Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Jaka stałka pod cropa

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie Odp: Jaka stałka pod cropa

Między światłem 2.0 a 1.4 jest ogromna różnica. Jeśli chcesz jasną stałkę to przemyśl to dokładnie bo 2.0 to nie jest jasna stałka.
    W ciasnym pomieszczeniu i tak potrzebujesz czegoś z minimum przedziału 17mm w górę więc 35-ka nie ratuje Cie . Ale masz swojego 17-85 więc jakoś ogarniesz temat - najwyżej z lampą . Weź swojego zooma i sam zobacz co Ci daje
    35mm a co 50mm. Zaczynałeś od 85 mm i chciałeś coś do portretów ale namieszali Ci że potrzebujesz coś szerszego. I schodzisz coraz szerzej. Zaraz dojdziesz do 24 mm .

Poza tym Canon 35 f2 nie ma nawet USMa . To jest taki zwykły plastikacz. IMHO więcej pociechy będziesz miał z jasnego C 50 1.4 z USM. Jakbyś miał budżet 5000 zł to inna rozmowa i są jasne L-ki za te pieniądze. W stosunku cena/możliwości C50 1.4 wygrywa .
    Ostatnio edytowane przez Adam71 ; 04-12-2012 o 09:44

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Poza tym Canon 35 f2 nie ma nawet USMa . To jest taki zwykły plastikacz. IMHO więcej pociechy będziesz miał z jasnego C 50 1.4 z USM. Jakbyś miał budżet 5000 zł to inna rozmowa i są jasne L-ki za te pieniądze. W stosunku cena/możliwości C50 1.4 wygrywa .
    Mam oba w/w obiektywy. Znacznie częściej używam 35/2...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

A dla mnie remisuje. 50/1.4 nie jest jakąś rewelacyjną konstrukcją. Do tego, 35mm będzie dużo bardziej uniwersalne zarówno na cropie jak i FF, niż 50mm.

Dopiero zaczyna

Weź sigme 30/1.4 - jeśli będzie miała problemy z bf/ff to na gwarancji serwis ci dostroi do twojego body. W pomieszczeniach i tak będzie ciut za wąsko, ale moim zdaniem to najlepsza pierwsza stałka pod cropa (z wyjątkiem 50/1.8 jeśli kategorią porównania jest cena).
    pstrykacz nie fotograf*

*(przecinek wstawić gdzie kto chce)

Uzależniony Awatar jac+

Poza tym Canon 35 f2 nie ma nawet USMa . To jest taki zwykły plastikacz.
    Tak - nie ma USM, ale akurat przy tego typu szkle nie jest to jakąś dokuczliwą wadą. Co do plastikacza... Czyś Ty w ogóle miał w ręce ten obiektyw? Seria L to niewątpliwie nie jest, ale zaliczanie go do plastikaczy typu: 50/1.8 II, czy "kitowców" to mocna przesada.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Swego czasu użytkowałem jednocześnie c50 1.4 i c28 2.8 ( bliźniacza konstrukcja co 35/2.0) - i bardziej obawiałem się o pięćdziesiątkę. Taki jakiś delikatny wydawał mi się. Poza tym 50 na cropie - powtórzę to jeszcze raz - to ciasno, nie da się z tego zrobić "uniwersalnego" szkła. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Poza tym 50 na cropie - powtórzę to jeszcze raz - to ciasno
    Potwierdzam. Kilka lat temu przez 2 miesiące miałem zestaw 10D + 50/1.8. KOSZMAR! 50/1.8 jako jedyne-uniwersalne szkło pod cropa to nieporozumienie.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie Jaka stałka pod cropa

Adamie71, 50/1.4 to też nie jest prawdziwy USM. Również miałem oba szkła i bardziej zadowolony jestem z 35/2.

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
    5D, stałki, zoomy

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Uniwersalnej stałki to jeszcze nie miałem, ale ta zamiata ceną i jakością obrazu:Test Canon EF 40 mm f/2.8 STM - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl

7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Coś już napisał

Dzięki wielkie
    Powiedzcie mi jeszcze czy duża jest różnica pomiędzy sigma 30 1.4 a canonem 35mm? Jest sens dopłacać do sigmy?

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów