Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 82

Wątek: Uszkodzona matryca(?) w Canonie 7D

Domyślnie Odp: Uszkodzona matryca(?) w Canonie 7D

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyli rozumiem że jak wiem, że laser może uszkodzić matrycę to nie naprawiam tego na gwarancji, a jak nie wiem to już bezpłatnie - no ciekawe rozumowanie .
    Dla mnie to zwykłe wyłudzenie i żadne Twoje krzyki tego nie zmienią. Po prostu elementarna uczciwość wobec mnie samego nie pozwoliłaby mi oddać aparatu do naprawy gwarancyjnej z czymś takim.
    Ty wyjeżdżasz z elementarną uczciwością. A ja zapytam tylko, gdzie tu jest elementarna uczciwość producenta? Taka sama jego wina jak i użytkownika. jeden nie poinformował drugi nie wiedział. I co tu deliberować. w poprzednich wątkach udowodnione zostało, że użytkownik w tym przypadku wcale nie musiał wiedzieć o możliwości uszkodzenia sprzętu w tych warunkach w jakich był. A to, że na jakimś forum ktoś napisał i pokazał film to wcale nie jest żaden argument. A w tym przypadku wjeżdżanie komuś na ambicje czy godnośc osobistą jest przynajmniej nie fair. teraz takie pierdoły pociskasz o uczciwości i wyłudzaniu, a kiedy tobie by się przytrafił taki przypadek to jestem święcie przekonany, że nie miał byś żadnych skrupułów aby z takiej drogi skorzystać. I możesz cuda wymyslać, a mnie (przypuszczam że również wielu innych) nie przekonasz żadną argumentacją.

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    PODCZAS NORMALNEGO UŻYTKOWANIA, ZGODNEGO Z JEGO PRZEZNACZENIEM ORAZ NIE IGNORUJĄC ŻADNEGO OSTRZEŻENIA Z INSTRUKCJI?
    Odpowiem Ci na to pytanie. Bo jest to firma do zarabiania pieniędzy, a nie do charytatywnej pracy. A to, że gdzieś coś zawalili co można na grzbiet użytkownika włożyć to nie jest problem. Problemem będzie kiedy 75% awarii tego typu nie uznanych zostanie zgłoszonych do sądu. wtedy to nie będzie opłacalne, a do czasu jak nikt tego nie zrobił (albo nie nagłośnił, że zrobił i wygrał) to jest cisza i spokój. Bo klient bogaty to pokryje straty. Jest jeszcze inny aspekt tego samego zagadnienia. Na zachodzie większość sprzętu z tej półki cenowej sprzedawana jest z ubezpieczeniem, które obejmuje prawie wszystko. Więc jeśli producent się wykpi to zapłaci ubezpieczyciel. Ważne, że klient zadowolony i cicho siedzi.
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 26-07-2012 o 22:14

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    Bo jest to firma do zarabiania pieniędzy, a nie do charytatywnej pracy
    nie ,to jest firma od robienia aparatów a nie szukania możliwości ich zniszczenia
    może ktoś sprawdzić czy naprawdę w usa naprawiają to na gwarancji??? bo jeśli tak to jest o co walczyć
    canon ostrzega przed silnym źródłem światła... a takim jest laser
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Po prostu elementarna uczciwość wobec mnie samego nie pozwoliłaby mi oddać aparatu do naprawy gwarancyjnej z czymś takim.
    Jakby kasowali za matrycę tyle ile kosztuje jej wyprodukowanie, a za wymianę tyle ile kosztuje jej wymiana, to może jeszcze bym się zastanawiał

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    W mojej instrukcji od 5d3 (a także w 350d i 7d) nie pisze o możliwości uszkodzenia aparatu silnym źródłem światła, a jedynie o zagrożeniu dla wzroku.

W USA naprawili ze trzem osobom na gwarancji (100% przypadków, które znalazłem w necie).

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ja bym tu stanal raczej tak jakby z lekka byc moze bardzo stanowczo po stronie uzytkownikow. Uwazam sie za osobie obyta technicznie, ale pierwsze donosy o zniszczeniu matrycy laserem dyskotekowym w ulamku sekundy uznalem za zarty. Ostrzezenie specyficznie przed laserami powinno byc, moze nawet na pudelku.

- - - Updated - - -

Np. "Twoim nowym Canonem EOS mozesz fotografowac rozne rzeczy: ptaszki, kwiatki, robaczki, gole panie, paczki srubek, turystow z misiem, pociagi i kotlety, ale od laserow w akcji prosimy trzymac sie z daleka"

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    Nie o to.

