Na pocieszenie powiem, że jest pewne rozwiązanie - kupić ploter i zacząć na nim dodatkowo zarabiać. Jakiś czas temu kupiłem Epsona SP7880 (szerokość roli 610mm), później wymieniłem go na tańszego i bezproblemowego w eksploatacji Canona iPF6350 (szerokość roli 610mm), a tego wymieniłem na moje ukochane maleństwo - Canona iPF8300 (szerokość roli 1118mm), który jest jeszcze tańszy i szybszy. W tej chwili na rynek wszedł iPF6400, który oferuje koszt eksploatacji na poziomie zbliżonym do mojego iPF8300, a szerokość 610mm jest idealna do drukowania 15x23cm, rozkładówek fotoksiążek i powiększeń wystawowych (zwykle 60x40, 60x60, 60x90), można też machnąć płótna 55x80cm.
Sumarycznie te wspaniałe zabawki nic (poza odrobiną czasu i serca) mnie nie kosztowały. To jest samofinansujące się hobby, które dodatkowo od pewnego czasu przynosi jeszcze niewielki, acz stale rosnący dochód![]()
![]()
Oooj Czornyj ..Ty to potrafisz zdołować człowieka... ;-)
Impressao PB epson 1410 - YouTube ....ten link z YouTube'a to na pocieszenie że można jak się chce
A3+ Epson 1400(najlepiej używka) + darmowy GutenPrint albo za 50$ QuadToneRIP + kartridże z allegro + tusze barwnikowe od Cone'go za jedyna 69.84$(+przesyłka +VAT) + profilowanie
Ostatnio edytowane przez digger-gp ; 06-01-2013 o 20:45
Razem to daje dwie drukarki - jedna do koloru, druga do czarnobieli, do tego dwa CISSy, tuszyki, RIPiki, dupiki, profilowanko, albo najlepiej własny spektrofotometr i to optymalnie minimum i1pro
To ja już wolę swój ploter - znacznie taniej wychodzi![]()
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-01-2013 o 21:56
Nooo... zabawa dla szurniętego pasjonata z niskim budżetem
...ale nie trzeba dwóch drukarek, tylko podmieniać kartridże(trochę tuszu na przepłukanie głowicy). Kolor normalnie po oprofilowaniu, a dla b&w puścić na RIP'ie na trzech kanałach K, LK, LLK
Do profilowania wystarczy CMPhoto + ArgyllCMS
Tu jest ten zestaw tuszy; InkjetMall | InkThrift dye ink set for Epson Ultrachrome K3 compatible printers 4oz bottles nawet matowy dają...
![]()
Na moim ciężko jest nie zrobić pięknego czarno-białego nadrukuTusze LUCIA EX MK, PBK, GY, PGY są całkowicie neutralne, więc nie ma z nimi większych problemów.
Ciągła zamiana tuszy może potencjalnie stwarzać poważne problemy, nie mówiąc o tym że błyskawicznie szlag nas przy tym trafi
Drukarka K3 + CISS to już bardziej kosztowna i ryzykowna zabawa.
Najtaniej chyba wyszłaby PIXMA MG6250 + CISS + CM + ArgyllCMS + dużo czasu, cierpliwości i komora wilgotnościowa
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-01-2013 o 22:37
Jeśli chodzi o mnie to idę w R3k i tusz pigmentowy irk4-nano
To o czym piszę to jest pomysł na nisko-budżetowy druk barwnikiem InkThrift od Cone'go który oprócz kolorów ma jeszcze cztery odcienie czerni/szarości.
Przekładanie kartridży wielokrotnego napełniania i za każdym razem czyszczenie kanałów głowicy rzeczywiście może być upierdliwe, ale można drukować partiami b&w na przemian z kolorem.
Ja natomiast nie ryzykowałbym drukowania zamiennikami na canonie...... podejrzewam że mają one wmontowany mały programik który robi kuku jak firmware rozpozna że drukarka ma nieoryginalne tuszyki... przekonałem się na mojej zdobyczno-eksperymentalnej ex iP4500