Strona 18 z 30 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 292

Wątek: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Czy wołacie kolorowe szitki 4x5" sami, czy macie kogos? Jeśli wołacie sami, czy moglibyście wstawić zdjęcie swojego procesora, razem z krótkim opisem?
    Oczywiście, jeśli to jakieś Jobo, to wystarczy mi numer koreksu.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

szpula 2509N do 9x12, 4x5

--- Kolejny post ---

jobo potrzebuje bardzo mało chemii do wołania. 6 szitek woła się w 270 ml
    gg: 6096145

Uzależniony

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

W Warszawie całkiem przyzwoicie wywołuje lab na tyłach domów centrum, przy ul Złotej, idąc pasażem ze Złotej w kierunku Banku masz ten Lab. Wywoływałem tam E6 i było całkiem ok.

--- Kolejny post ---

Jeśli chcesz się pobawić we własnej ciemni bez procesora podaję link do materiału:
    http://www.marekmadej.com/o%20fotogr...po%20kroku.pdf

Facet potrafi wiele wyciągnąć ze slajdów.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Persi Zobacz posta
    W Warszawie całkiem przyzwoicie wywołuje lab na tyłach domów centrum, przy ul Złotej, idąc pasażem ze Złotej w kierunku Banku masz ten Lab. Wywoływałem tam E6 i było całkiem ok.
    ...
    Czyżby Złota 25?

Mówisz oczywiście o materiałach wielkoformatowych?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez Persi Zobacz posta
    Myslisz o Labie w kinie Relaks? Tam chyba niestety nie wołaja wielkiego formatu.
    Przymierzam się do samodzielnego wołania. Średni B&W wołam bez problemów w koreksie Krokus 800. Niestety, nie mieszczą się do niego szitki 4x5". A proces C-41 nie jest taki bardzo skomplikowany. Spokojnie do opanowania w domu, przy małej inwestycji w termostat i grzałkę.
    Szukam w miarę taniego "koreksu", lepszego niż tuby BTZS. Ale chyba pozostaje tylko Combi Tank z 6-cioma pojemniakami, ew. Jobo za trochę chore pieniądze (mimo wszystko).
    Slajdów, póki co, nie chce wołać.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 22-10-2012 o 21:48
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Jak nie wołają? Wołają. Stale do nich nosiłem i noszę. Chyba że się coś zmieniło, ale nie sądzę.

Miasto
    Raszyn

Na ich stronie nie ma słowa o tym, że wołają wielki
    Ale skoro wołają, to bardzo dziękuję za informację.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Wołam u nich ale musi być ten pierwszy raz, tym bardziej, że nie jest to tak skomplikowane jak by się mogło wydawać. Zainteresowani zawsze dorobią skomplikowaną historię, żeby wykazać jakie to wszystko jest trudne... Jak się okazuje nie jest trudne, trzeba tylko trzymać się procesu. Zachęcam do obejrzenia tego materiału: e6 – czyli trąbka, pompka, termostat i dzwonek Ť 70fahrenheit

Bywalec
    Miasto
    usa

powrot do watku migawki do kamer wielkoformatowych.
    Wrzutka z 70fahrenheit

Wiele wieczorow spedzonych na szukaniu online, za drogo, za maly, nie do naprawy, itd. Pojechalem w koncu na takie spotkanie, ktore troche przypomina rynek. Taki flea market. Spotykaja sie kupujacy ze sprzedajacymi. Tylko sprzet fotograficzny.

Lezal sobie skromnie na boku, jak porzucony. Udawalem, ze wlasciwie nie jestem pewien do czego to sluzy, i czy mi sie przyda do czegos aby miec podstawy do targowania sie o cene. Brudny jakis, a jak z gwarancja, czy dziala, a czy ma moze pompke aby sprawdzic. Wystarczylo wziasc do reki i wiadomo, ze calkowicie sprawny. Wiec kupilem, nawet nie mierzac srednicy otwarcia. Mialem przewage nad sprzedajaacym bo wlasciwie nie wiedzial co ma do sprzedania. Wiec zacznijmy od tego, ze shutter starej konstrukcji na pompke sprawdza sie zawsze w pozycji pionowej, dlatego, ze jest tak zbudowany, ze do zamykania migawki jest wykorzystywana waga listkow przyslony. W pozycji lezacej listki nie beda zamykaly otwarcia. Trzymany pionowo – listki robia “snap”, jak gilotyna. Facet probowal sprawdzac czy dziala na lezacym na stole shutter’ze. Dzieki temu najpierw zbilem cene a pozniej jeszcze kazalem sobie dolozyc gruszke z wezykiem. Stare gumy ale na wzor jest. W domu zmierzylem srednice otworu, 10.5cm czyli 4.1 cala, jedna z wiekszych migawek, a dla mnie zalatwia problemy ze wszystkimi starymi obiektywami jakie mam bez migawek.

Shutter robiony przez Ilex Optical Co. przymocowany do tylu adaptera, z otwarciem na plytke obiektywowa 6 5/8″ x6 3/4″. Adapter byl prawdopodobnie montowany do przedniego standartu kamery studyjnej (waga). Mocowanie shutter’a jest w odleglosci 1 1/8″ od frontu, czyli moge pakowac obiektywy z dupka wystajaca cal lub mniej. Wystarczy bo tele nie bede uzywal na pewno.

Piec minut pozniej po staniu sie posiadaczem Ilexa udalo mi sie kupic za smieszne (naprawde) pieniadze Speed Graphic 4×5, troche "zdemontowany" ale dla mnie OK, bo do robienia zdjec jest dodatkowo potrzebny wylacznie obiektyw na plytce, ostrzyc moge bez dalmierza.

Strona 18 z 30 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów