Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
E tam, moje podstawowe obiektywy to 17-40L i 24-105L i jakoś tej jasności w warunkach domowych mi nie brak, a używam max ISO400. Co nie zmienia faktu, że im jaśniej, tym lepiej...
Jeśli chcemy błyskać flashem (ja sam często błyskam) jasność nie jest problemem. Ale zakładam, ze autor tematu ma kita, który zwłaszcza na szerokim kącie nie jest wcale taki zły, jak niektórzy go 'malują', więc po prostu szuka czegoś jasnego, do zdjęć w domu, może nie tylko portretowych, ale w każdym razie świadomie zawęża sobie kąt widzenia (wymienione w tytule wątku najszersze szkło ma 40 mm). Osobiście nie kupiłbym tez 17-40 do zdjęć w domu, bo to marnotrawstwo tego szkła i w takich warunkach (co innego landszafty, w których chętnie bym go zapiął na body i nie ściągał) ono nie pokaże swojego pazurka. Osobiście przy zdjęciach ludzi bardziej cenię małą GO a szeroki kąt, tym bardziej na cropie, na pewno nam tego nie da. Poza tym (tu się po raz kolejny powtórzę) cały czas zakładam, że szeroki kąt mamy już obstawiony kitem.