Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Filtr szary nad morze

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goran Zobacz posta
    o ile z pierwszą częścią zdania się zgodzę to druga jest troszkę niedporecyzowana !

Efekt rozmycia da się spokojnie uzyskać ale nie w pełnym słońcu ...
    ND8

KLIK1
    KLIK2
    nie chcę się spierać bo w końcu to nie moja kasa i nie moje zdjęcia, ale strumyk to delikatnie inny temat - pokaż zdjęcia z filtrem i bez filtra na tej samej przysłonie . ND8 zwiększa czas trzykrotnie - tylko trzykrotnie - używam ND8 - ale do rozmycia wody (w szczególności morza, jeziora) to się słabo nadaje. Do rozmycia wody używam Lee BigStoppera oraz połówek Lee, kiedyś używałem Hoję NDx400 też z połówkami Lee.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

o ile z pierwszą częścią zdania się zgodzę to druga jest troszkę niedporecyzowana !

Efekt rozmycia da się spokojnie uzyskać ale nie w pełnym słońcu ...
    ND8

KLIK1
    KLIK2
    O której godzinie było to robione i na jakiej przysłonie?
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymkowski Zobacz posta
    O której godzinie było to robione i na jakiej przysłonie?
    godz. 18.30

klik 1 f13, 3sek, iso 100
    klik 2 f11, 6 sek, iso 100
    7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Dopiero zaczyna Awatar Szymek
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Zdjęcia będę raczej robil rano albo wieczorem takze mysle, że filtr sie przyda. Kupiłem taki tani bo wiem, że nie będę ho często używał.

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    nie chcę się spierać bo w końcu to nie moja kasa i nie moje zdjęcia, ale strumyk to delikatnie inny temat - pokaż zdjęcia z filtrem i bez filtra na tej samej przysłonie . ND8 zwiększa czas trzykrotnie - tylko trzykrotnie - używam ND8 - ale do rozmycia wody (w szczególności morza, jeziora) to się słabo nadaje. Do rozmycia wody używam Lee BigStoppera oraz połówek Lee, kiedyś używałem Hoję NDx400 też z połówkami Lee.
    napisałeś, że z ND8 nie będzie rozmycia wprowadzając innych w błąd ! Odpowiedziałem Ci zdjęciami czyli konkretnymi argumentami, że w pewnych warunkach (w których najczęściej fotografujemy - rano, wieczorem) da się spokojnie uzyskać efekt rozmycia przy pomocy tego filtra nie wychodząc przysłoną na f22 itp. Teraz piszesz, że strumyk to inny temat i jak rozumiem wody w morzu nie da się rozmyć ND8 ... wrzuciłbym kolejne przykłady tym razem z morzem ale nie bedę sobie tutaj albumu urządzał i udowadniał czegoś na siłę.
    7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Miasto
    Płock

Domyślnie

Doszedł filtr Nd8 za 40 zł, jak pisalem wzialem najtanszy bo możliwe, ze bede go uzywal tylko nad morzem. Po wstępnych testach nie widzę jakiegoś duzego spadku jakości, niestety filtr wywoluje czerwony zafarb obrazka ale mam nadzieje, ze uda sie to nieco poprawic w ps. Pod wieczór wrzucę zdjęcia.

edit/
    Porównanie jakości...
    ...i zafarbu
    Ostatnio edytowane przez Szymek ; 05-07-2012 o 18:07

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Używam filtrów hitech i również wprowadzają czerwonawą dominantę, te typy tak mają :wink:.

Domyślnie

A nie próbowałeś korekty WB wprowadzić po założeniu filtra? To powinno rozwiązać problem bez konieczności korekcji w PSie.

Miasto
    Płock

Domyślnie

Spróbuję później

Pełne uzależnienie

Domyślnie

napisałeś, że z ND8 nie będzie rozmycia wprowadzając innych w błąd ! Odpowiedziałem Ci zdjęciami czyli konkretnymi argumentami, że w pewnych warunkach (w których najczęściej fotografujemy - rano, wieczorem) da się spokojnie uzyskać efekt rozmycia przy pomocy tego filtra nie wychodząc przysłoną na f22 itp. Teraz piszesz, że strumyk to inny temat i jak rozumiem wody w morzu nie da się rozmyć ND8 ... wrzuciłbym kolejne przykłady tym razem z morzem ale nie bedę sobie tutaj albumu urządzał i udowadniał czegoś na siłę.
    nie mam ochoty się spierać każdy robi co lubi jeśli jesteś zadowolony to czego chcieć więcej, oczywiście niewątpliwie moją intencją było wprowadzenie kogoś w bląd , zależy jakiego czasu potrzebujesz do rozmycia - ja lubię jak się rozmywa ponad 30 sekund czyli żeby użyć ND8 światłomierz bez filtra musiałby mi pokazać 10 sekund to niezła ciemnica. ogólnie rzecz biorąc to w odpowiednich warunkach oświetleniowych można rozmyć nawet bez żadnego filtra.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 06-07-2012 o 10:44
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów