DziękiCzyli nie powinno być nic zadymione
Podjadę przed świętami osobiście i obejrzę jak to wygląda. Mam jeszcze pytanie, a nei będe zakładał nowego wątku.
Podobno Yn 622 potrafią wyzwolić każdą studyjną z czasem dłuższym niż x-sync prawda to? Czyli bez konieczności szaraków na obiektywie mogę sobie wyzwalać takiego quantuuma?;>
Nooo, z czasem dluzszym od x-sync to nie powinno byc problemu z zadnym wyzwalaczem
Z czasmi krotszymi od x-sync to juz nie. Do tego potrzeba albo
- hss i lampy ktora to obsluguje wtedy mozesz uzywac i 1/8000
- mozliwosci ustawienia opoznienie/przyspieszenie wyzwolenia blysku - HyperSync (taki ficzer ma chyba PW), pozwala to zmniejszyc czasy gdzies o polowe. Ten czas (delay) jest rozny i zalezny od lampy.
Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki (niestety niejednostajnym swiatlem)
--- Kolejny post ---
Chyba jednak chodzilo Ci o dluzsze czasy.
Nie bardzo wiem jak to sobie wyobrazasz, jedynym sposobem jest regulacja mocy lampy. YN622 musisz polczyc z lampa przez port PC, wiec jakby to mialo dzialac?
Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 18-12-2012 o 05:46
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Sorry. Namieszałem, to dlatego, że jestem z innego systemu. W firmie na N można w manualu ustawić dowolnie krótki czas w każdym body.
Canon jak nie wykrywa lampy to nie daje nic na stopkę? Nie wierzę. No a jak działa z PW ? Ja mówię o radiówkach obsługujących HSS.
U mnie (40D) jak lampa nie ma hss (lub wyzwalacz) to aparat przestawia automatycznie czas na x-synchro w momecie wyawolenia migawki, ale pewnie mozna to gdzies zablokowac w Custom function.
Cały czas piszę o wyzwalaniu przez urządzenia mające HSS, więc dlaczego aparat nie ma pozwolić na krótkie czasy?
Obsługa HSS nie kończy się na canonowskich lampach i PW.
sorry myslalem ze odnosisz sie do tego punktu:
- Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki.
Przy slabych lampach, ktorych blysk trwa dluzej niz x-synchro , ale jest nierownomierny. Jezeli wtedy nastawisz dowolny czas krotszy od x-synch, lampa bedzie swiecic przez caly czas przebiegu migawki
--- Kolejny post ---
sorry myslalem ze odnosisz sie do tego punktu:
- Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki.
Przy slabych lampach, ktorych blysk trwa dluzej niz x-synchro , ale jest nierownomierny. Jezeli wtedy nastawisz dowolny czas krotszy od x-synch, lampa bedzie swiecic przez caly czas przebiegu migawki
Odnoszę się do niego. Napisałeś w nim "niezależna od rodzaju wyzwalacza", a tymczasem wyzwalacz jest tu sprawą zasadniczą, bo jak nie obsługuje HSS to nie zrealizujesz tego o czym piszesz.
Ponadto większość lamp studyjnych ma wystarczająco długie czasy błysku by się nimi bawić w ten sposób (nie da się generalnie tylko z wysokimi modelami lamp najlepszych producentów i nie da sie z niektórymi lampami "specjalnymi").
Ja tego nie zalecam, pisze tylko, że jest taka możliwość.