Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Nie działająca w pełni zewnętrzna lampa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Nie działająca w pełni zewnętrzna lampa

Cytat Zamieszczone przez darknee Zobacz posta
    A pierwsze zdjęcie i dwa ostatnie? Czy zdjęcia przy takich ustawieniach bez zewnętrznego oświetlenia to normalne zjawisko? Czy aby nie powinny być odrobinkę prześwietlone twarze na pierwszym zdjęciu?
    Wygląda mi to bardziej na to, jakby lampa nie wyrabiała niż na błędny pomiar. Spróbuj zrobić tak jak pisałem wcześniej. Dość słabo oświetlone pomieszczenie, lampa na drugą kurtynę i czas ok 0,5 s. Lampa błyśnie raz - pomiar a następnie drugi raz błysk właściwy. Zrób drugie takie samo zdjęcie tylko zasłoń ręką pierwszy błysk, oszukasz w ten sposób pomiar aparatu i drugi błysk będzie na pełnej mocy - jeśli lampa daje radę, zdjęcie powinno być mocno prześwietlone.
    To taki mój prosty pomysł, na sprawdzenie lampy.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony

Rzuciłeś się od razu na głęboką wodę. Najpierw musisz zapoznać się z różnymi trybami błysku a każdy z nich to inna bajka i inny zestaw problemów takie podstawowe na początek:
    -błysk E-TTL
    -Tryb manualny
    -HSS
    -TTL lampy
    Następnie podstawowe tryby wyzwalania błysku i łączenie ze sobą różnych trybów i sposobów wyzwalania błysku oraz możliwości przesyłu danych z korpusu do lampy w poszczególnych kombinacjach.

Miasto
    Zgierz

Zrobiłam prosty test. Wszystkie zdjęcia mają ustawienia:
    czas: 0.5 sek
    iso 800
    przysłona: od 4.5 do 5.
    Z tyłu jest włączone lekkie światło, które wbrew pozorom służyło do ułatwienia wyostrzenia obiektu.
    A więc zaczynamy:

zdjęcie bez lampy

z lampą zewnętrzną, z zakryciem pierwszego błysku, odbicie o sufit

z lampą zewnętrzną, bez przedbłysku, odbicie o sufit

z lampą zewnętrzną, z przedbłyskiem, bez zakrycia, odbicie o sufit

z lampą zewnętrzna, z zakryciem - podejście drugie, odbicie o sufit

z lampą zewnętrzną, z przedbłyskiem, bez zakrycia, odbicie o sufit

z lampą zewnętrzną, z przedbłyskiem, bez zakrycia, na wprost

z lampą zewnętrzną, z przedbłyskiem, zakrycie, na wprost

lampa wbudowana, z przedbłyskiem, z zakryciem, na wprost

lampa wbudowana, z przedbłyskiem, bez zakrycia, na wprost
    Canon 1000d + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II + Sigma Apo DG Macro 70-300 + Helios 44-2 + adapter z potwierdzeniem ostrości M42 + Tumax dsl880afz-c

Początki nałogu

Witam,

Tak na szybko analizując te zdjęcia:
    - moim zdaniem moc lampy jest trochę za słaba przy odbijaniu od sufitu przy tym oświetleniu (nie prześwietliło zdjęcia 2, a powinno) - na wprost moc jest wystarczająca (prześwietlone zdjęcie 8 i tak być powinno)
    - coś z pomiarem światła (lub ustawieniami lampy) jest nie tak, lub lampa nie współpracuje poprawnie z tym body - zrobiłem podobny test, ale z C550D + lampa wbudowana i systemowa 430EXII) i bez zakrywania wszystkie zdjęcia są równo doświetlone (nie tak, jak u Ciebie).

Spróbuj może jeszcze (dla porównania) zrobić dwa zdjęcia (z lampą wbudowaną i potem z zewnętrzną), ale światło zastane (lub przysłonę) dobierz tak, aby na drabince przy pomiarze światła było -1EV (nie więcej) - u Ciebie chyba było więcej (tak "na oko" z -3EV... - trochę za ciemno). Sprawdź i napisz proszę jeszcze raz, jakie masz ustawienia lampy zewnętrznej i ustawienia menu w body dot. lampy - tryb pomiaru, tryb błysku, funkcje F.Cn, ...)

Pozdrawiam, Alex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Jak już Aleximov napisał, lampa nie wyrabia przy świetle odbitym, więc pozostaje tylko na wprost :-(, jaki jest jej zasięg musisz dojść metodą prób i błędów.
    Co do samego pomiaru e-ttl też coś nie bardzo (zdjęcie 7 i 10). Spróbuj czy nie dało by się dojść z nią do "porozumienia" zmieniając siłę błysku, o ile się nie mylę to w aparacie masz możliwość ustawienia na przycisku SET korekcję lampy błyskowej, miałabyś łatwy dostęp.

z lampą zewnętrzną, bez przedbłysku, odbicie o sufit
    w 3 poście pisałaś, że nie ma trybu manualnego lampy, jak więc zrobiłaś zdjęcie bez przedbłysku?
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 17-02-2013 o 00:09
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Zgierz

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    w 3 poście pisałaś, że nie ma trybu manualnego lampy, jak więc zrobiłaś zdjęcie bez przedbłysku?
    Chodziło mi o to że nie nacisnęłam na przycisk "*". Gdy nie nacisnę na przycisk, wtedy nie ma przedbłysku. Tak jest z tą lampą.
    Canon 1000d + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II + Sigma Apo DG Macro 70-300 + Helios 44-2 + adapter z potwierdzeniem ostrości M42 + Tumax dsl880afz-c

Początki nałogu

Witam,

Cytat Zamieszczone przez darknee
    Chodziło mi o to że nie nacisnęłam na przycisk "*". Gdy nie nacisnę na przycisk, wtedy nie ma przedbłysku. Tak jest z tą lampą.
    Chwila - w C550D działa to tak (zarówno z lampą wbudowaną jak i zewnętrzną C480EXII - tak samo)
    - naciśnięcie '*' wyzwala błysk pomiarowy, na chwilę wyświetla napis "FEL", naciśnięcie spustu migawki do końca powoduje zrobienie zdjęcia i na końcu (po 0.5 sek, tuż przez zamknięciem migawki) jest drugi błysk doświetlający (właściwy)
    - naciśnięcie spustu migawki do końca (bez naciskania '*') powoduje wyzwolenie błysku pomiarowego, otwarcie migawki i robienie zdjęcia (0.5 sek), na końcu drugi błysk doświetlający (właściwy) i zamknięcie migawki
    Ustawiony jest tryb M, czas 0.5 sek, przysłona i ISO tak, aby na drabince w świetle zastanym było -1EV, tryb E-TTL II, korekta ekspozycji błysku 0, synchronizacja na 2-gą zasłonę.

Tak więc, przy tych ustawieniach zawsze są DWA błyski: pierwszy pomiarowy (przy naciśnięciu '*' lub po naciśnięciu spustu do końca) oraz drugi właściwy (doświetlający) tuż przed zamknięciem migawki (synchro na 2-gą zasłonę). U Ciebie jest inaczej? Masz takie same ustawienia w menu aparatu dla lampy zewnętrznej?

Pozdrawiam, Alex

EDIT: Jak nie naciskasz '*', to masz tylko JEDEN błysk na końcu (właściwy), a nie ma tego pomiarowego na początku? Dla lampy wbudowanej też ?
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 17-02-2013 o 12:06

Miasto
    Zgierz

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Jak nie naciskasz '*', to masz tylko JEDEN błysk na końcu (właściwy), a nie ma tego pomiarowego na początku? Dla lampy wbudowanej też ?
    Tak. jest tylko jeden błysk, jak nie naciskam. Natomiast w lampie wbudowanej są normalnie 2 błyski, tak jak to powinno być.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Sprawdzałam na systemowej lampie kolegi Speedlite 580dx II i wszystko było w porządku.
    Tak. jest tylko jeden błysk, jak nie naciskam. Natomiast w lampie wbudowanej są normalnie 2 błyski, tak jak to powinno być.
    Czyli ta lampa nie współpracuje poprawnie z aparatem, spróbuj przeczyścić styki, jeśli to nie pomoże, to serwis lub inna lampa.
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

... z tego co czytałem, to ona nie jest kompatybilna z 1000D stad te cyrki... Ale może się myle.. Proponuje koledze pozbyc się gniota i kupić w tej samej cenie Yongnuo manualne... Mam takie dwie Nie będziesz miał TTLa ale przynajmniej będziesz mógł ręcznie ustawić co chcesz...
    Ewentualnie jak masz więcej kaski to kup YN z TTLem albo Nissina... (o systemowych Canona nie wspominam, bo to innal liga cenowa...)
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów