Jedyny dobry tutek jest na stronach PTGui. Nie ma nic lepszego. PTGui wykorzystuje całą dostępną pamięć RAM w kompie. Mam 16 Gb i to ogromnie przyśpiesza składanie. Różnice są kolosalne. Na 8Gb 2 godziny i to samo na 16 Gb w mniej niż 5 minut. Windowsowy plik wymiany to... lepiej nie mówić. Wolne, dysk się rozgrzewa do czerwoności a SDD to zwyczajnie szkoda bo mu żywotność spada przez częsty zapis-odczyt. :-)
Tak apropos poprawiania rozdzielczości programami typu PhotoAcute to... dobre do iPhona. Oczywiście zrobienie 20 zdjęć tego samego i złożenie ich razem może nieco poprawić rozdzielczość. Nieco. Może ze 20-30%. Tu się cudów nie zwojuje bo kąt widzenia detali (przez piksele matrycy) pozostaje taki sam dla tego samego obiektywu. Trochę tak - dużo nie poprawi. Potem i tak zostaje składanie "panoramy".
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 08:33
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
U mnie, jak na razie, 5 - 6 zdjęć to norma.
RAWy wywołuję w DPP ("usuwa" niedoskonałości obiektywu) -> tiff(16) -> PTGui.
Pytanie 1.
Jak postepujesz, gdy na pojedynczym zdjęciu rozkład na historgamie włazi na obie osie ?
(Pewno zaraz będzie 15 - 18 zdjęć)
Pytanie 2.
Jak istotna jest, gdy ze statywu, osiowość obrotu. Normalne głowice 3D, przy kadrze pionowym tego nie zapewniają.
Wychodzą Ci panoramy "z ręki" ?
jp
To zależy od odległości od przedmiotów.
Przecież odnośnie tego ludzie już całe tomy napisali. Np: Poradnik panoramisty
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Nie ma potrzeby. Zwłaszcza przy bracketingu. PTGui radzi sobie z RAWami. Usuwanie niedoskonałości obiektywu nie ma sensu. Zdjęcia są składane i wyginane na wszystkie możliwe sposoby więc prostowanie dystorsji nie ma sensu. Panoramy QTVR najlepiej wychodzą fiszem i to kołowym. :-)
Jak brakuje rozpiętości tonalnej to... brakuje i trzeba robić bracketing i HDRy albo pogodzić się z prześwietleniem i niedoświetleniem. Nie ma innej metody.
Landszafty bez pierwszych planów tak - wychodzą z ręki. "W warunkach bojowych" podparcie obiektywu w miejscu gdzie jest przysłona i obrót tylko wokół tego punktu baaaaardzo poprawia i ogólnie rezultaty landszaftowe z pierwszym planem są akceptowalne. Panoramy QTVR tylko z głowicy do panoram. W małych pomieszczeniach ustawienie musi być bardzo precyzyjne. Poprawianie "potem" źle zrobionych zdjęć to katorga. Zdecydowanie lepiej dobrze zrobić zdjęcia. :-)
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 14:14
Janusz,
RAW
Wiadać że dawno nie wywoływałeś w DPP, szczególnie gdy są firmowe profile (body + obiektyw).
Róznica pomiędzy DPP a LR (PS) jest ogromna
Bracketing czyli jak ?
czy mógłyś szczegółowo opisać jak to robisz czy np ?
- cała panorama -3EV i nastepnie cała 0EV i następnie...
- każde ujęcie -3EV+0EV++3EV
- czy coś musisz 'zeznawać" w PTGui ?
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-09-2012 o 14:25
W wywołaniu być może. W panoramie niekoniecznie. PTGui obrabia RAWy znacznie szybciej. A powtórzę, a co mi tam, poprawianie dystorsji przed sklejaniem panoramy jest całkowicie bezcelowe!
Mój aparat pozwala na 7 zdjęć w bracketingu. Rzadko ale czasami się przydaje. +/- 3 EV na trzech zdjęciach to zwykle nie wychodzi dobrze. Najlepiej jak różnice są po 1 EV pomiędzy zdjęciami. Góra 2 EV. Każde ujęcie robię -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3 = 7 sztuk :-)
Nic nie trzeba zeznawać w PTGui - sam wykrywa i sam składa. Jedynie w przypadku błędów złożenia może być konieczność dodania dodatkowych punktów wspólnych ręcznie. Rzadko ale przy panoramach z ręki to się zdarza. Jak to robić jest w tutorialach.
EDIT: Ogromną zaletą składania RAWów jest, że nie ma interpolacji naświetlenia. Po prostu zwyczajne dodawanie klatek po pikselach bo to zapis liniowy i liniowo się łatwo dodaje - nie trzeba przeliczać gammy przed dodawaniem.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 17:44
Janusz,
Wybacz, będę "upierdliwy"
czy chcesz powiedzieć, że PTGui sam rozpoznaje i korzysta prawidłowo przy robieniu panoramy z ujęć o 7 różnych EV ?
DPP to zdecydowanie znacznie więcej niż tylko korekcja zniekształaceń, zobacz do wersji 3.11.31.0
jp
nie tylko chcę powiedzieć. Dokładnie to mówię. Tak jest i to jedna z wielu zalet PTGui. Tak ma wersja PRO. Czy podstawowa też to nie wiem - jest na stronach PTGui.
Tak. Tylko po co? Po co obrabiać 72 zdjęcia skoro drobne korekty można zrobić na jednym. Na końcowym. Na dodatek te 72 zdjęcia trzeba wywołać identycznie bo inaczej z HDRu wyjdzie klops.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 20:45
Janusz,
Janusz wszystko opisał ale dodam swoje:
-generalnie używam 0+-2EV, zmiana kadru 0+-2EV itd, 2 sprawdza się w większości ujęć.
-ewentualne RAWy konwertuję do jpg i w PTGui pracuję na jpg, szybciej
-PTGui rozpoznaje HDR i sam ustawia ładnie automat lub można ingerować
-wyostrzenie, kontrast, nasycenie, rozjaśnienie robię na gotowej panoramie
efekty można zobaczyć tutaj
CMEHA - reszta to upgrade