Choc dziwne bo na zagranicznych forach nic nie znalazlem na ten temat?
Nie - w tym aparacie jest "zwykły" punktowy, oraz "spot" (dodatkowy, a nie podstawowy, czego niektórzy uparcie się trzymają), który doskonale sprawdza się w makro, statycznym portrecie itp zastosowaniach. Stosowanie go przy szerokim kącie, z daleka, na w pełni otwartym, jasnym obiektywie jest bez sensu i może dawać mniej lub bardziej przypadkowe wyniki - Fizyka.
Obserwuję ten wątek z zaciekawieniem, bo interesuje mnie jak rozwiąże się sprawa ewidentnie uszkodzonego AF autora wątku. Kiedy mogę coś pomóc, to próbuję. Przy okazji widzę, że rzeczowa i konstruktywna dyskusja bywa tu mocno utrudniona z powodu wyjmowania z kontekstu czyichś sformułowań i odnoszenia się do nich wedle własnej wygody, jakby reszty nie było - dziecinada. Co uszkodzone, to uszkodzone - nie ma dyskusji i trzeba skutecznie naprawić. Skąd jednak tylu ekspertów od układu AF który jest całkiem nowy? Do tej pory był do dyspozycji traktor z jednym biegiem do przodu i z jednym do tyłu (pomijając 7d i jedynki). Teraz jest do dyspozycji 15 biegów, w tym 3 do tyłu i 4 na boki, oraz dwa pod kątem. Trzeba się nauczyć z tego świadomie korzystać, a nie wylewać żale, że na jedynce jedzie tylko 80km/h, a na siódemce to gaśnie przy 3km/h. A najlepsze są komentarze w stylu "ma działać i już".
Chyba to mało prawdopodobne, aby egzemplarze z psującym się AF-em pojawiły sie wyłącznie w PL
--- Kolejny post ---
Czy sugerujesz, że przynajmniej niektórzy z narzekających na AF w 5D3 mają bardziej prawdopodobnie kłopoty z jego obsługą niż jego awarię![]()
Chuck Westfall z Canon USA zainteresowal się sprawą. Prosił mnie o RAWy.. Zobaczymy.
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
W przypadkach, kiedy fizyczny rozmiar aberracji na krawędziach obiektów w kadrze, jest zbliżony lub większy od obszaru krycia wybranego przez fotografa czujnika AF, to tak może być - 5D3 daje nam taką szansę. Obiektywy nie posiadają nieskończonej rozdzielczości. Rozumiesz co mam na myśli..
Może moja uwaga będzie bez znaczenia ale czy robiłeś zdjęcia w trybie "cichym".Jak wiemy lag jest trochę większy niż przy normalnym trybie i "ciocia" mogła poruszyć w tym czasie głową a przy przysłonie 1.4 wystarczy kilka cm.Śledzę ten wątek z uwagą i przed chwilą sprawdzałem z niepokojem swoje zdjęcia,zrobiłem 9700,jak na razie ok.
Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.html
Czasami na cichym czasami na glosnym. Nie zauwazylem zeby to mialo znaczenie. Babcia głową nie ruszała do przodu/tyłu - tylko na boki a ja przefocusowywałem za każdym razem pełnym obrotem pierścienia. Zeby nie trafić jej przez lag trybu cichego (a jest jakis?) musialaby poruszać się jak Usain Bolt. Jak wiemy mało babć ma takie możliwości![]()
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II