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Sprawdzam Twoja prawdomówność....

http://www.canon-board.info/dla-pocz...odziczz-15294/
    Nie prawdomówność co stan mojej coraz gorszej pamięci. Nie mniej jednak jeśli przyjdzie Wam ochota połazić po mieście dajcie znać...stawiam browara

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    ...ale pierwsze donosy o zniszczeniu matrycy laserem dyskotekowym w ulamku sekundy uznalem za zarty...
    I tutaj dochodzimy chyba do sedna sprawy. W dyskusji, którą pamiętam były naukowe wywody o nieszkodliwości laserów używanych na imprezach. Cała sprawa powinna znaleźć finał w sądzie, bo to już nie są żarty (o ile matrycę można wymienić to gałek ocznych już nie bardzo), a tłumaczyć powinien się przede wszystkim organizator.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

to jest firma od robienia aparatów a nie szukania możliwości ich zniszczenia
    Każda firma jest od zarabiania pieniędzy, a zarabiają na tym na czym się znają. więc znają się na tego typu sprzęcie i powinni pracować nad rozwojem w tym kierunku (aby zadowolić klienta pozyskanego), poszerzać asortyment aby powiększyć grono klientów no i mieć sprzęt właściwej jakości aby ci klienci zadowoleni byli. Co do jakości to jednym z jej czynników są testy prowadzone przez producenta, każdy to robi i w każdej dziedzinie, na podstawie których jest w stanie ocenić choćby ryzyko uszkodzenia sprzętu w czasie gwarancji choćby po to, aby właściwie skalkulować cenę wyrobu. Przypadek o którym mowimy został gdzieś pominięty. A może został celowo pominięty bo firma wyliczyła sobie, że zamieszczenie takiej informacji przyniesie obniżenie sprzedaży (czytaj straty) większe niż koszty przeznaczone na usunięcie usterki. A swoją drogą wpisz w googla "laser damaged sensor xxx".
    "XXX" zastąp marką aparatów różnych, policz wyniki i porównaj ze sobą.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Powiem szczerze - niezbyt odpowiada mi robienie z Polaków takich idiotów jakimi są mieszkańcy USA, żeby trzeba nas było ostrzegać np. przed wkładaniem dziecka do mikrofalówki...
    Najwieksze Mocarstwo Swiata... 300 milionow ludzi... Wszyscy idioci, czy tylko niektorzy?

Czyli rozumiem że jak wiem, że laser może uszkodzić matrycę to nie naprawiam tego na gwarancji, a jak nie wiem to już bezpłatnie - no ciekawe rozumowanie .
    Dla mnie to zwykłe wyłudzenie i żadne Twoje krzyki tego nie zmienią. Po prostu elementarna uczciwość wobec mnie samego nie pozwoliłaby mi oddać aparatu do naprawy gwarancyjnej z czymś takim.
    Tak dla przypomnienia zobacz jeszcze raz, zrobiłem małe slow motion w kluczowym momencie
    Canon 7D vs. laser beam !!! - YouTube
    Teraz weź się postaw w mojej sytuacji robię zdjęcia na imprezach i tym podobnych wydarzeniach od wielu lat. Od czasu 350D miałem większość modeli jakie Canon zrobił, dbałem o nie czyściłem i czciłem. Nadszedł pewnego razu ten piękny dzień kiedy ukazał się mój wymarzony reporterski 7D dałem za niego jakieś 7,5tyś. Czytam instrukcję (pewnie mało kto czyta, ale jednak przeczytałem) wiem co można czego nie można. Po dwóch latach nagrywania wszystkiego lasery, stroboskopy, fajerwerki itd. takie coś mi się przytrafia i w życiu do głowy by mi nie przyszło, że laser który latał mi po aparacie już z tysiąc razy zrobi mi takie coś... Więc nie mów mi z łaski swojej, że oddanie tej matrycy na gwarancję to jest wyłudzanie, bo obrażasz mnie i jeszcze kilka osób z tego tematu. Pozdrawiam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    Ty wyjeżdżasz z elementarną uczciwością. A ja zapytam tylko, gdzie tu jest elementarna uczciwość producenta? Taka sama jego wina jak i użytkownika. jeden nie poinformował drugi nie wiedział. I co tu deliberować. w poprzednich wątkach udowodnione zostało, że użytkownik w tym przypadku wcale nie musiał wiedzieć o możliwości uszkodzenia sprzętu w tych warunkach w jakich był. A to, że na jakimś forum ktoś napisał i pokazał film to wcale nie jest żaden argument. A w tym przypadku wjeżdżanie komuś na ambicje czy godnośc osobistą jest przynajmniej nie fair. teraz takie pierdoły pociskasz o uczciwości i wyłudzaniu, a kiedy tobie by się przytrafił taki przypadek to jestem święcie przekonany, że nie miał byś żadnych skrupułów aby z takiej drogi skorzystać. I możesz cuda wymyslać, a mnie (przypuszczam że również wielu innych) nie przekonasz żadną argumentacją.

[
    Nie sądź innych swoją miarą, to że Ty byś tak zrobił nie oznacza że ja bym tak zrobił.

I prośba - nie tolerujemy tutaj zwrotów typu: "teraz takie pierdoły pociskasz". Proszę się tak nie zwracać do forowiczów.

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    I tutaj dochodzimy chyba do sedna sprawy. W dyskusji, którą pamiętam były naukowe wywody o nieszkodliwości laserów używanych na imprezach. Cała sprawa powinna znaleźć finał w sądzie, bo to już nie są żarty (o ile matrycę można wymienić to gałek ocznych już nie bardzo), a tłumaczyć powinien się przede wszystkim organizator.
    Nie są żarty. Lasery ustawiamy zawsze dość długo tak żeby w żadnym momencie nie celowały bezpośrednio w oczy. Druga sprawa to prędkość skanowania (szczególnie jak puszczone samopas) - im szybciej tym lepiej. Prawa jest taka że nawet słaby laser może siać spustoszenie. Niestety jak zwykle problem leży w tym, że na niektórych imprezach sprzęt obsługują ludzie niekompetentni nieposiadający elementarnej wiedzy i wtedy może być różnie.

Cytat Zamieszczone przez newspress Zobacz posta
    Tak dla przypomnienia zobacz jeszcze raz, zrobiłem małe slow motion w kluczowym momencie
    Canon 7D vs. laser beam !!! - YouTube
    Teraz weź się postaw w mojej sytuacji robię zdjęcia na imprezach i tym podobnych wydarzeniach od wielu lat. Od czasu 350D miałem większość modeli jakie Canon zrobił, dbałem o nie czyściłem i czciłem. Nadszedł pewnego razu ten piękny dzień kiedy ukazał się mój wymarzony reporterski 7D dałem za niego jakieś 7,5tyś. Czytam instrukcję (pewnie mało kto czyta, ale jednak przeczytałem) wiem co można czego nie można. Po dwóch latach nagrywania wszystkiego lasery, stroboskopy, fajerwerki itd. takie coś mi się przytrafia i w życiu do głowy by mi nie przyszło, że laser który latał mi po aparacie już z tysiąc razy zrobi mi takie coś... Więc nie mów mi z łaski swojej, że oddanie tej matrycy na gwarancję to jest wyłudzanie, bo obrażasz mnie i jeszcze kilka osób z tego tematu. Pozdrawiam.
    Będę mówił co mi się podoba - tak już mamy - wolność słowa się to nazwa .
    Ja gdybym to zrobił to byłoby to wyłudzenie i tego nie zakrzyczycie. Być może wynika to z tego czym się zajmuję i wiem co może taki laser zrobić.

BTW: raz fotograf skierował aparat wprost w PAR-a tysiączkę - ręce mi opadły - na to nie ma mocnych. Mam nadzieję że jego oczy/aparat to przeżyły.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Jak widzę dopasowujesz moje słowa tak aby pasowały pod Twoją teorię.
    Nie ważne czy laser uszkodził mi matrycę, czy siadła płyta główna bo automat w fabryce źle przylutował kondensator i poszło zwarcie po płycie. Jeżeli używałem aparat zgodnie z jego przeznaczeniem (do robienia zdjęć i kręcenia filmów a nie wbijania gwoździ, testowania w mikrofali czy jako miska na mleko) a on się zepsuł to należy mi się darmowa naprawa jeżeli sprzęt jest na gwarancji. Koniec kropka. Poza tym znajomy akurat uważał na lasery. Dostał przez przypadek a nie celował specjalnie w laser...

nie ,to jest firma od robienia aparatów a nie szukania możliwości ich zniszczenia
    może ktoś sprawdzić czy naprawdę w usa naprawiają to na gwarancji??? bo jeśli tak to jest o co walczyć
    Naprawdę, naucz się czytać, a potem jeszcze ze zrozumieniem. Może Ci się w życiu przydać. Uwierz, nie żartuję.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów