Wg instrukcji obsługi GPS, włączenie samego GPS (bez loggera) też ciągnie akumulator, nawet gdy aparat jest wyłączony:
"W przypadku wybrania opcji [Wewnątrz.GPS] ikona <GPS> jest wyświetlana na panelu LCD aparatu nawet wtedy, gdy zasilanie aparatu jest wyłączone, ponieważ sygnały z satelitów są stale odbierane*. Ponadto liczba możliwych do wykonania zdjęć będzie niższa, ponieważ do odbioru sygnałów z satelitów zużywana jest energia elektryczna."
* wytłuszczenie moje
Korzystając z okazji - co z alternatywnymi akumulatorami? Podczas zakupu przymierzałem jakiegoś noname'a i aparat uraczył mnie komunikatem o problemie z komunikacją z akumulatorem. Da się taki akumulator ładować oryginalną ładowarką, czy też z tego nici?
'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)
... e no baja z tym "...wtedy masz tylko polozenie w momencie zrobienia zdjecia." . Aparat w czasie np 1/4000s nie jest w stanie włączyć GPS i ściągnąć sygnał z statelity i ustalić położenie. U mnie w komórce jeśli mam geolokalizację do zdjęć właczoną to muszę być najpierw połączony z GPS , na otwartych przestrzeniach jest to ok 30s , natomiast w obszarach miejskich 1-2min. Więc nie wierze, aby aparat miał wyłączony GPS i włączał go tylko przy wyzwoleniu migawki np. w czasie 1/4000s i ściągał dane z satelit i geolokalizował fotkę => to na logikę i z doświadczenia mogę powiedzieć, że jest to NIEREALNE.
No GPS niestesty zżera energię, jest to nic innego jak bardzo dokładny zegar no i niestety obliczenia matematyczne. Nie da się aby ten GPS zżerał mało baterii, czy to będzie komórka, aparat, samochód czy no nie wiem drabina![]()
pojawiał się komunikat "nastąpi automatyczna wyłączenie nagrywania" i aparat się wyłączał sam. na podstawie dość lakonicznych informacji w instrukcji wynika, że to najprawdopodobniej karta o zbyt wolnym zapisie. problem nie pojawił się od razu, tylko po kilku ujęciach. w mniejszej rozdzielczości lub większej kompresji nie było problemu.
--- Kolejny post ---
z moimi się nie dało. jak poszedłem na reklamację, to w sklepie chcieli mi dać gratis ich ładowarkę. podobno Chińczycy z Canonem ścigają się w hackowanie ich chipów, a w tym wypadku na razie prowadzi Canon.
--- Kolejny post ---
GPS musi być włączony przed zrobieniem zdjęcia. gdy włączyłem GPS i od razu zrobiłem zdjęcie, to dane się nie zapisywały lub były niepełne.
ale generalnie nie ma co panikować - 4 dni łaziłem po Sztokholmie (zimno!) wyłączając GPS tylko na noc i akumulator dał radę.
Ostatnio edytowane przez airhead ; 19-02-2013 o 11:18
Jeszcze niedawno temu, głównie rozmowy o aparatach odnosiły się do zdjęć, teraz w większości widzi się onanizacje sprzętową i tematy typu jak połączyć aparat z satelitą, albo z ifonemi innymi pierdołami,coby baterii nie wyczerpało, bo nie starczy mocy na ewentualne robienie zdjęć ... !
Cieszcie się, zapowiadają już systemy operacyjne do aparatów, jak windows, android w tel. będzie jeszcze więcej możliwości analizowania sprzętu pod takim kątem, więcej radości z zabawy grzebania po menu aparatu, może nawet będzie możliwość zainstalowania gier wideo żeby można było co robić owym aparatem
Niczego sensownego niestety nie dowiedziałem się w ostatnich postach, na temat tego aparatu, ale chyba już nic więcej nie dowiemy się o tym sprzęcie w kwestii robienia zdjęć, wszystko zostało powiedziane ...![]()
Dobrze że dziś mam sesje, muszę się otrząsnąć od czytania o tych wszystkich bajerach i znów przypomnieć do czego służy aparat, wiedząc że iso 6400 nie jest najważniejsze, gps, i satelity i ifony w aparacie![]()
a dziś focę C50D, mam nadzieje że bez gps, zapamiętam gdzie robiłem zdjęcia, i znajdę powrotną drogę do domuhmmm... a czy w ogóle 50D da się zrobić zdjęcia ?
![]()
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 19-02-2013 o 12:08
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 19-02-2013 o 12:20