Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

Zbliża się termin wyjazdu, termin wykonywania zdjęć "które za mną chodzą" , jest też miejsce gdzie będą wisieć.

Ograniczenia punktu foto to 150cm x 75cm (przy 254dpi, wydruk, naklejenie, folia), taki rozmiar więc będzie.
    Mam 5D3.

Z tego co się orientuję, nie będzie kłopotu wykonywania ich jako pojedyncze ale wtedy PhotoZoom będzie miał dużo pracy i ich jakość (ze wzgledu na rozdzielczość, tylko o tym mowa) będzie "jakaś"

Zastanawiam sie nad wykonywaniem każdego z nich jako kilka zdjęć, wiekszą ogniskową, i połączenie ich (panorama) tak aby uzyskać wiekszą gęstość pikseli.

Ma ktoś doświadczenia w takim podejsciu ?

jp

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

254dpi przy tak wielkim wydruku to aż nadto
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    254dpi przy tak wielkim wydruku to aż nadto
    Problem tkwi w tym, że jeśli zrobię pojedyncze zdjęcie to będzie 5760 pikseli na 150 cm, co daje gęstość 97,5 dpi które Photozoom będzie musiał "powiększać". Chodzi o większą rozdzielczość na wejściu

jp

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Tu jest dobry opis, jak to zrobić - nawet z ręki.
    Fotografia - poradnik - fotografowanie panoramy grskiej - cz I podstawy

Robię w podobny sposób. Sklejam na dwa sposoby.
    W programie Panorama Maker - dostałem razem z aparatem Panasonic. Jeśli postawisz aparat na wypoziomowanym statywie, to program wprowadzi mniej zniekształceń przy sklejaniu, bo ten akurat program dostosowuje kadry wprowadzając krzywizny a la rybie oko. Stosuję zakładkę trochę większą niż opisana w tym artykule - około 1/4 do 1/3 zdjęcia.
    Ręcznie, używając Corela Photo-Paint (z pakietu Corel DRAW - nie mylić z Corel Paintshop Pro) - trochę pracy to wymaga, ale efekty są lepsze niż z automatu. No i nie ma tego efektu rybiego oka.

Jeśli nie masz doświadczenia w klejeniu panoram, to raczej rób to "nie-ręcznie" w specjalistycznym programie.
    W fotografii krajobrazu krzywizn raczej nie widać, w architekturze i owszem. Ale takie zakrzywienia mogą być elementem "artystycznym" - kwestia gustu i pomysłu.

Dzięki,

problem nie tkwi "jak zrobić dobrą panoramę" ale w tym że :
    - proporcje wydruku są zdefiniowane i ograniczają "nakładki"
    - jak sensownie wykorzystać nakładanie "widoku" aby zwiekszyć gęstość pikseli
    tak aby dostać wydruk, 150cm x 75cm, o dużej szczegółówosci

jp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Z tego co napisałeś to potrzebujesz zdjęcie 15000x7500 pikseli, czyli musisz powiększyć 2,6x. Myślę, że Photo Zoom poradzi sobie z tym bez problemu, bez widocznej straty jakości. Co do składania z kilku zdjęć to zależy jakim obiektywem będziesz robił, i co będzie na fotografii, bo dystorsja robi duże problemy, zwłaszcza jeśli na zdjęciu są długie pionowe, czy poziome linie.
    Powiększ jakieś zdjęcie 2,6x w programie i zobacz jak to wychodzi. Jeśli masz taką możliwość to rób zdjęcia "w całości" i "do składania" potem sprawdzisz co da lepsze efekty.
    Osobiście stawiam na Photo Zooma uważam, że w powiększaniu program jest niesamowity, lepszego nie spotkałem.
    Jeszcze jedno. Jeśli zdecydujesz się na robienie i sklejania z kilku zdjęć to zaopatrz się lepiej w porządny statyw z odpowiednią głowicą
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 15-09-2012 o 22:39
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Z tego co napisałeś to potrzebujesz zdjęcie 15000x7500 pikseli, czyli musisz powiększyć 2,6x. Myślę, że Photo Zoom poradzi sobie z tym bez problemu, bez widocznej straty jakości. Co do składania z kilku zdjęć to zależy jakim obiektywem będziesz robił, i co będzie na fotografii, bo dystorsja robi duże problemy, zwłaszcza jeśli na zdjęciu są długie pionowe, czy poziome linie.
    Powiększ jakieś zdjęcie 2,6x w programie i zobacz jak to wychodzi. Jeśli masz taką możliwość to rób zdjęcia "w całości" i "do składania" potem sprawdzisz co da lepsze efekty.
    Osobiście stawiam na Photo Zooma uważam, że w powiększaniu program jest niesamowity, lepszego nie spotkałem.
    Oczywiście, zrobiłem juz wstępne testy "z ręki" słupa energteycznego za oknem:
    - pojedyncze, portretowe, 100mm, przykadrowałem do rozmiaru 2:1, wyszło 4884 x 2442 pikseli
    - złozone z 4 normalnych, 200mm, panorama, przykadrowałem do 2:1, wyszło 9348 x 4674
    i w PhotoZoom zrobiłem oba jako 150cm x 75 cm, 254 dpi (15000 x 7500 pikseli)

W 100% powiekszenia, na ekranie, róznica w ilości szczególów jest bardzo duża.
    Stąd "idę" w tą technikę, szukam kogos kto juz takie rzeczy robił by podzielił sie doswiadczeniem.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 15-09-2012 o 22:44

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Oczywiście, zrobiłem juz wstępne testy "z ręki" słupa energteycznego ...
    Stąd "idę" w tą technikę, szukam kogos kto juz takie rzeczy robił by podzielił sie doswiadczeniem.

jp
    Tylko, że takich dużych plakatów z reguły nie ogląda się z bliska i taka dokładność jest nie potrzebna, a pracy wiele mniej (choć od reguł są wyjątki .No i będziesz potrzebował głowicę np. coś takiego http://allegro.pl/glowica-do-panoram...633748219.html
    Poza tym ma duże znaczenie co będzie na tych fotografiach, bo gdybyś zrobił takie zdjęcie np. drzewa którego liście porusza wietrzyk to na łączeniach zdjęć już by nie było tak pięknie
    A tak odnośnie rozdzielczości czemu taka dziwna 254
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 15-09-2012 o 23:44
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Oczywiście, zrobiłem juz wstępne testy "z ręki" słupa energteycznego za oknem:
    - pojedyncze, portretowe, 100mm, przykadrowałem do rozmiaru 2:1, wyszło 4884 x 2442 pikseli
    - złozone z 4 normalnych, 200mm, panorama, przykadrowałem do 2:1, wyszło 9348 x 4674
    i w PhotoZoom zrobiłem oba jako 150cm x 75 cm, 254 dpi (15000 x 7500 pikseli)

jp
    Wnioski wstępne :

1. warto opanować tą technikę gdy zdjęcia będą powiększane do duzych wymiarów
    2. proporcje (tutaj 2:1) ograniczają zwiększanie gęstości poprzez składanie w "panoramę" praktycznie do 2 - 2,5 raza, czyli jeśli np. obiekt poziomy mieści się na całej poziomej klatce przy ogniskowej 24mm to składanie w "panoramę", w formacie portretowym nie może być wykonywane większą ogniskową niż około 50mm

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 16-09-2012 o 05:21

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

OK, nie zrozumiałem problemu.
    Mnie z prostego obliczenia wyszło, że powinieneś skleić obrazek z 10-12 zdjęć poziomych = 2 rzędy x 5-6 kolumn, żeby uzyskać te 250 dpi.
    Lub z 5-6 pionowych kadrów, żeby uzyskać około 170 dpi, co wg mnie przy tej wielkości obrazu wystarczy.

Ale tlustyx ma rację - przy takiej ilości kawałków walka będzie twarda, żeby to ładnie poskładać.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 15-09-2012 o 22:47

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów