Ale G5 też jest duży! m43 ma matrycę mniejszą od APS-C a jednak NEX-6 może być rozmiarów GX1!
Poza tym matryca w G5 nie jest jakaś porywająca. Jest gorsza niż w leciwym GH1, którego używam.
Ale G5 też jest duży! m43 ma matrycę mniejszą od APS-C a jednak NEX-6 może być rozmiarów GX1!
Poza tym matryca w G5 nie jest jakaś porywająca. Jest gorsza niż w leciwym GH1, którego używam.
35, 50, 85, 100
Z tymi wymiarami NEX-6 vs G5 to nie ma co przesadzać Compare camera dimensions side by side
Ani jednego, ani drugiego do kieszeni nie włożysz ... więc taka różnica jest do pominięcia.
Fakt różnią się designem ... i to może mieć znaczenie - estetyczne.
PS
Jeśli ktoś robi zdjęcia, to GH1 powinno mu wystarczyć na lata. Inna sprawa jeśli ma wirusa "onanizmu sprzętowego", wtedy faktycznie po premierze kolejnej nowości na rynku, stary aparat od razu przestaje robić zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 02-10-2012 o 11:49
Ja nie jestem rozczarowany. Małe bezlusterkowce są fajne dopóki podpina się pod nie coś lekkiego. Jak podepniesz lampę i/lub większe szkło to już takie fajne nie są. Dlatego podoba mi się, że wreszcie ktoś wypuścił takiego GH3. Z tego co widzę na YT to rozmiary GH3 są akurat w sam raz i powinno się nim przyjemnie fotografować.
Co do rozmiarów m43 to podam może trochę dziwny przykład ale GH2 zastąpił w moim przypadku lustrzankę z dwoma obiektywami i kamerę wideo więc różnica w rozmiarze spoooooora. Różnica w jakości video też spoooora oczywiście na korzyść GH2. Różnica w jakości zdjęć niewielka o ile w ogóle widoczna przy zdjęciach nazwijmy to pocztówkowych. Różnica w komforcie chodzenia po górach z GH2 na szyi zamiast z dużą i ciężką torbą na ramieniu bezcenna.
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 02-10-2012 o 22:12
Dokładnie. Nabyłem ostatnio OM-D i małe stałki. Rewelacja, gabaryty i waga - żadna lustrzanka tu nie dorówna. A swoje FF wyprzedaję... OMD mi wystarczy, a mam go dużo częściej ze sobą.
Ale pożyczyłem od znajomego na parę dni Panasonica 100-300mm f/4-5.6 (ekw. 600mm na długim końcu). Owszem, kompatybilne, działa, itp. ale gabaryty już nie te. Raz - niewygodnie się to trzyma z tym body (bez dokręconego gripa), średnica za duża (filtr 67mm, podczas gdy na stałkach mam albo 37mm, albo 46mm, 75/1.8 ma 58mm i to górna granica).
Inna sprawa że ogniskowe już dla moich potrzeb niepraktyczne, trudno było mi zaleźć zastosowanie dla ekwiwalentu FF ogniskowych 200-600mm.
Za to taki OM-D ze stałkami typu 12/2, 25/1.4, 45/1.8... miód i malina. Jeszcze nieźle jest z obiektywami typu 12-50 czy 60/2.8 macro (ten sam mniej więcej rozmiar) - dłuższe, ale średnica obiektywu nieduża i jakoś to razem się komponuje.
Do 100-300 to już co najmniej body rozmiarów G1, G2, GH1, GH2... zmniejszone G3, G5 będą już chyba za małe. No i nowy GH3 może pasować.
ciekawe jak by pasował Panasonic 35-100 f/2.8 do OM-D. Ten obiektyw jest mniejszy od 100-300mm. Może byłoby znośnie.
A podpinanie do OM-D przez jakieś adaptery obiektywów od luster, np. tych z 4/3, szczególnie dużych 12-35/2, 35-100/2, 150/2, a nawet 12-60/2.8-4... pomyłka. No, może z gripem byłoby lepiej, ale nie mam takowego (i nie chcę, bo micro43 ma być małe).
Ogólnie w micro43 jest wybór. Skoro są szkła gabarytów 100-300mm f/4-5.6, to są też stosownie większe body - GH2, GH3... A do małych szkieł - 12/2, 25/1.4, 45/1.8, 60/2.8 macro, 75/1.8, itp... - są body mniejsze jak OMD, GX1, EP3, G3, G5... A jak ktoś chce zmieścić aparat w większej kieszeni - są obiektywy naleśniki i body typu EPM1, EPM2, EPL3, GF3... Jak komu odpowiada, a i tak zawsze zestaw mniejszy od lustrzankowego.
Bynajmniej nie mam wspomnianego wirusa.
(Swoją drogą to taki brzydki sposób na zbicie argumentów, prawda? Szczególnie w stosunku do tych, którzy mieli czelność powołać się na wyniki publikowane przez DxO. Taka dygresja.)
Ogólnie tak, ale ja nie znajduję aparatu, który pasowałby mi do końca. A chodzi o prostą rzecz, która co więcej została już zaimplementowana właśnie w NEX-6. Myślę o takim GF1 lub GX1 z wbudowanym EVF. Chcę taki kształt, bo wtedy z naleśnikiem można go mieć np. pod kurtką. Seria Gx/GHx jest "gruba' (grip + wystający EVF) i nie spełnia moich oczekiwań. NEX-6 jest fajny, ale szkła będą duże. Dlatego wybrałem m43, ale widzę, że albo produkuje się coś faktycznie małego (typu PEN-y czy GF-y) albo z EVF. Dlaczego Sony może a Panas i Oly nie? OMD jest najbliżej tego czego szukam i pewnie kupię go kiedyś (jak ceny spadną), ale liczę na to, że pokaże się jakiś PEN z wbudowanym EVF. Opcja PEN + zewnętrzny EVF mnie nie interesuje, bo nie mam wtedy sensora zbliżeniowego, co jest uciążliwe. Tylko tyle i aż tyle.
35, 50, 85, 100
Myślę że nie ma możliwości by taki aparat w micro43 się wkrótce nie pojawił.
Sony NEX-6-em i Fuji EX-1-em zmuszą Olympusa i Panasonica do tego.
Olympus pokazał następcę EPM1 (czyli EPM2) oraz EPL3 (czyli EPL5), ale nie pokazał następcy EP3.
Po premierach konkurencji pewnie wkrótce pojawi się EP5 z EVF.
A jak nie, to Panasonic GX2 z EVF.
Nie mają wyjścia.
A co do małych obiektywów, może nie taki mały, ale dramatycznie mniejszy od lustrzankowych obiektywów o tym samym kącie widzenia i f/2.8:
i jego test:
Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8 Asph OIS Lens Review
"Verdict
With Panasonic and Olympus both releasing Micro Four Thirds system cameras with professional aspirations, it's no surprise that the lenses available should catch up.
Panasonic's 35-100mm is a fine lens that is priced reasonably, especially when compared to lenses covering the same angles of view for 35mm format, with the added bonus of being much more compact, and lightweight.
Although the price may put this lens beyond the reach of your average amateur snapper, they are not the intended market for a lens like this.
Pros
- Excellent sharpness
- Low distortion
- Weather sealed build
- Fast focusing
- Constant f/2.8 aperture
- Effective image stabilisation
- Compact size for a telephoto zoom
Cons
- Sharpness towards the edges of the frame could be better (although perfectly adequate for most purposes)"
chyba do f/4L IS (iso)
Różnica w rozmiarach wciąż znacząca