Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Wątek: Uszkodzona matryca(?) w Canonie 7D

Domyślnie Odp: Uszkodzona matryca(?) w Canonie 7D

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W podstawówce i szkole średniej jakieś podstawy z optyki chyba były na fizyce?
    a o budowie i właściwościach matryc też było na fizyce? Za moich czasów nie było, a za Twoich?
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 25-07-2012 o 18:00

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    a o budowie i właściwościach matryc też było na fizyce? Za moich czasów nie było, a za Twoich?
    Nie musiało być.
    Logika podpowiada, że skutki przypiekania pod soczewką skupiającą będą podobne dla mrówki, kartki papieru i matrycy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

słuchajcie to co kto miał w szkole to jest nieistotne.... producent powinien w instrukcji zaznaczyć co szkodzi prawidłowemu funkcjonowaniu aparatu!!!! rzecz jasna nie ma pisać ze wylanie mleka jest złe itp. podanie współczninika wilgotności mówi sam za siebie i wybija wiele z głowy ale o działaniu laserów nie mam mowy a nie ejst to pierwszy aparat i powinni w końcu zwracać na to uwagę... widać nie boją sie ale ciekawe co by było jakby ktoś wygrał sprawe i masowo ludzie by się do nich zwracali w sprawie wymiany :P

niestety ale na ten czas walka raczej przegrana i tzreba się pilnować z tym g***em

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Witaj
    Możesz sprawdzić jak działa soczewka przez którą przechodzą promienie słoneczne skupiające się na dowolnym przedmiocie.

Pozdrawiam
    Mirek

- - - Updated - - -

Witam
    Instrukcja obsługi Canon eos 350D str 6: " nie kieruj aparatu bezpośrednio na słońce lub na inne zródło silnego światła, bo możesz uszkodzić aparat, a patrząc na silne światło przez celownik możesz uszkodzić sobie wzrok."

Dla mnie przekaz jest jasny.
    Pozdrawiam
    Mirek
    Ostatnio edytowane przez mirasb ; 25-07-2012 o 18:16

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    słuchajcie to co kto miał w szkole to jest nieistotne.... producent powinien w instrukcji zaznaczyć co szkodzi prawidłowemu funkcjonowaniu aparatu!!!! rzecz jasna nie ma pisać ze wylanie mleka jest złe itp. podanie współczninika wilgotności mówi sam za siebie i wybija wiele z głowy ale o działaniu laserów nie mam mowy
    Ale piszą w instrukcji:

During Live View shooting, do not point the lens toward the sun. The sun's heat can damage the camera's internal components.
    To mniej więcej analogiczna sytuacja do twojego mleka i wilgotności.
    Zapewne niezbyt oczywista dla "przeciętnego zjadacza chleba"...

Miasto
    Chełmża/Toruń

no ale tutaj jest jasno napisane słońce a nie ma wymienionych np. skupionych sztucznych źródeł światła... moze takie zaklejenie luki by coś dało

Miasto
    Kraków

no ale tutaj jest jasno napisane słońce a nie ma wymienionych np. skupionych sztucznych źródeł światła... moze takie zaklejenie luki by coś dało
    O mleku też nie piszą, więc?...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Powiem szczerze - niezbyt odpowiada mi robienie z Polaków takich idiotów jakimi są mieszkańcy USA, żeby trzeba nas było ostrzegać np. przed wkładaniem dziecka do mikrofalówki...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

W podstawówce i szkole średniej jakieś podstawy z optyki chyba były na fizyce?
    Co to za czasy paskudne, że dziś w McDonald's na kubku z kawą musi pisać, że zawartość może poparzyć...

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Powiem szczerze - niezbyt odpowiada mi robienie z Polaków takich idiotów jakimi są mieszkańcy USA, żeby trzeba nas było ostrzegać np. przed wkładaniem dziecka do mikrofalówki...
    Cieszy mnie jednak to że nie jestem odosobniony w takim myśleniu .

- - - Updated - - -

niestety ale na ten czas walka raczej przegrana i tzreba się pilnować z tym g***em
    Zamiast bluzgać to nie używać. Rozumiem że jak sobie zniszczysz wzrok laserem to też będziesz się tłumaczył że "w szkole nie było" - tyle że tu żadne wyłudzanie gwarancji od producenta nie pomoże.

Krótko mówiąc zasłanianie się niewiedzą w coraz bardziej skomplikowanych czasach jedyne komu może zaszkodzić to nam samym - bo na pewno nie korporacjom.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Chełmża/Toruń

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zamiast bluzgać to nie używać. Rozumiem że jak sobie zniszczysz wzrok laserem to też będziesz się tłumaczył że "w szkole nie było" - tyle że tu żadne wyłudzanie gwarancji od producenta nie pomoże.

Krótko mówiąc zasłanianie się niewiedzą w coraz bardziej skomplikowanych czasach jedyne komu może zaszkodzić to nam samym - bo na pewno nie korporacjom.
    źle mnie zrozumiałeś bo ja laserów unikam jak ognia dlatego nie mam z nimi problemów ale nie raz człowiek musi bardziej sie skupić na ich unikaniu niż na robieniu zdjeć....

a w instrukcji 5D Mark III na str. 384 jest tylko informacja zeby nie zotawiać aparatu z podpiętym obiektywem na słońcu bo moze to spowodować pożar.. nic więcj na temat źródeł świata mogących uszkodzić aparat nie ma....
    piszą notamiast o nieużywaniu rozpuszczalnika, o przykrywaniu aparatu tkaniną czy też o noszeniu aparatu na stytywie.. wiec dlaczego nie można by tu wkleić informacji o unikaniu skupionych źródeł światła??

piszą nawet o tym aby aparat trzymać z dala od dzieci bo pasek moze spowodować uduszenia dziecka.... nie no ja się bede upierał że informacja o laserach powinna w instrukcji byc
    Ostatnio edytowane przez adino ; 25-07-2012 o 18:57

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów