Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
No i teraz mam zagwozdkę.

Do tej pory miałem zaznaczoną opcję "Treat JPG as separate files", JPGi tagowałem itp itd + przypisywałem oceny.
Ostatnio mnie naszło, że w sumie podział na JPG i RAW osobno jest mi niepotrzebny i korzystając z automatycznego stackowania połączyłem z rawami. Wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że Lightroom nie widzi ocen przypisanych do jpg.

Kiedy ustawiam sortowanie wszystkich zdjęć wg Ratingu, na górze pojawiają się ocenione RAWy + JPGi które są zestackowane z innymi JPG (np. HDR+oryginalne pliki), natomiast cała reszta zdjęć jest w kolejności utworzenia.

O co biega?
Albo źle się wyrażasz, albo masz za duże wymagania. Na próbę zrobiłem to samo - i ja widzę wszędzie w takich stackach oceny i rangi jpegów(gwiazdki, kolory). Inna rzecz, że samo zgrupowanie w stacki nei przepisuje takich samych ocen do RAWów - ale też stackowanie nei polega na tym, że wszystkim plikom w grupie przypisuje się automatycznie cechy jednego obrazka.

Byłoby to nie tylko niepotrzebne, ale wręcz szkodliwe!

Reasumując - jeśli nie widzisz rang i ocen jpgów w takich stackach - to źle, bo powinieneś je widzieć. Ja widzę. Ale jeśli się spodziewałeś, że program jakoś przepisze wszystko co zmieści się w grupie z jednego pliku na inne - to nie przepisze, i to dobrze, że tego nei robi.

Nie jestem pewien, czy nei widzialem gdzieś plugina do wysoce wydajnego grzebania w metadatach - być może coś takiego by pomogło.