Strona 192 z 495 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 911 do 1 920 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Ja amator kompletny jestem, ale w Marku I AF nie dotrzymuje im kroku i wiele zdjęc mam przestrzelonych, w scenach statycznych jest już OK na centralnym a w dobrym świetle dziennym także na bocznych, dlatego szukam czegoś ze sprawnym AF-em. Przepłacać nie lubię stąd rozterki, zwłaszcza, że 135 f2 kusi właśnie do foto dzieci.
    Także czekam na opinie szczęśliwych posiadaczy.
    Pzdr

PS
    Na jakiej podstawie oceniasz problem, aż na 1% posiadaczy? To chyba wymagałoby już interwencji samej firmy.
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez qbar Zobacz posta
    A ja się ostatnio zaczynam coraz częściej zastanawiać czy pod avatarem rojo nie ukrywa się przypadkiem student drugiego roku polonistyki wynajęty przez dział PR Canon Polska
    Taki dowcip. Czyli żart
    gdzie ja PR-uję dla Canona? nie masz pojęcia jak jestem zły (!@#$%^&+) za to że przycieli tak dobrą potencjalnie puszkę jak 6D i to w duzej mierze programowo, bo nie wierzę że ta 1/4000 to coś innego niż program. Pisałem już o tym nie raz w tym wątku. Tak samo nie wierzę, że wrzucenie do niej AF z 7D może ciut poprawionego byłby jakimś dodatkowym kosztem. Wszystko jest pod to żeby profi kupowali 5d3 wydając o te 4000 wiecej pomimo tego że cena za 5d3 jest wyraźnie przegięta. O tym też pisałem, a to raczej słabe PRowo. Ja wolałem te 4000 wydać na szkło i tyle. I chyba nie będziesz mnie próbował przekonać że 6D jest gorszym aparatem niż 5D1... Do moich akurat zastosowań czystość matrycy w 6D naprawdę rozwala aparaty które wymieniłeś (poza 5D3 oczywiście) a to dla mnie najważniejszy parametr bo resztę jestem w stanie ogarnąć swoimi umiejętnościami i doświadczeniem, a tego jednego akurat nie...
    Poza tym klika osób stąd mnie zna i to nawet osobiście, więc mogą potwierdzić, że studentem od dość dawna nie jestem
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 20-02-2013 o 15:41

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski Zobacz posta
    Sporo ludzi w tym doświadczeni fotograficy (Czacha) jednak bardzo chwalą ten systemAF z MkIII. Myslę, że problem jest marginalny w skali sprzedaży. Interesuje mnie jak sprawuje się np w fotografi dzieci w ruchu itp AF z 6D i czy warto dopłacac do MKIII, kusi jakis fajny obiektyw np 135f2 , uzywke mozna mieć za różnicę w cenie :-)

Pzdr
    jak chcesz robić ganiające dzieci to sobie odpuść 6D, ai-servo w nim to gadżet bardziej żeby można było napisać w specyfikacji że aparat ma, niż żeby sprawnie działało. Akurat begające dziecko robiłem niedawno 6D ale na zasadzie ustawiania AF w odpowiednim miejści u czekaniu aż mi się owo dziecko w punkcie tym znajdzie. Próby sledzenia spełzały na niczym ale faktem jest, że jakiś głębszych testów nie robiłem ze zmianą tych kilku dostępnych ustawień w CF. Ale pod tym względem 5d3 będzie zdecydowanie lepszą puszką bez najmniejszych wątpliwości...

Coś już napisał Awatar qbar

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    A ja się ostatnio zaczynam coraz częściej zastanawiać czy pod avatarem rojo nie ukrywa się przypadkiem student drugiego roku polonistyki wynajęty przez dział PR Canon Polska
    Taki dowcip. Czyli żart
    gdzie ja PR-uję dla Canona? nie masz pojęcia jak jestem zły (!@#$%^&+) za to że przycieli tak dobrą potencjalnie puszkę jak 6D i to w duzej mierze programowo, bo nie wierzę że ta 1/4000 to coś innego niż program. Pisałem już o tym nie raz w tym wątku. Tak samo nie wierzę, że wrzucenie do niej AF z 7D może ciut poprawionego byłby jakimś dodatkowym kosztem. Wszystko jest pod to żeby profi kupowali 5d3 wydając o te 4000 wiecej pomimo tego że cena za 5d3 jest wyraźnie przegięta. O tym też pisałem, a to raczej słabe PRowo. Ja wolałem te 4000 wydać na szkło i tyle. I chyba nie będziesz mnie próbował przekonać że 6D jest gorszym aparatem niż 5D1... Do moich akurat zastosowań czystość matrycy w 6D naprawdę rozwala aparaty które wymieniłeś (poza 5D3 oczywiście) a to dla mnie najważniejszy parametr bo resztę jestem w stanie ogarnąć swoimi umiejętnościami i doświadczeniem, a tego jednego akurat nie...
    Poza tym klika osób stąd mnie zna i to nawet osobiście, więc mogą potwierdzić, że studentem od dość dawna nie jestem

Spokojnie, spokojnie przecież zaznaczyłem, że tylko bekę kręcę Tak szczerze to bardzo się cieszę wszystkimi twoimi postami (tylko czasami trochę zbyt mocno koloryzujesz IMHO) bo sam przebieram już nogami, żeby kupić to body. AF wcale mnie nie przeraża bo mam 450d i jakoś sobie radzę. Trzeba też pamiętać, że jeszcze parę miesięcy temu wszyscy zdani byli na AF z mark II i 1/4 ludzi z tego forum i tak ptaka dałaby sobie uciąć za taki sprzęt. AF to kwestia umiejętności i przyzwyczajenia, a ja jestem tak wyćwiczony przez 450 tkę, że niewiele w tej dziedzinie jest mnie w stanie załamać. Po przejściu na FF oczekuję zupełnie innych rzeczy niż doskonały AF. Gdybym mógł wydać 4 k więcej to brałbym mark III, ale tak jak napisałeś ja też wolę jakieś szkło sobie dokupić tym bardziej, że tylko 50/1.4 mi zostanie po zakupach.

A tak przy okazji. Czy mógłby ktoś podzielić się wrażeniami jak 6d radzi sobie z 50/1.4?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    "Tu na CB" przynajmniej trzy przypadki, przy czym jeden z "przypadków" deklaruje znajomość około 10 innych.

trzy? pięć w wątku.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    trzy? pięć w wątku.
    przynajmniej trzy. Pozostali specjalnie nie rzucają się w oczy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez qbar Zobacz posta
    (tylko czasami trochę zbyt mocno koloryzujesz IMHO)
    A tak przy okazji. Czy mógłby ktoś podzielić się wrażeniami jak 6d radzi sobie z 50/1.4?

gdzie koloryzowołem?

z 50/1.4 działa zaskakująco dobrze, choć przy ostrzeniu na nieskończoność potrafi zgubić focusa, do kilku/kilkunastu metrów jest dobrze, raczej trafia tam gdzie powinna rożnież w kestremalnych warunkach
    masz paczkę, większość zdjęć mam na wysokim iso ale kilka na niższym też się znalazło wybrałem takie przy max przesłonach wiec GO jest malutka, a moja 50 jakimś demonem ostrości nie jest,
    ale po przejrzeniu jednak zdecydowanie wiecej zdjęć robię 85/1.8, polecam
    www.royo.pl/6dn.zip

Dopiero zaczyna Awatar Eknana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ...4 dni łaziłem po Sztokholmie (zimno!) wyłączając GPS tylko na noc i akumulator dał radę.
    A jak jest z dokładnością tego GPS (szczególnie interesuje mnie w terenie zabudowanym)?
    "Co głowa to rozum, co rozum to głowa,
    I woda sodowa, i woda sodowa"
    (Jan Brzechwa, Palcem w bucie. Woda sodowa, 1947)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Eknana Zobacz posta
    A jak jest z dokładnością tego GPS (szczególnie interesuje mnie w terenie zabudowanym)?
    Nie rozumiem pytaia. Do cełów fotograficznych wystarczy, ale nie strzelałbym na podstawie nich z rakiety balistycznych. Pokazuje po której stronie drogi byłem robiąc zdjęcie. Inne problemy z GPS opisywałem w poście, który cytujesz - gubi się w przejściach podziemnych i budynkach, ale tak już GPS działa.

Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar Eknana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ...Pokazuje po której stronie drogi byłem robiąc zdjęcie.
    To mi wystarczy.

Używam Holuxa i czasami potrafi błądzić po całej okolicy.
    "Co głowa to rozum, co rozum to głowa,
    I woda sodowa, i woda sodowa"
    (Jan Brzechwa, Palcem w bucie. Woda sodowa, 1947)

Strona 192 z 495 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242292 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów