no to jeszcze z 1000, a wlasciwie 1100 i moze cos zacznie sie dziac![]()
no to jeszcze z 1000, a wlasciwie 1100 i moze cos zacznie sie dziac![]()
Jak ktoś na fotografii zarabia to pewnie i tak weźmie Canona (sam tak zrobił gdybym zarabiał). Tamron jak dla mnie był zawsze firmą dla mniej lub bardziej zaawansowanych amatorów a Ci dużo dłużej przyglądają się każdej wydanej złotówce. Przy cenie 2500-3000 ten obiektyw byłby hitem sprzedaży podobnie jak jego starsi bracia (17-50 i 28-75). Zresztą o ile pamiętam wstępnie taką cenę planowano. Dopiero przecieki o C24-70 mk II i jego cenie spowodowały wywindowane ceny Tamiego do poziomu spoza jego ligi.
mam pytanie... czy ktoś kto ma to szkło może opisać jak jest z jego jakością, bf/ff itp. czy trzeba mocno wybierać, czy jakość się poprawiła i jest spora szansa trafić dobra i ostrą sztukę ??
Ja kupowałem ten obiektyw w fotostradzie. Miałem do wyboru Canona 24-70 II L lub Tamrona 24-70 VC. Zrobiłem testy obu i nowy Canon jest zauważalnie lepszy tylko na ogniskowych od 55mm do 70mm na pełnej dziurze. Oczywiście nie biorę pod uwagę dystorsji. BF i FF nie występował ani w Canonie ani Tamronie.
--- Kolejny post ---
Chciałem jeszcze dodać, że najbardziej w nowym Tamronie wkurza mnie AF. W trudnych warunkach z 5D I nie potrafi ustawić ostrości. Stuka, puka, stuka puka i tak w kółko - chyba się z nim rozstanę bo strach pomyśleć jak pójdę na jakieś zlecenie gdzie będzie mało czasu na ustawianie ostrości.
Hmm, odnośnie jakości można poczytać trochę tutaj:
LensRentals.com - Tamron 24-70 f/2.8 VC Issue
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+