Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Kupno używanych lamp studyjnych

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Kupno używanych lamp studyjnych

Chodziło o czasy krótsze- mój błąd Chodzi mi o to czy będąc w plenerze i mając zastane na poziomie iso 100 1,4 i 1/2000 muszę przymykać przysłonę/ zakładac filtr szary czy Yn wyzwoli mi ją jako lampe Hss? U Patryka M na blogu był wpis na temat tych wyzwalaczy i pisał, że każda lampa będzie pracowała jakby miała hss

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    ..czy Yn wyzwoli mi ją jako lampe Hss?
    Ten model Yn obsługuje HSS, więc tak.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie

Jacek_Z czy moglbys troche rozwinac temat? Ja nie mam duzego doswiadczenia z lampami studyjnymi ( a + hss to wcale).
    Czy jak podlacze lampe do wyzwalacza, przez gniazdo PC, to bedzie dzialac jak hss we flashu? Myslalem ze tryb hss musi byc zaimplementowany tez w lampie.
    Czy przy wyzwoleniu (w hss) na stopce (czy zlaczu PC) pojawia sie jeden sygnal (startowy) czy kazdy blysk jest wyzwalany jest osobno?
    Mozesz opisac jak to fizycznie dziala?

Pełne uzależnienie

OK, juz chyba jasne. Musi to byc wyzwalacz z HSS i lampa ktorej blysk trwa conajmniej x-synchro.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Jacek_Z
    Czy jak podlacze lampe do wyzwalacza, przez gniazdo PC, to bedzie dzialac jak hss we flashu? Myslalem ze tryb hss musi byc zaimplementowany tez w lampie.
    Czy przy wyzwoleniu (w hss) na stopce (czy zlaczu PC) pojawia sie jeden sygnal (startowy) czy kazdy blysk jest wyzwalany jest osobno?
    Mozesz opisac jak to fizycznie dziala?
    Odpisałem już na ten post, ale się nie wysłało jak widzę.
    Na gnieździe PC nie może być HSS. Synchronizacja może być tylko z urządzenia obsługującego HSS (z lampy lub radiówki z HSS), są to urzędzenia mające wiele styków, wpinane w stopkę. Zapomnij o gniezdzie PC.
    Fizycznie to działa tak, że pierw jest sygnał na stopce, zaczyna się błysk (lampy studyjnej), potem otwiera się migawka, zamyka migawka, błysk się kończy.
    W efekcie naświetla się błysk jakby to było światło ciągłe. No bo błysk trwa więcej niż 1/200s, a migawka wycina sobie z tego tyle ile chce - aż do 1/8000.
    Czym krótszy czas tym "słabszy błysk" - to konsekwencja zastosowania tej metody.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Dziękuje wszystkim za pomoc. Byłem po lampki- kupiłem dwie. Palniki białe bez jakiegos przydymienia itp. Wszystko błyska i działa jak trzeba.
    Ale niestety po teście na pełnej mocy jedna bateria padła po 30 błyskach a drugą doszedłem do 60 i dałem sobie spokój. Niestety trzeba będzie zainwestować w akumulator żelowy, ale w cenie niższej o 600 zł niż rynkowa sądzę że dobry zakup.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów