Strona 33 z 50 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Obiektywy M42

Witam, mam zamiar sprawić sobie "portretówkę" myślałem nad Canonem 50mm 1.8 ale nie najlepsze są opinie na temat tego szkła, dlatego postawnowiełm poszukać coś w m42 I znanazłem pancolara 50mm 1.8 albo smc takumar 50mm 1.4. Jak uważacie? Zaryzykować i zakupić Canona? Czy może ktróregoś z tych szkieł analogowych? Z tego co wiem to pasowało by się zaopatrzyć w adapter z potwierdzeniem ostrośći.
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar kaindox

50 Canona ze względu na AF będzie o wiele bardziej uniwersalnym obiektywem, ale jeżeli to tylko do portretów to bierz któreś ze szkiełek z m42. Adaptery z potwierdzeniem teraz na tyle staniały, że nie ma chyba sensu kupować wersji bez potwierdzenia, chyba że i tak będziesz jechał na LV.

Coś już napisał

50 1.8 ma taki af że na mf będziesz częściej trafiał

Coś już napisał

No własnie dlatego sie zastanawiam co wybrac..

Miasto
    Myszków

Podepnę się i zapytam...
    Co prawda jestem początkujący...
    Wiele się nie znam, a z tego co się naczytałem, to zrobił mi się mętlik w głowie...

Poszukuję obiektywu do makro fotografii i drugi jakiś do fotografowania krajobrazów...
    Szukam po internecie i szukam ale nie wiem czy to co widzę, będzie się nadawało....
    Nie chce wyrzucić kasy w błoto...
    A że worka kasy też nie mam to i myślę nad szkłami M42....

Czy moglibyście mi coś doradzić?? Do makro i do krajobrazów?

I jeszcze jedno...
    Gdzieś wyczytałem że przejściówki z potwierdzeniem mają tendencję do psikusów...
    Jak to jest w rzeczywistości??
    Potwierdzenie nie robi zwarć i tego typu niespodzianek??
    Nie chciałbym spalić swojej pierwszej lustrzanki....

Coś już napisał

Co do maktro mogę Ci polecici Industara 61L. i do tego pierścienie pośrednie. Na początek powinno Ci w zupełności pomóc, dobrze ponoć spisuje się również pancolar 50mm albo takumar 50mm macro. A co do krajobrazu to Ci nie doradze bo nie miałem jeszcze z tym styczności.. Ja do makro uzywam zwykłego adaptera bez potwierdzenia ostrośći

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    No własnie dlatego sie zastanawiam co wybrac..
    SMC takumar 50 1.4, 50 1.8 albo 55 1.8 (w tej kolejności od najdroższej do najtańszej)
    Zeiss Jena Pancolar 50 1.8 - taniej niż Canonowa 50tka, chory obrót focusa o 315 stopni, chciałbym zobaczyć porównanie z canonowską wersją, mówią że obok takumara najlepsza 50tka

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Majkes Zobacz posta
    SMC takumar 50 1.4, 50 1.8 albo 55 1.8 (w tej kolejności od najdroższej do najtańszej)
    Zeiss Jena Pancolar 50 1.8 - taniej niż Canonowa 50tka, chory obrót focusa o 315 stopni, chciałbym zobaczyć porównanie z canonowską wersją, mówią że obok takumara najlepsza 50tka
    Takumara 50 nie mialem, Pancolara owszem. bardzo fajne szklo, zdecydowanie wole od Canona 50/1.8.

z tym ze Pancolar nie nadaje sie do pelnoklatkowych EOS-ow. a przynajmniej tylko do pierwszego klepniecia lustrem (drugiego moze juz nie byc)
    www albo tez flickr

Miasto
    Manchester

Witam wszystkich dzisiaj właśnie dotarł do mnie obiektyw Tair 135mm i redukcja M42 z czipem ostrości firmy Big is emf M42 EOS i co okazało się ze jest brak komunikacji obiektywu z aparatem wyświetla się error
    tu link tego zestawu może ktoś ma jakieś rady ?
    Facebook

Bywalec
    Miasto
    usa

Problemy z chipem moga wystepowc przy canonie D30 i D60, jezeli jest error 01 lub 09 to sprawdz jeszcze czy sa czyste styki, najlepiej je przemyc spirytusem bezwodnym. Jezeli dalej nie pracuje to masz rok gwaracji na adapter jezeli kupiles na eBay. Sprawdz inne obiektywy M42 z tym adapterem w aparacie, ktorym dysponujesz. Dajesz malo informacji w Twoim poscie i trudno jest jednoznacznie powiedzic jaki masz problem. Nie widomo czy komunikat o bledzie pojawia sie w momencie zapiecia adaptera w body czy po wykonaniu zdjecia. U mnie link na FB nie dziala
    Cytat Zamieszczone przez Mariuszwawa Zobacz posta
    Witam wszystkich dzisiaj właśnie dotarł do mnie obiektyw Tair 135mm i redukcja M42 z czipem ostrości firmy Big is emf M42 EOS i co okazało się ze jest brak komunikacji obiektywu z aparatem wyświetla się error
    tu link tego zestawu może ktoś ma jakieś rady ?
    Facebook

Strona 33 z 50 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów