zaczyna

Dzięki.

No nie jest to tajemnicą, że przedmiot był niedoświetlony. Ciemny pokój, trochę światła z okna i lampa wbudowana to i taki mizerny efekt.
    Dlatego muszę wybrać i zakupić jakieś oświetlenie aby mieć jakiś punkt zaczepienia.

Dziś się jeszcze nie poddawałam i próbowałam, niestety raczej bez powodzenia.
    Użyłam tym razem podwójnej lampy takiej bardziej do wystroju wnętrz.
    Użyłam lampki podwójnej 2x 40W, dwóch kartek papieru i niestety efekty mi nie wyszły za dobre.. W balansie bieli zmieniłam ustawienie na światło żarówkowe.
    Ogólnie tak mi to wyszło:
    http://imageshack.us/a/img715/1267/img00341a.jpg
    http://imageshack.us/a/img826/8059/img00291z.jpg

I po edycji...
    http://imageshack.us/a/img40/5659/klucz1.jpg
    http://imageshack.us/a/img715/3035/bezpiecznik1.jpg

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów