Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

U mnie, jak na razie, 5 - 6 zdjęć to norma.
    RAWy wywołuję w DPP ("usuwa" niedoskonałości obiektywu) -> tiff(16) -> PTGui.

Pytanie 1.
    Jak postepujesz, gdy na pojedynczym zdjęciu rozkład na historgamie włazi na obie osie ?
    (Pewno zaraz będzie 15 - 18 zdjęć)

Pytanie 2.
    Jak istotna jest, gdy ze statywu, osiowość obrotu. Normalne głowice 3D, przy kadrze pionowym tego nie zapewniają.
    Wychodzą Ci panoramy "z ręki" ?

jp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jak istotna jest, gdy ze statywu, osiowość obrotu. Normalne głowice 3D, przy kadrze pionowym tego nie zapewniają.

jp
    To zależy od odległości od przedmiotów.
    Przecież odnośnie tego ludzie już całe tomy napisali. Np: Poradnik panoramisty
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

U mnie, jak na razie, 5 - 6 zdjęć to norma.
    RAWy wywołuję w DPP ("usuwa" niedoskonałości obiektywu) -> tiff(16) -> PTGui.
    Nie ma potrzeby. Zwłaszcza przy bracketingu. PTGui radzi sobie z RAWami. Usuwanie niedoskonałości obiektywu nie ma sensu. Zdjęcia są składane i wyginane na wszystkie możliwe sposoby więc prostowanie dystorsji nie ma sensu. Panoramy QTVR najlepiej wychodzą fiszem i to kołowym. :-)

Pytanie 1.
    Jak postepujesz, gdy na pojedynczym zdjęciu rozkład na historgamie włazi na obie osie ?
    (Pewno zaraz będzie 15 - 18 zdjęć)
    Jak brakuje rozpiętości tonalnej to... brakuje i trzeba robić bracketing i HDRy albo pogodzić się z prześwietleniem i niedoświetleniem. Nie ma innej metody.

...
    Pytanie 2.

jp
    Landszafty bez pierwszych planów tak - wychodzą z ręki. "W warunkach bojowych" podparcie obiektywu w miejscu gdzie jest przysłona i obrót tylko wokół tego punktu baaaaardzo poprawia i ogólnie rezultaty landszaftowe z pierwszym planem są akceptowalne. Panoramy QTVR tylko z głowicy do panoram. W małych pomieszczeniach ustawienie musi być bardzo precyzyjne. Poprawianie "potem" źle zrobionych zdjęć to katorga. Zdecydowanie lepiej dobrze zrobić zdjęcia. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 14:14

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Jeżeli chodzi Ci "tylko" o zwiększenie szczegółowości obrazu, a cały zaplanowany kadr jesteś w stanie objąć posiadanym obiektywem, to alternatywnym względem składania panoram rozwiązaniem może być wielokrotne zdjęcie + program typu PhotoAcute.

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    Jeżeli chodzi Ci "tylko" o zwiększenie szczegółowości obrazu, a cały zaplanowany kadr jesteś w stanie objąć posiadanym obiektywem, to alternatywnym względem składania panoram rozwiązaniem może być wielokrotne zdjęcie + program typu PhotoAcute.
    Bywa różnie, czasem nie mam tak szerokiego kąta.
    Jeśli uzywałeś tej metody, to podaj proszę rozdzielczość pojedynczego zdjęcia oraz rozdzielczośc pliku wynikowego

jp

fajne,

A co z ludźmi, pojazdami "w dzień" i "w nocy", to automat czy też trzeba się naumieć w PTGui czy też zaprząc do tego PS ?

jp

Miasto
    Szczecin

fajne,

A co z ludźmi, pojazdami "w dzień" i "w nocy", to automat czy też trzeba się naumieć w PTGui czy też zaprząc do tego PS ?

jp
    Najpierw spróbuj coś porobić samemu. Tak to tylko teoretyzujemy a pytań jak ww. można postawić milion i trochę. Ghosty były są i będą. Problemy z zenitem czy (większe) z nadirem też były są i będą. Sporo jest w tutorialach. Może chociaż przeczytaj jeden? Np.ten od PTGui. Jak będziesz potem miał pytania to wal śmiało. Ja nie pracuję w reklamie PTGui ani innego programu do panoram.

Janusz,

Właśnie kupiłem pro.

Problem jest inny :
    - niedawno wpadłem na pomysł jak uzyskać lepszy wydruk dużych zdjęć przy pomocy "panoramy"
    - zero doświadczeń w tej dziedzinie, robię dużo testów :
    -- porównywałem 3 rózne programy, zdecydowałem się na PTYGui
    -- szlifuję robienie "panoram" tak, aby proporcje były 2:1 z powodu ograniczeń punktu foto (150cm x 75cm), już chyba (?) umiem "w ciemno"
    - na "podróż życia" do NYC jadę za parę dni i chciałbym jak najwięcej wiedzieć by tam nie dać plamy

Dużo mi pomogłeś, nie muszę teraz dokładnie czytać tutoriali, bedę mógł po NYC.

Jeśli zostało Ci jeszcze trochę cierpliwości to proszę o 1 podpowiedź.
    Wiem już jak można w PTGui usuwać (maskować) np. przechodniów, ale przykład dotyczył zdjęć w dzień.
    Ale ja lubie zdjęcia nocne
    Publiczne | jan pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

Czy próbowałeś panoram nocnych np. w mieście.
    Co wtedy ze smugami aut, przechodniami ?

jp

Miasto
    Szczecin

Dużo mi pomogłeś, nie muszę teraz dokładnie czytać tutoriali, bedę mógł po NYC...
    Wręcz przeciwnie. POWINIENEŚ przeczytać tutoriale i zrobić jakąś panoramę przed wyjazdem. 90% panoram jest uwalonych na etapie robienia zdjęć. Potem będzie za późno. :-) a zdjęć nadiru nie da się "stworzyć" w domu.

..
    Jeśli zostało Ci jeszcze trochę cierpliwości to proszę o 1 podpowiedź.
    Wiem już jak można w PTGui usuwać (maskować) np. przechodniów, ale przykład dotyczył zdjęć w dzień.
    Ale ja lubie zdjęcia nocne.....
    Czy próbowałeś panoram nocnych np. w mieście.
    Co wtedy ze smugami aut, przechodniami ?
    ...
    Wszystko da się usunąć i wymaskować. Trzeba robić więcej zdjęć i korzystać z Photoshopa albo wstać o 3-ciej rano i robić zdjęcia jak ulice są puste. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-09-2012 o 09:03

Janusz,

Rozumiem więc że nie masz własnych doświadczeń z robienia panoram nocą w miescie przy ruchu ulicznym.

W ciągu 4 dni od sprawdzenia skuteczności metody polepszania dużych wydruków poprzez nakładnie zdjęć "w panoramie" i podjęcia decyzji że tak będę fotografował :

- naumiałem się, co nie jest trywialne, wymagało kilkanaście "panoram" poziomych i pionowych :
    1. gdy stajemy w dowolnym miejscu, jak to robić (z ręki, ze statywu) aby format był 2:1 i mieć na wynikowym wszystko to się chce
    2. uzyskać jednocześnie maksymalnie dużą gęstość pikseli

- z 5 dostępnych programów wytypowałem 3 i po "oglądzie" wideotutoriali, trochę poczytaniu wybrałem jeden
    - wymieniłem głowicę z kulowej na 3D 391RC2

Zostaje mi teraz wykonanie kilku "panoram" ruch nocnego, dających wynikowe 150cm x 75cm, i próba obróbki w PTGui.
    Mam na to 2 -3 dni aby miec jakieś wnioski do najlepszego robienia takich zdjęc.
    Przy moim aktualnym doświaczeniu widzę to "cieńko", ale .... próbowac trzeba.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-09-2012 o 10:11

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów