Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Jednej rzeczy na prawdę nie jestem w stanie zrozumieć w canonowskiej logice. Oczywiście wraca temat dziwnego pomiaru światła (niedoświetlania). Teoretyczna sytuacja: fota pod słońce. Stoi człowiek No więc od zawsze ustawiłbym AV, pomiar punktowy, pokrył środkowym kółeczkiem pomiaru ciemną sylwetkę. Wcisnął spust. I z tego co mi wiadomo od zawsze to ta ciemna sylwetka powinna być naświetlona poprawnie, reszta prześwietlona. A tu niedoświetlenie i postać ciemna. Po raz kolejny męczę temat. Ta sama scena, ustawienia te same-Nikon podaje mi 1/45 a 5d3 1/90 czyli spora różnica. Efekt jaki jest każdy wie. Standardowy pomiar (do jakiego przywykłem w innych korpusach) zawsze lekko doświetlałem suwakami w np LR, w canonie jakbym chciał do tego dojść to wyjdzie banding. Piszę bo na prawdę nie mogę tego złapać-do czego oni kalibrują te puszki, skoro każą wpuszczać prawie dwa razy mniej światła niż konkurencja. Ja wiem, że większość wbija +2/3 EV prawie na stałe ale jaki cel ma ta polityka?
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    ciach Piszę bo na prawdę nie mogę tego złapać-do czego oni kalibrują te puszki, skoro każą wpuszczać prawie dwa razy mniej światła niż konkurencja. Ja wiem, że większość wbija +2/3 EV prawie na stałe ale jaki cel ma ta polityka?
    Żeby niebo było niebieskie a nie białe? Tak między nami mówiąc muszę to sprawdzić, bo ja jestem zwolennikiem używania pomiaru manualnego światła w sytuacjach stresowych, ponadto, jestem zdecydowanym zwolennikiem dopalania lampą. Aczkolwiek na mojej starej 40 robiąc zdjęcia pod światło nie zauważyłem tego problemu...

pozdrawiam
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów