Strona 69 z 73 PierwszyPierwszy ... 19596768697071 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Fujifilm FinePix X100

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    tak na szybko powiem, że wygląda nieźle - szczególnie Provia
    Będzie lepiej ale generalnie traktuję jako referencyjne jotpegi prosto z aparatu, więc dla mnie udany będzie gdy zmałpuje w 100% kolorystykę i tony zachowując "ciągłość" kolorów czy "gładkość" profilu- jak kto woli. Jak natomiast mają się symulacje filmów z X100 do oryginalnych filmów to wartki i szeroki temat ...
    A wracając do imitacji symulacji ;-) to na teraz wersja robocza odwzorowuje tak jak poniżej. Tabliczki o estetyce zdjęcia mówią niewiele za to są demaskatorskie. Co mnie cieszy bo niewiele demaskują...
    Wewnątrz kolor referencyjny.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Tantal, naprawdę kawał fajnej roboty odwaliłeś. Astia jest bardzo dobra. Provia... coś z czerwieniami nie tak, mocno nasycone wychodzą (skóra), oryginalne JPEGi tego nie mają.
    Powiedz tylko, te profile są Dual Illuminant? I zdradź trochę metodologię. ;-) Według czego krzywą ustawiałeś?
    Body, stałki, zoomik

Coś już napisał Awatar tomicher

rezultaty są... podejrzanie dobre : D
    mam nadzieję, że jakoś z czasem będę mógł pomóc, choć może to być nieco utrudnione, bo DR zazwyczaj mam na auto wklepane.

gratuluje roboty i dziękuję.

P.S
    Pamiętam jak było kilku odważnych którzy chcieli stworzyć taki sam system dla SONY R1, tam niestety ta sztuka się nie udała, bo zabrakło konsekwencji i chyba wiedzy.
    Ostatnio edytowane przez tomicher ; 02-01-2013 o 16:25

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    coś z czerwieniami nie tak, mocno nasycone wychodzą (skóra), oryginalne JPEGi tego nie mają.
    Powiedz tylko, te profile są Dual Illuminant? I zdradź trochę metodologię. ;-) Według czego krzywą ustawiałeś?
    Chyba było coś na rzeczy ze skórą, jak będzie okazja podrzuć coś obrazującego. Tak - Dual ale w żarówkach mogą byc większe niedoróbki niż dla światła dziennego. Poprawię w miarę dostępnych sampli. Kontrast wg neutralnych pól jotpega Checkera.
    Ogólnie warto poznać każdą opcję oferowaną przez DNG PE i z wszystkich korzystać. Oczywista dla mnie kolejność: profil wejściowy->krzywa->(ew.temperatura)->suwaki RGB->szczegółowe korekty. Im mniej szczegółowych tym lepiej. Dobra pipeta się przydaje.
    Cytat Zamieszczone przez tomicher;
    bo zabrakło konsekwencji i chyba wiedzy
    To pierwsze to na pewno. Stuknął czwarty miesiąc mojego zainteresowania tematem, trzy tygodnie temu zdążyłem sę poddać ale na szczęście niekonsekwentnie Ale bez sampli pozostanę nieszkodliwym ...... , wrzuciłem karty kolorów do pobrania. Jeśli ktoś ma możliwość wydrukowania i sfotografowania tego bez blików równomiernie oświetlonego, to bardzo bym prosił o sample (szczegóły i adres w pliku txt paczki profili). Jak wspomniałem w tej chwili najpotrzebniejsze są zdjęcia w świetle żarówek z takimże WB w każdej symulacji, ale każdy inny przykład będzie mile widziany.
    Bo póki co postój z pracą...

Coś już napisał Awatar tomicher

Ciekawy jestem ceny, ciekawy jestem tego AF i ciekawy jestem listków przesłony : )

FUJI X100S

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

myślę że czegoś się nauczyli i poprawią większość błędów jakie miał x100 a szczególnie af,a cena jak cena do niskich na pewno nie będzie się zaliczać
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

Początki nałogu

Udało mi się wyszperać kilka sampli w necie, bardzo wspomógł mnie McGregor z fujiklub.pl i owocem jest druga beta profili do X100. Gwoli praworządności inaczej nazwane jako że to tylko symulacje symulacji Provia™, Astia™, Velvia™.
    Lista poprawek w txt.

Bywalec
    Miasto
    Las

Co do x100s- kumpel już nabył. Poprzednio miał x100. Jego wrażenia bardzo pozytywne. Jak stwierdził "Fuji nareszcie zrobiło aparat taki, jaki powinien być od początku". Nawet ergonomię nieszczęsnego guziczka "OK" poprawili. AF rzeczywiście ponoć teraz daje radę.
    Tylko, że cena jednak wysoka, a i odnośnie preorderów wyszedł mały zonk w temacie futerałów... No ale nic tam- aparat ciekawy i wart z pewnością bliższego zapoznania.

cena już powoli rusza w dół, od bazowego 4999 na 4690, jeszcze chwilę trzeba zaczekać. Z tego co czytam to warto.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    cena już powoli rusza w dół, od bazowego 4999 na 4690, jeszcze chwilę trzeba zaczekać. Z tego co czytam to warto.
    Gdzie za taką cenę można kupić w Polsce ? Dobre uzupełnienie lustra. Badam sprawe z chęcią zakupu.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Strona 69 z 73 PierwszyPierwszy ... 19596768697071 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów