Zaś tam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ok... no ale skoro jest tak źle - to trza się przesiąść na nikona....
A tak na zupełnie poważnie - już to pisałem - aparat to URZĄDZENIE a fotografik to operator tego urządzenia. Ergo - jak poznasz wady i zalety urządzenia - to będziesz wykorzystywał jego potencjał. Z tego co wiem, to ani nikon, ani pentax, ani pozostała konkurencja wad pozbawione nie są.
Ostatnio edytowane przez Bernard ; 22-05-2012 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost
pozdrawiam
Bernard Wybierała
nie to twierdzę...zastanawia mnie tylko dlaczego w Canonie tak jest i dlaczego nikt do tej pory tego nie zmienił.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Może inżynierowie dostrzegają w tym jakieś plusy... A może dostrzegali kiedyś a teraz jadą na tym co było...
Jednak pamiętać należy o jednej rzeczy - jak jest za ciemno - to się po obróbce da rozjaśnić, jak jest przepał to i Salomon nie poradzi. Jak to mówią, łatwiej kijka obcienkować niż go później pogrubasić. Więc ja np - wolę dopalić lampą żeby wydobyć szczegóły z cieni i mieć błękitne niebo - niż mieć perfekcyjnie oświetloną twarz i za nią wielką wyżartą białą plamę.
I jeszcze jedno... Ostatnie 5 lat pracowałem na canonie 40d. Wiele razy przymierzałem się do kupna czegoś nowego, testowałem sprawdzałem w studio szczegółowość obrazka itd... W międzyczasie powstawały billboardy, reklamy i większość z 40-tki. Dopiero 5d mk3 mnie przekonał do upgrade'u sprzętu.
I po kilku dniach - zakochałem się w tym aparacie...
A miałem w studio i 5d mk1 i 5dmk2 i 50d, i bawiłem się 7d, i kilkoma nikonami i minoltą 900. I dopiero ten aparat skusił mnie do wydania pieniędzy. I śmiem twierdzić - że nie przepłaciłem ani złotówki...
Bo mam spokój na następne 5-6 lat i mogę się zająć tym co lubię - robieniem zdjęć a nie zastanawianiem się nad szumami i bandingiem (to pojęcie poznałem na tym forum).
Reasumując:
Jak macie kasę - kupujcie - bo warto
Jak nie macie - to róbcie tym co macie - bo 10 mpx starcza tak naprawde do wszystkiego - byle umieć je należycie wykorzystać. A jak ktoś nie wierzy - mogę pokazać cropy z mojej 40![]()
pozdrawiam
Bernard Wybierała