Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: stare ff czy nowsze apsc?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie stare ff czy nowsze apsc?

Witam, od 2 miesiecy zbieram sie za wymiane body, ale na nic nie moge sie zdecydowac, bo w kazdej puszcze znajduje jakies "ale" wiec postanowilem, ze moze by tak kupic cos z pelna klatka w moim przedziale cenowym stac mnie jedynie na 5d, tylko czy ta puszka nie jest juz za stara jak na dzisiejsze czasy, a tym bardziej do celow zarobkowych(sluby,sesje plener,studio). Do tego nie mam w ogole pojecia o ff, jak szukac w ogole obiektywow,jak sa oznaczone? Kupujac obiektyw pod apsc moge go zapiac pod ff?jak wypada jakosc obrazka na tle dzisiejszych aparatow z apsc, a dokladnie porownujac do 50/60d, d7000,d300/s? Gdyz te biore pod uwage. Nie mialem stycznosci nigdy z canonem, wczesniej pentax i nikon, ale od zawsze jakos ciagnie mnie do Canona i wydaje mi sie, ze ma jakby lepsza jakosc obrazu niby wszytsko i tak ustawia sie w ps czy cr, ale mimo tego to cos nadal ma canon. Patrzac na fotografow, ktorzy cykaja zdjecia do jakis magazynow ckm itp itd albo sesje mody, czy ogolnie modeli/modelek w 99 przypadkach uzywaja canona, wiec cos w tym musi byc. Pozdrawiam i licze na wasza pomoc
    Ostatnio edytowane przez e4r5t ; 22-10-2013 o 07:39

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: stare ff czy nowsze apsc?

Obietywy
    EF projektowane na FF, moga byc uzywane do APS-C i FF
    EF-S projektowane do APSC, uzywane tylko do APSC

5D to faktycznie stara puszka, wiec musialbys sie obyc bez wielu nowszych "ficzerow". Zwolennikow i przeciwnikow bedzie pewnie tyle samo.
    "Lepszosc Canona" to caly system, czyli dostepnosc obiektywow i akcesoriow wszelakiej masci. Opinie o canonowym obrazku sa raczej najgorsze, jezeli porownujemy wspolczesne aparaty.
    Moze przy porownanie 5D z "odpowiednio starym" Nikonem nie bedzie wygladalo zle.

Coś już napisał

5D daje świetny obrazek ,leszy od 50D ,ale brak możliwości kalibracji szkieł skutecznie mnie odstręczył od zakupu tego modelu.

Pełne uzależnienie

Fotografowie do magazynów to pewnie często używają już średniego formatu, a nie Canona. :P Aczkolwiek to moje przypuszczenie, po obejrzeniu kilku programów Tyszki.

"Lepszosc Canona" to caly system, czyli dostepnosc obiektywow i akcesoriow wszelakiej masci
    W wysokich cenach dodajmy. Canon szaleje jeżeli chodzi o ceny.

I tak brałbym 5D i lepiej. Wspaniały aparat.

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    Witam, od 2 miesiecy zbieram sie za wymiane body, ale na nic nie moge sie zdecydowac, bo w kazdej puszcze znajduje jakies "ale" wiec postanowilem, ze moze by tak kupic cos z pelna klatka w moim przedziale cenowym stac mnie jedynie na 5d, tylko czy ta puszka nie jest juz za stara jak na dzisiejsze czasy, a tym bardziej do celow zarobkowych(sluby,sesje plener,studio). Do tego nie mam w ogole pojecia o ff, jak szukac w ogole obiektywow,jak sa oznaczone? Kupujac obiektyw pod apsc moge go zapiac pod ff?jak wypada jakosc obrazka na tle dzisiejszych aparatow z apsc, a dokladnie porownujac do 50/60d, d7000,d300/s? Gdyz te biore pod uwage. Nie mialem stycznosci nigdy z canonem, wczesniej pentax i nikon, ale od zawsze jakos ciagnie mnie do Canona i wydaje mi sie, ze ma jakby lepsza jakosc obrazu niby wszytsko i tak ustawia sie w ps czy cr, ale mimo tego to cos nadal ma canon. Patrzac na fotografow, ktorzy cykaja zdjecia do jakis magazynow ckm itp itd albo sesje mody, czy ogolnie modeli/modelek w 99 przypadkach uzywaja canona, wiec cos w tym musi byc. Pozdrawiam i licze na wasza pomoc
    serio piszesz, że do celów zarobkowych, zadając tą serię ignoranckich pytań? Przepraszam za OT ale przeraża mnie to szczerze...

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Prowokacja ??
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Coś już napisał

Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny, a mimo tego ludzoe biora takich fotografowa, wiec dlaczego ja mam nie sprobowac, skoro wiem, ze.robie lepsze zdjecia? Nie chce rzucic swojej obecnej pracy, ale dlaczego nie moge dorabiac sobie na weekend? Co do lepszosci Canona nad Nikonem widze z obserwacji zdjec, przegladajac strony internetowe, no chyba ,ze Canonowcy lepiej operuja PS stad taki efekt;-) ale bedac ostatnio na imprezie, mialem okazje zaobserwowac 2 fotografow jeden 5dmk3 drugi d3, zdjecja Canona juz na wyswietlaczu mialy idealne kolory, swiatlo, po prosti cudowne, natomiast z d3 byly albo ciemne, albo jasne i ogolnie bez szalu, a nie wydaje mi sie ze fotogral slaby.
    Wiec jak to jest z tym 5d brac czy kupic cos nowszego pod apsc?

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny, a mimo tego ludzoe biora takich fotografowa, wiec dlaczego ja mam nie sprobowac, skoro wiem, ze.robie lepsze zdjecia? Nie chce rzucic swojej obecnej pracy, ale dlaczego nie moge dorabiac sobie na weekend? Co do lepszosci Canona nad Nikonem widze z obserwacji zdjec, przegladajac strony internetowe, no chyba ,ze Canonowcy lepiej operuja PS stad taki efekt;-) ale bedac ostatnio na imprezie, mialem okazje zaobserwowac 2 fotografow jeden 5dmk3 drugi d3, zdjecja Canona juz na wyswietlaczu mialy idealne kolory, swiatlo, po prosti cudowne, natomiast z d3 byly albo ciemne, albo jasne i ogolnie bez szalu, a nie wydaje mi sie ze fotogral slaby.
    Wiec jak to jest z tym 5d brac czy kupic cos nowszego pod apsc?
    powiedz że bekę sobie kręcisz, błagam...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny(...)
    Z tego wynika, że zły fotograf był a nie aparat. Co, 9 lat temu nie dało się robić dobrych zdjęć? Albo 15? Dało się.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

skoro tak mówisz to kup cokolwiek powyżej 30d i już będziesz lepszym fotografem niż tamci o których mówisz :>

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów