Strona 170 z 194 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 691 do 1 700 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Początki nałogu

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez nowalija Zobacz posta
    Pamiętacie że ani Panasonic ani Olympus nie zaistnieli na rynku Stricte DSLR.
    Człowieku dokształć się proszę, bo bzdury wygadujesz. W systemie 4/3 są takie szkła jakich Canon nie miał i nigdy nie będzie miał w swoim APS-C, a może i nawet w FF.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    ...W systemie 4/3 są takie szkła jakich Canon nie miał i nigdy nie będzie miał w swoim APS-C, a może i nawet w FF.
    Niesamowite.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Niesamowite.
    Też tak sądzę . Podejrzewam że w związku z tym Canon powinien ze wstydu zwinąć interes .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Patrząc na to co poza jakością zdjęć, która oczywiście jest ważna oferuje Panasonic GH3 czy choćby GH2 a np. 60D to rzeczywiście Canon powinien się wstydzić.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 21-09-2012 o 21:52

Dla Olympusowego m43 to winien to być hipotetyczny naleśnik 17mm2.0 (nie jak jest teraz 2.8) oraz kit 14-45mm/2.8-4.0 zamiast tego pierwszego kita - byłby argument kompensujący powiedzenie "mała matryca" - mówiłoby się "ale kit jasny, nie ma lepszego u konkurencji". Zastanawiam się dlaczego Olek tak nie zrobił?
    Będzie 17mm F1.8

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Też tak sądzę :cool:. Podejrzewam że w związku z tym Canon powinien ze wstydu zwinąć interes .
    Nikon zaczął od zwijania forum

Pełne uzależnienie

Test Voigtlandera 17,5mm f/0.95 (ekwiwalent 35mm) do micro43 na Optyczne.pl:

Test Voigtlander Nokton 17.5 mm f/0.95 Aspherical - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl

wypadł dobrze, ale ma kilka wad (które znikają po przymknięcu, a tu jest z czego przymykać):

Zalety:

bardzo solidna i świetnie wykonana obudowa,
    bardzo dobre światło f/0.95,
    świetna jakość obrazu w centrum kadru,
    dobra rozdzielczość na brzegu kadru (oprócz okolic maksymalnego otworu względnego),
    przyzwoicie kontrolowana aberracja chromatyczna,
    mało uciążliwa dystorsja.

Wady:

zauważalna aberracja sferyczna,
    bardzo duża koma na przysłonach f/0.95 i f/1.4,
    bardzo duże winietowanie w okolicach maksymalnego otworu względnego,
    przeciętna praca pod ostre światło.

Lepiej co prawda wypadł Voigtlander 25mm f/0.95 (ma mniej wad):

Test Voigtlander Nokton 25 mm f/0.95 - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl

ale 17,5mm mimo iż rekordu rozdzielczości brata nie bije (choć też jest BARDZO, BARDZO ostry i do rekordu na f/2.8 się zbliża), to za to jest ostry w centrum już od pełnej dziury.

Szkoda tylko że taki drogi, i manualny...

PS.
    Ciekawie jak wypadnie w testach 75/1.8 od Olka, czy dorówna Voigtlanderom?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Człowieku dokształć się proszę, bo bzdury wygadujesz. W systemie 4/3 są takie szkła jakich Canon nie miał i nigdy nie będzie miał w swoim APS-C, a może i nawet w FF.
    Dwa szkła razem.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie

Sony kupiło 10% akcji Olympusa. Mariaż tych dwóch firm to najwyraźniej przepływ technologii pomiędzy nimi. Stąd matryca Sony w Olympusie OM-D i nowych PENach.

To, zdaje się, też definitywny rozwód Olympusa z Panasoniciem. Czyli konkurencja w jednym systemie micro43. Dla użytkowników teoretycznie na plus. Optyka kompatybilna, lampy także, a matryce i technologie body rozwijane niezależnie. Więc każdy kto wejdzie w system i zgromadzi trochę optyki, przy wymianie body będzie miał większy wybór.

Ciekawe jakie jeszcze technologie przepłyną pomiędzy Sony i Olympusem? Zminiaturyzowana stablizacja matrycy od Olympusa do Sony (Sony miało technologię od Minolty, ale widać nie zmieściła się w NEX-ach, a Olympus swoją daje radę upchać nawet w maleństwach typu EPM2)? Najwydajniejsze ultradźwiękowe czyszczenie matrycy od Olka do Sony? Półprzepuszczalne lustro do planowanego nowego body starego systemu 4/3 lub jakiejś hybrydy systemów micro43 z 4/3 (by wykorzystać worek świetnych zoomów z 4/3)? Następne technologie matryc od Sony do Olka?

Panasonic teraz będzie miał trudniej, jeśli nie dogoni technologią matryc Sony. Ale jego oferta body jest różna od oferty body Olympusa (większe gabarytowo nastawione na filmowanie Panasonici), więc dla użytkownika systemu jest wybór.
    Swoją drogą Canon też będzie miał trudniej jeśli nie podgoni technologii matryc. Odstaje dziś tak samo jak Panasonic od peletonu. W najnowszych testach DxOMark Olympus OM-D z nieco mniejszą od APS Canona matrycą ma lepsze wyniki niż cropowe lustra Canona.

Nieustanny wyścig...

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    (...)
    Panasonic teraz będzie miał trudniej, jeśli nie dogoni technologią matryc Sony. (..)
    Nieustanny wyścig...
    Chyba coś jednak działają:
    SmartFSI - 13 MP sensor od Panasonica - Twój Vortal Technologiczny - FrazPC.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Swoją drogą Canon też będzie miał trudniej jeśli nie podgoni technologii matryc.
    Śpij spokojnie - dadzą radę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 170 z 194 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów