Results 1 to 10 of 472

Thread: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF

Hybrid View

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

Quote Originally Posted by akustyk View Post

i wlasnie takie myslenie sprawia, ze powershoty przestaja sie sprzedawac a ludzie wybieraja ajfony czy inne komorki. bo po prostu tam juz ktos pomyslal o aparacie foto jako skladniku jakiegos workflow uzytkownika. a japonscy producenci, poki co, depcza dawno wytartymi szlakami i ignoruja swiat wokol...
    Ale to że kompakty się będą sprzedawały coraz słabiej to w prostej linii kwestia tego że w większości telefonów jest aparat, który wystarcza. Workflow to rzecz wtórna. Japończycy po prostu nie są mocni na rynku telefonów więc mogliby wypuścić choć co, a i tak wiele nie zwojują - szczególnie teraz w kryzysie i wobec takich rynkowych potentatów jak jabłko czy sams.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy akustyk's Avatar

Quote Originally Posted by Kolekcjoner View Post
    Ale to że kompakty się będą sprzedawały coraz słabiej to w prostej linii kwestia tego że w większości telefonów jest aparat, który wystarcza.
    tak i nie.
    z tym ze jest roznica miedzy przechlapaniem 2-1 po wyrownanej walce, a zebraniem ciegow 6-1 na wlasne zyczenie. a to Japonczycy robia w zakresie kompaktow. to ze ajpoon dezintegruje sprzedaz kompaktow to nie kwestia jego (watpliwej) jakosci jako aparatu, ale dobrego dopasowania pod uzytkowanie przez masowego klienta.

Workflow to rzecz wtórna.
    dla pasjonatow i pro - tak. dla amatorow - zdecydowanie nie.

Japończycy po prostu nie są mocni na rynku telefonów więc mogliby wypuścić choć co, a i tak wiele nie zwojują - szczególnie teraz w kryzysie i wobec takich rynkowych potentatów jak jabłko czy sams.
    to chyba jest bardziej kwestia kultury biznesowej - jablko, jakkolwiek denne mialoby technicznie rozwiazania (bo ma) i jakkolwiek nie zamykaloby sie w skansenie, projekty zaczyna od use case'ow i od ogarniecia kwestii uzytkowania - a potem pod nia kroi rozwiazania. Japonce dobrze rozwiazuja problemy, tylko nie widza ich w kontekscie uzytkowym, a dopiero w kolejnej iteracji dopasowuja... i to w tym momencie bije ich w segmencie entry-level, gdzie nie sa skuteczni w przyciaganiu uzytkownikow. maja dobre produkty z sensownymi rozwiazaniami, ale dopiero jak uzytkownik przysiadzie i sie czegos nauczy (wiec pokona poczatkowe przeszkody)... ajpoon czy telefon na Androidzie sa projektowane tak, ze uzytkownika kreci zabawa tym i wsiaka w gadzet dla samej latwosci i przejrzystosci obslugi...
    www albo tez flickr