Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Kupno używanych lamp studyjnych

mk
    Guest

Domyślnie Odp: Kupno używanych lamp studyjnych

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Sęk w tym, że nie jest to nikt znajomy. Marcin po jakim mniej więcej przebiegu zauważyłeś zadymienie? Może po tym określę czy sprzedawca jest słowny
    Mam pewne obawy bo sprzęt po gwarancji, ale z drugiej strony jak zużywa się tylko palnik ( koszt wymainy około 300zł ) to i tak mi się opłaca
    Co do ogniw zdaje sobie sprawę, że mogą być słabe, ale czytałem juz o przeróbce na akumulator żelowy poprzez gniazdko zapalniczki
    Wybacz, że dopiero teraz piszę ale dopiero dorwałem się do komputera ; )! Po 3 ładowaniu czyli jakieś 900 zdjęć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Wybacz, że dopiero teraz piszę ale dopiero dorwałem się do komputera ; )! Po 3 ładowaniu czyli jakieś 900 zdjęć.
    Dzięki Czyli nie powinno być nic zadymione Podjadę przed świętami osobiście i obejrzę jak to wygląda. Mam jeszcze pytanie, a nei będe zakładał nowego wątku.
    Podobno Yn 622 potrafią wyzwolić każdą studyjną z czasem dłuższym niż x-sync prawda to? Czyli bez konieczności szaraków na obiektywie mogę sobie wyzwalać takiego quantuuma?;>

Pełne uzależnienie

Podobno Yn 622 potrafią wyzwolić każdą studyjną z czasem dłuższym niż x-sync prawda to?
    Nooo, z czasem dluzszym od x-sync to nie powinno byc problemu z zadnym wyzwalaczem
    Z czasmi krotszymi od x-sync to juz nie. Do tego potrzeba albo
    - hss i lampy ktora to obsluguje wtedy mozesz uzywac i 1/8000
    - mozliwosci ustawienia opoznienie/przyspieszenie wyzwolenia blysku - HyperSync (taki ficzer ma chyba PW), pozwala to zmniejszyc czasy gdzies o polowe. Ten czas (delay) jest rozny i zalezny od lampy.

Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki (niestety niejednostajnym swiatlem)

--- Kolejny post ---

Czyli bez konieczności szaraków na obiektywie ;>
    Chyba jednak chodzilo Ci o dluzsze czasy .
    Nie bardzo wiem jak to sobie wyobrazasz, jedynym sposobem jest regulacja mocy lampy. YN622 musisz polczyc z lampa przez port PC, wiec jakby to mialo dzialac?
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 18-12-2012 o 05:46

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    .Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki
    Dlaczego niby niezależna od rodzaju wyzwalacza? Trzeba to wyzwolić w trybie HSS, więc albo lampą pracującą w HSS, a jesli już wyzwalacz radiowy to wyłącznie taki, jaki potrafi pracować w HSS. Na dziś jest to już kilka wyzwalaczy, nie tylko PW.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dlaczego niby niezależna od rodzaju wyzwalacza? Trzeba to wyzwolić w trybie HSS, więc albo lampą pracującą w HSS, a jesli już wyzwalacz radiowy to wyłącznie taki, jaki potrafi pracować w HSS. Na dziś jest to już kilka wyzwalaczy, nie tylko PW.
    Ograniczeniem nie jest wyzwalacz tylko puszka, ktora nie pozwoli ustawic czasu mniejszego niz x-synch, bez obecnosci hss. Ale to chyba mozna wylaczyc gdzies w Fn?

Sorry. Namieszałem, to dlatego, że jestem z innego systemu. W firmie na N można w manualu ustawić dowolnie krótki czas w każdym body.
    Canon jak nie wykrywa lampy to nie daje nic na stopkę? Nie wierzę. No a jak działa z PW ? Ja mówię o radiówkach obsługujących HSS.

Pełne uzależnienie

U mnie (40D) jak lampa nie ma hss (lub wyzwalacz) to aparat przestawia automatycznie czas na x-synchro w momecie wyawolenia migawki, ale pewnie mozna to gdzies zablokowac w Custom function.

Cały czas piszę o wyzwalaniu przez urządzenia mające HSS, więc dlaczego aparat nie ma pozwolić na krótkie czasy?
    Obsługa HSS nie kończy się na canonowskich lampach i PW.

Pełne uzależnienie

sorry myslalem ze odnosisz sie do tego punktu:

- Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki.

Przy slabych lampach, ktorych blysk trwa dluzej niz x-synchro , ale jest nierownomierny. Jezeli wtedy nastawisz dowolny czas krotszy od x-synch, lampa bedzie swiecic przez caly czas przebiegu migawki

--- Kolejny post ---

- Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki.

Przy slabych lampach, ktorych blysk trwa dluzej niz x-synchro , ale jest nierownomierny. Jezeli wtedy nastawisz dowolny czas krotszy od x-synch, lampa bedzie swiecic przez caly czas przebiegu migawki

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta

Odnoszę się do niego. Napisałeś w nim "niezależna od rodzaju wyzwalacza", a tymczasem wyzwalacz jest tu sprawą zasadniczą, bo jak nie obsługuje HSS to nie zrealizujesz tego o czym piszesz.
    Ponadto większość lamp studyjnych ma wystarczająco długie czasy błysku by się nimi bawić w ten sposób (nie da się generalnie tylko z wysokimi modelami lamp najlepszych producentów i nie da sie z niektórymi lampami "specjalnymi").
    Ja tego nie zalecam, pisze tylko, że jest taka możliwość.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów