Strona 19 z 73 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Głupoty gadasz. X100 to bezpośredni konkurent X1 od którego jest tańszy o 2000 zł.
    Porównywanie obrazka z APS-C, a już dokładnie z tej matrycy do kompaktów czy m4/3 brzmi conajmniej jakbyś nie miał pojęcia o czym mówisz. Bokeh, głębia, szumy.
    Weź, obudź się :-)

Aparat ma bardzo dobrą cenę. Zaryzykuję wręcz, że jest tani w stosunku do tego co prezentuje.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Porównywanie obrazka z APS-C, a już dokładnie z tej matrycy do kompaktów czy m4/3 brzmi conajmniej jakbyś nie miał pojęcia o czym mówisz. Bokeh, głębia, szumy.
    Weź, obudź się :-)
    Aparat ma bardzo dobrą cenę. Zaryzykuję wręcz, że jest tani w stosunku do tego co prezentuje.
    Zostawiam na przyszłość i gratuluję: 80 cm fjiu fjiu
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Głupoty gadasz. X100 to bezpośredni konkurent X1 od którego jest tańszy o 2000 zł.
    No tak zapomniałem o snobistycznym i równie amoże nawet bardziej ograniczonym X1, przepraszam.

O, ciekawe, wszyscy porównują m4/3 do aps-c nawet na tym forum, a Ty nie. Może to Ty nie masz pojęcia o czym mówisz. Tak się składa że NX, NEX, którego postawiłem, nie bez przyczyny, w rzędzie z m4/3 są też APS-C.
    Zaryzykuję, że GF2 z 20mm 1.7 będzie miał podobny bokeh, podobną głębie, podobne szumy (światło 1.7), a po zapięciu 50mm 1.1 zniszczy X100 pod każdym z wymienionych przez Ciebie względów.

OK. Tobie odpowiada, twoje pieniądze, ale pozwól, że mogę nieć swoje zdanie na ten temat. To co mnie jedynie intryguje w X100 to wizjer.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS. No i wygląd też mnie intryguje - nie wiem czy już wspominałem - jest śliczny
    Ostatnio edytowane przez arra ; 04-04-2011 o 11:57 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    O, ciekawe, wszyscy porównują m4/3 do aps-c nawet na tym forum, a Ty nie.
    Jeżeli wszyscy=gietrzy to OK, przyznaję Ci racje.

Może to Ty nie masz pojęcia o czym mówisz.
    Możliwe. Tylko, że w przeciwieństwie do tych co opowiadają, że m4/3 daje taką samą plastykę jak aps-c i oglądają 3 razy dziennie zdjęcia filmiki z prędkości AFa z GF2, ja ROBIĘ zdjęcia za które dostaję sporo pochwał jeśli chodzi o plastykę. Więc wydaje mi się, że wiem co widzę, bo widzę zdjęcia, a nie tabelki. I m4/3 nie ma startu do APS-C. Przez pół roku miałem w ręce Olympusa E-3 ze świetnym 12-60 i 20D z 35/2. Olympus przegrywał na każdym dosłownie zdjęciu. Plastyką.
    Zakładam jednak, że mogę mieć problem z oczami.

Tak się składa że NX, NEX, którego postawiłem, nie bez przyczyny, w rzędzie z m4/3 są też APS-C.
    Zaryzykuję, że GF2 z 20mm 1.7 będzie miał podobny bokeh, podobną głębie, podobne szumy (światło 1.7), a po zapięciu 50mm 1.1 zniszczy X100 pod każdym z wymienionych przez Ciebie względów.
    No to podaj jeszcze cenę 50 1.1 z GF2, zobaczymy co kogo zniszczy.

20/1.7 przy 1 metrze ma praktycznie dokładnie taką samą głębię. Bokieh? Ile listków ma 20/1.7? O szumach to jednak lepiej nie gadajmy, NIE MA SZANS. Zobacz sobie przykładowe zdjecia w tym wątku na ISO trylion, które rządzą.

OK. Tobie odpowiada, twoje pieniądze, ale pozwól, że mogę nieć swoje zdanie na ten temat. To co mnie jedynie intryguje w X100 to wizjer.
    Ale ja przede wszystkim neguję tutaj kwestie ceny. Nie da się tego aparatu dać taniej. To co jest w nim włożone, jakość wykonania itd. Cena jest wręcz atrakcyjna. Tak samo jak cena 5D2 jest OK i nie da się go sprzedawać taniej. Poza tym jaki miałaby w tym interes firma? 80% osób psioczących na cenę różnych aparatów marki Canon nie przeszłoby 1 semetru z ekonomii. Nic nie poradzę.

A X100 jakby był sprzedawany za 6000 zł to sprzedawałby się myślę, w praktycznie takiej samej ilości, a już napewno po przeliczeniu ilość/marża. Dlatego fajnie, że wybrali opcję "na ilość".

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Chłopaki to nie piaskownica
    Każdy lubi/kocha swoje wybory, jest fajnie. Po co to wszystko, all?
    Wrzucę ci wieczorkiem super ostrą fotę z tak bardzo fajnej puszki - LX3

Ale 80cm? Łał można się *****ć! Pierwsze o czym pomyślałem to masakrycznie duża MFD EF 85mm f/1.8 - tam było (dla mnie) podobnie. Jak nie poprawią tego w sofcie to imho niezły wałek. Jeszcze raz gratuluję nowej zabawki. Jedno jest pewne: cicha migawka rządzi!
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Chłopaki to nie piaskownica
    Każdy lubi/kocha swoje wybory, jest fajnie. Po co to wszystko, all?
    Ja tylko mówię o racjonalnej cenie aparatu i odpieram zarzuty snobistyczne

Wrzucę ci wieczorkiem super ostrą fotę z tak bardzo fajnej puszki - LX3
    Wiesz, że LX3 miałem. I tak jak Ty, bardzo go lubię/lubiłem. Ostatnio koledze doradziłem LX5, yeah

Ale 80cm? Łał można się *****ć! Pierwsze o czym pomyślałem to masakrycznie duża MFD EF 85mm f/1.8 - tam było (dla mnie) podobnie. Jak nie poprawią tego w sofcie to imho niezły wałek. Jeszcze raz gratuluję nowej zabawki. Jedno jest pewne: cicha migawka rządzi!

80 cm to jest zło. Prawdę mówiąc ostudziło to pokusę zamówienia przez dobre 6 godzin. Doszedłem jednak do wniosku, że:

- makro nie robię,
    - zdjęć na mniej niż 80cm też rzadko (chyba)
    - w street w ogóle nie ma to znaczenia, raczej zdjęcia robi się na 1.5-3m
    - jak już jakiś portreto z super bliska, to spokojnie jest czas przełączyć się w tryb makro
    - poprawią to w FW (oby to było możliwe). Podobno przez 2 lata nie będą nic puszczać, więc jest szansa na rozwój w FW. Póki co prawie nikt go nie ma więc spokojnie. Za 3-4 miesiące dostaną miliard telefonów/maili z płakaniem na to 80cm i coś zmeinią...może

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

80cm dzizys, to mnie już wyprowadza z równowagi 90cm w 85mm 1.8 na ff, a tu jest ekw.35mm!

Domyślnie

Jeszcze raz powtórzę, bo owszem to boly, w trybie macro mamy od 10cm no..;-)

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Panowie ! Co Wy z tym 80 cm.? Przy 35mm tak bardzo Wam tego brakuje ? Allxages, wierzę, że dobrze wykorzystasz zalety tego aparatu. Jeśli się nie sprawdzi u Ciebie to prawdopodobnie się go pozbędziesz, bo podobnie jak ja, nie masz sentymentów do sprzętu. To znaczy masz, ale większy do dobrych zdjęć uzyskanych możliwie najbardziej pasującym Ci foto narzędziem . Te "pomówienia" o snobizm nie pasują mi do Ciebie. Będę śledził efekty pracy fujikiem.
    Pozdrawiam
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Miasto
    z prowincji

Domyślnie

Nareszcie konkretny opis, bez podbarwień emocjonalnych.

Strona 19 z 73 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów