Widzę, że temat sie troche rozrosl. Ja kupilem tani filtr ND8 żeby później nie żałować wydanych pieniędzy, zobaczymy jak sie sprawdzi![]()
Widzę, że temat sie troche rozrosl. Ja kupilem tani filtr ND8 żeby później nie żałować wydanych pieniędzy, zobaczymy jak sie sprawdzi![]()
Ostatnio edytowane przez Szymek ; 04-07-2012 o 09:05
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
nie chcę się spierać bo w końcu to nie moja kasa i nie moje zdjęcia, ale strumyk to delikatnie inny temat - pokaż zdjęcia z filtrem i bez filtra na tej samej przysłonie. ND8 zwiększa czas trzykrotnie - tylko trzykrotnie - używam ND8 - ale do rozmycia wody (w szczególności morza, jeziora) to się słabo nadaje. Do rozmycia wody używam Lee BigStoppera oraz połówek Lee, kiedyś używałem Hoję NDx400 też z połówkami Lee.
Jestem szumofobem
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
napisałeś, że z ND8 nie będzie rozmycia wprowadzając innych w błąd ! Odpowiedziałem Ci zdjęciami czyli konkretnymi argumentami, że w pewnych warunkach (w których najczęściej fotografujemy - rano, wieczorem) da się spokojnie uzyskać efekt rozmycia przy pomocy tego filtra nie wychodząc przysłoną na f22 itp. Teraz piszesz, że strumyk to inny temat i jak rozumiem wody w morzu nie da się rozmyć ND8 ... wrzuciłbym kolejne przykłady tym razem z morzem ale nie bedę sobie tutaj albumu urządzał i udowadniał czegoś na siłę.
7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200
nie mam ochoty się spierać każdy robi co lubi jeśli jesteś zadowolony to czego chcieć więcej, oczywiście niewątpliwie moją intencją było wprowadzenie kogoś w bląd, zależy jakiego czasu potrzebujesz do rozmycia - ja lubię jak się rozmywa ponad 30 sekund czyli żeby użyć ND8 światłomierz bez filtra musiałby mi pokazać 10 sekund to niezła ciemnica. ogólnie rzecz biorąc to w odpowiednich warunkach oświetleniowych można rozmyć nawet bez żadnego filtra.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 06-07-2012 o 10:44
Jestem szumofobem
podepnę się z pytaniem...
Szukam czegoś uniwersalnego /nad morze i w górki czy też do fotografii miejskiej/ co pozwoli focić na długich czasach..
Mam dylemat między:
Hoya NDx16 Pro1 Digital a NISI Fader ND2-400
Przy cenie Hoyi, dopłata do Nisi niewielka... Czy rzeczywiście ten droższy będzie bardziej uniwersalny?
Potrzebowałbym też jakiś filterek 77mm szary/ połówkowy.
Z tego co widzę, to praktycznie jedynie dostępny jest system Cokin'a...
5DII | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 70-200/4L IS | 430 EX
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagram
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagram