No to zostaje mi czekać aż szkiełko zejdzie do ceny jaką będę skłonny za niego zapłacić
No to zostaje mi czekać aż szkiełko zejdzie do ceny jaką będę skłonny za niego zapłacić
Jedna wielka kpina. Niby jesteśmy we wspólnocie europejskiej, a w każdym kraju członkowskim nie dość, że inne ceny to nie są honorowane warunki gwarancji, tak jakby te obiektywy kupione poza tzw. oficjalnym źródłem sprzedaży były podróbkami, a nie oryginalnymi obiektywami.
Czyli jest po staremu, jesteśmy na każdym kroku bici i wyciskania jak cytryna. "Oczywiście" klient niemiecki i jego euro jest znacznie lepsze od polskiego użytkownika z jego złotówkami. Przykre, ale to jest totalna paranoja. Chyba stracę sympatię o tej marki, którą darzyłem do tej pory.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich kanoniarzy i nie tylko![]()
Chyba troszkę przesadzasz, a przy okazji rozmijasz się z prawdą. Każdy obiektyw Tamrona kupiony w Polsce posiada 2 karty gwarancyjne - jedną oryginalną producenta - ważną 1 rok w Polsce i całej Unii. Taką samą gwarancję dają inni producenci (Canon, Nikon) i tak samo one działają. Drugi blankiet to gwarancja DYSTRYBUTORA, jakim w Polsce jest Foto-Technika. Gwarancja ta to 2 lata + rozszerzenie o kolejne 3 lata. Ważna tylko i wyłącznie w Polsce. Jeśli pojedziemy z tym obiektywem po 3 latach na wakacje do Hiszpanii i tam nam padnie, to na pewno tamtejszy dystrybutor nie uzna gwarancji Foto-Techniki, bo dlaczego ? Gwarancja producenta to 1 rok i obiektyw w 3 roku użytkowania już nie będzie nią objęty. Jeśli w poczczególnych krajach dystrybutorzy różnych sprzętów dają inne warunki gwarancyjne na swoje produkty - to już tylko i wyłącznie ich sprawa.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Powiem (a właściwie napiszę) szczerze, wątpię, aby dystrybutor sprzętu ryzykował własnym zyskiem, aby zadowolić użytkowników przedłużając znacznie gwarancję, a tym zwiększając prawdopodobieństwo awarii, a tym samym usunięcia na własny koszt. Sądzę, że jest to jakiś mechanizm cenowy od producenta. Zwróćmy uwagę, że w Niemczech też obowiązuje możliwość przedłużenia gwarancji do 5 lat, więc nie jest to wymysł naszych dystrybutorów, abyśmy byli traktowani w jakiś preferencyjny sposób.
Pozdrawiam
ps ciekaw jestem skąd taka znaczna różnica ceny pomiędzy rynkiem polskim, a niemieckim! Czy nasi dystrybutorzy kupują drożej, czy też na naszym rynku są większe widełki u pośredników.
Ostatnio edytowane przez mjr ; 30-10-2012 o 22:15
Mnie ten cały tamron 24-70 nie interesuje, śledzę tylko ten dział, bo czekam aż Cichy wrzuci pierwsze wrażenia z nowego 70 - 200![]()
Jeśli chodzi o dystrybutorów Tamrona w EU to tylko Niemcy, Rosja, Wielka Brytania oraz Polska oferują na swoim rynku 5 lat gwarancji. Być może opuściłem nierozważnie jeden kraj ale nie mogę w tej chwili znaleźć. Ogólne warunki gwarancji można znaleźć tutaj:
Tamron Europe: European Guarantee Card
Jeżeli chodzi o różnice wynikające z cen to nie należy zapominać choćby o 4% w różnicy samego VATu który w PL wynosi 23% a w DE 19%.
Ponawiam moje pytanie do Cichego, czy wiadomo kiedy spadnie cena?
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200