Pokaż wyniki od 1 do 10 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Miasto
    Manchester

Domyślnie Odp: Obiektywy M42

Witam wszystkich dzisiaj właśnie dotarł do mnie obiektyw Tair 135mm i redukcja M42 z czipem ostrości firmy Big is emf M42 EOS i co okazało się ze jest brak komunikacji obiektywu z aparatem wyświetla się error
    tu link tego zestawu może ktoś ma jakieś rady ?
    Facebook

Bywalec
    Miasto
    usa

Problemy z chipem moga wystepowc przy canonie D30 i D60, jezeli jest error 01 lub 09 to sprawdz jeszcze czy sa czyste styki, najlepiej je przemyc spirytusem bezwodnym. Jezeli dalej nie pracuje to masz rok gwaracji na adapter jezeli kupiles na eBay. Sprawdz inne obiektywy M42 z tym adapterem w aparacie, ktorym dysponujesz. Dajesz malo informacji w Twoim poscie i trudno jest jednoznacznie powiedzic jaki masz problem. Nie widomo czy komunikat o bledzie pojawia sie w momencie zapiecia adaptera w body czy po wykonaniu zdjecia. U mnie link na FB nie dziala
    Cytat Zamieszczone przez Mariuszwawa Zobacz posta
    Witam wszystkich dzisiaj właśnie dotarł do mnie obiektyw Tair 135mm i redukcja M42 z czipem ostrości firmy Big is emf M42 EOS i co okazało się ze jest brak komunikacji obiektywu z aparatem wyświetla się error
    tu link tego zestawu może ktoś ma jakieś rady ?
    Facebook

Miasto
    Manchester

Cytat Zamieszczone przez trumil9 Zobacz posta
    Problemy z chipem moga wystepowc przy canonie D30 i D60, jezeli jest error 01 lub 09 to sprawdz jeszcze czy sa czyste styki, najlepiej je przemyc spirytusem bezwodnym. Jezeli dalej nie pracuje to masz rok gwaracji na adapter jezeli kupiles na eBay. Sprawdz inne obiektywy M42 z tym adapterem w aparacie, ktorym dysponujesz. Dajesz malo informacji w Twoim poscie i trudno jest jednoznacznie powiedzic jaki masz problem. Nie widomo czy komunikat o bledzie pojawia sie w momencie zapiecia adaptera w body czy po wykonaniu zdjecia. U mnie link na FB nie dziala
    Dziękuje za odpowiedz faktycznie trochę mało napisałem ale już szczegółowo wyjaśniam.
    Mam canona 5d III ciekawy jestem czy ktos w tym aparacie używa M42 może tu jest problem?
    Podpinam obiektyw włączam aparat i przez chwile mrygaja wszystkie dane wszystko wyglada jak by za chwile miało być ok i wszystko gaśnie i wyskakuje Error na górnym wyświetlaczu świeci sie Error a na dużym jest napisane ze brak komunikacji aparatu z obiektywem sprawdź styki itd. Jeszcze raz link Facebook
    Ostatnio edytowane przez Mariuszwawa ; 18-09-2012 o 18:31

Bywalec
    Miasto
    usa

To wyglada na zle przyklejony lub zepsuty chip w adapterze. Zapostuj zdjecie tego adaptera z obu stron. Jezeli kupiles na ebay to jestes wygrany, jezeli od posrednika- moze byc gorzej
    Dziękuje za odpowiedz faktycznie trochę mało napisałem ale już szczegółowo wyjaśniam.
    Mam canona 5d III ciekawy jestem czy ktos w tym aparacie używa M42 może tu jest problem?
    Podpinam obiektyw włączam aparat i przez chwile mrygaja wszystkie dane wszystko wyglada jak by za chwile miało być ok i wszystko gaśnie i wyskakuje Error na górnym wyświetlaczu świeci sie Error a na dużym jest napisane ze brak komunikacji aparatu z obiektywem sprawdź styki itd. Jeszcze raz link Facebook

Miasto
    Manchester

Witam dziekuje za odpowiedz tak wyglada adapter
    A tu jest aukcja na ebay: AF Confirm M42 To Canon EOS Series adapter Black Brass 1100D 550d 5d 7d 60d 600d | eBay
    Już napisałem do gościa zobaczymy co odpisze

Cytat Zamieszczone przez trumil9 Zobacz posta
    To wyglada na zle przyklejony lub zepsuty chip w adapterze. Zapostuj zdjecie tego adaptera z obu stron. Jezeli kupiles na ebay to jestes wygrany, jezeli od posrednika- moze byc gorzej

Bywalec
    Miasto
    usa

Juz na pierwszy rzut oka na prawym zdjeciu widac, ze chip jest ulokowany krzywo. Krzywizna chipu powinna isc rownolegle do krawiedzi adaptera a na zdjecieu widac, ze tak nie jast. Nawet uwzgledniajac perspektywe. W aukcji jest potwierdzenie, ze jest gwarancja na 1 rok. Od razu pisz do sprzedawcy, ze reklamujesz i poniewaz sprzedal adapter wadliwy chcesz od niego aby pokryl koszty przesylki zwrotnej. On bedzie staral sie tlumaczyc, ze w aukcji jest napisane, ze to reklamujacy przesyla na wlasny koszt ale nie odpuszczaj i napisz, ze reklamacje bedziesz skladal u sprzedawcy big-is. Nawet jezeli jest to ten sam sprzedawca pod innymi nazwami to nieszkodzi. Problem polega na tym, ze jak cos wysylasz z powrotem to musisz wyslac to priorytetem aby wiedziec czy przesylka dotarla na adres. Wtedy ewentualny zwrot skonsumuje wartosc adaptera lub prawie. Dlaczego nie kupiles na tej aukcji 120526204214 to jest z zapasu starych adapterow bo jest inny design i inny chip ale bedzie robil jak ten za $20. Ja uzywam stare adaptery z 2008 roku. W najgorszym wypadku kup ten drugi adapter za $7, jak przyjdzie to sprawdz czy dziala a nastepnie odlup chip na tym za 16 funtow oczysc powierzchnie ze starego kleju i przyklej zywica epoksydowa w nowym miejscu na wzor adaptera, ktory dziala. Jeden z nich sprzedasz na allegro i wyjdziesz po klopotach na swoje. Ja jeszcze bym poszedl do autoryzowanego serwisu canona i poprosil o swistek potwierdzajacy, ze zdapter jest wadliwy, przetlumaczyl to angielski, sfotograwaowal 2 dokumenty i dolaczyl do skargi, oraz zagrozil, ze go wezmiesz na dispute na ebay. Nie wolno grozic, ze wstawisz mu zly feedback, to jest niezgodne z ebay policy. Ale najapierw zloz zwykla rekalmacje, zaznaczajac, ze on ma pokryc koszty zwrotnej wysylki bo dlaczego masz byc ukarany finansowo za kupno bubla
    Witam dziekuje za odpowiedz tak wyglada adapter
    http://foto.recenzja.pl/foty/eos-255...ec0f5d2be.jpeg
    A tu jest aukcja na ebay: AF Confirm M42 To Canon EOS Series adapter Black Brass 1100D 550d 5d 7d 60d 600d | eBay
    Już napisałem do gościa zobaczymy co odpisze
    Ostatnio edytowane przez trumil9 ; 19-09-2012 o 15:12

Początki nałogu

Wybór padł na takumra 50. tylko tutaj pytanie o ustawienie ostrosci, posiadam canona 30D-brak lv i obawiam się że duuża liczba zdjęć poprostu nie będzie trafionia.. Czy faktycznie adapter z potwierdzeniem ostrosci pomaga dużo w tej kwesti.?
    Po pierwsze - świetny obiektyw. Po drugie - będziesz miał duże problemy z ostrzeniem na standardowej matówce (EF-A) która odwzorowuje głębię ostrości dla przysłony około f/4 - więc wszystko poniżej będzie wyglądało podobnie i pomimo że będziesz myślał że trafiłeś np na f/2 albo f/1.4 to nie trafisz. Używałem 50-tek manualnych na 20D ze standardową matówką, potem na 40D ze standardową matówką i dopiero zainstalowanie matówki EF-S przyniosło poprawę skuteczności. Nie jestem pewien czy w 30D da się bezproblemowo zmienić matówkę - na pewno są jakieś instruktaże w sieci - moim zdaniem WARTO, natomiast potwierdzenie ostrości... Wiem jak działa bo miałem przez czas jakiś Planara 50/1.4 ZE - margines pomyłki jest dość spory na f/1.4. Na f/2 małe błędy są wybaczalne. Lepiej jednak imo nie polegać na potwierdzeniu w manualach a na tym co się widzi - a do tego dobra matówka jest konieczna.

Aha - a canon 50/1.8 wcale nie jest tu lepszą alternatywą - to chyba najbardziej frustrujący obiektyw z jakim można się spotkać - autofocus ostrzy jak chce, w miarę można kontrolować efekt końcowy fotografując do 2-3m - jeżeli nic innego nie jest istotne to można go rozpatrzeć ;-) Bardzo pomaga włączenie wszystkich punktów AF i pozwolenie aparatowi samodzielnie dobrać ten który mu odpowiada - wtedy na 90% ostrość będzie w punkt, tylko że nie kontrolujemy gdzie/który punkt zostanie wybrany...
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 19-09-2012 o 15:21
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Podpinam obiektyw włączam aparat i przez chwile mrygaja wszystkie dane wszystko wyglada jak by za chwile miało być ok i wszystko gaśnie i wyskakuje Error na górnym wyświetlaczu świeci sie Error a na dużym jest napisane ze brak komunikacji aparatu z obiektywem sprawdź styki itd.
    Miałem podobną sytuację z moim mkII, ale... adapterem Nikon Ai kolegi. Podpiąłem Kirona i taką dyskotekę miałem na wyświetlaczu, ale bez Error. Jak kupiłem obecnie swój adapter to takiego mrugania nie mam.

Uprawnienia umieszczania postów