Strona 179 z 345 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189229279 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 781 do 1 790 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Domyślnie

Witam wszystkich.

Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.

Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.

Przy pełnych RAW'ach nie ma tego zjawiska pliki są idealnie czyste.

Nie wiem czy to wina lightrooma, czy wina niedopracowanego softu w 5d III ? zaraz pościągam traile innych softów, oraz canonowego.

Widziałem przykład Cichego (w postach gdzieś z początku) porównanie dwóch plików z 5DII i 5DIII - ze wskazaniem że w nowej puszce są zielenie na sukni - pliki jak pisał były robione w mRAW .

Czy ktoś z użytkowników to zauważył? sprawdzał różne softy itp??
    Ostatnio edytowane przez kanon500 ; 04-06-2012 o 16:08

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanon500 Zobacz posta
    Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.

Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.
    Klasyk. Przy srawach/mrawach z 5D MkII też tak było - na początku. Po paru aktualizacjach ACR się poprawi.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Klasyk. Przy srawach/mrawach z 5D MkII też tak było - na początku. Po paru aktualizacjach ACR się poprawi.
    w ACR 7.1 nie mam żadnych zafarbów na wszystkich RAW`ach ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alde Zobacz posta
    w ACR 7.1 nie mam żadnych zafarbów na wszystkich RAW`ach ...
    To dziwne... używam najnowszego lightrooma, a teraz sprawdzałem najnowszy DPP od Canona i pliki są zielonkawe w jednym i drugim sofcie - mRAWy zielone, pełne RAWy idealnie czyste - chodzi głównie o cienie i jest to niezależne od oświetlenia i iso.

Mam też puszke z nanowszej serii - bez wady LCD z oryginalnie wgranym nowym softem. A wiadomo że mRAWy są przeliczane przez soft. jeśli DPP Canona i Lightroom dają identyczny zielony zafarb w cieniach przy mRAWach to soft w Body jeszcze leży. Nie wydaje mi się aby to mógł być problem mojego egemplarza

W późniejszym czasie moge zrobić przykładowe zdjęcia i wrzucic na serwer. Jeśli ktoś posiada mkIII to może sprawdzić, bo według mnie to duży problem, a korekty na stałe nie da sie wprowadzić.
    Ostatnio edytowane przez kanon500 ; 04-06-2012 o 16:47

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nowa wersja Lighrooma daje obrzydliwy zielony zafarb. Pojawił on w wersji 4.1. Mam 5d MII

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanon500 Zobacz posta
    Witam wszystkich.

Przy pełnych RAW'ach nie ma tego zjawiska pliki są idealnie czyste.

Nie wiem czy to wina lightrooma, czy wina niedopracowanego softu w 5d III ? zaraz pościągam traile innych softów, oraz canonowego.

Widziałem przykład Cichego (w postach gdzieś z początku) porównanie dwóch plików z 5DII i 5DIII - ze wskazaniem że w nowej puszce są zielenie na sukni - pliki jak pisał były robione w mRAW .

Czy ktoś z użytkowników to zauważył? sprawdzał różne softy itp??
    Myślę, że powinieneś zobaczyć jak to wygląda przy wywoływaniu w DPP 3.11.26.0

jp

Domyślnie

Żeby mieć pewność i przypadkiem nie robić zbędnego zamieszania porównałem z ciekawości wszystkie opcje RAW'ów z 5D II i III . 5D II tak jak pisałem wszystko w normie , przy 5D III RAW jest czysty, mRAW najgorszy zafarb zielonego, sRAW dużo mniejszy zafarb. Jest tak samo dla DPP Canon'a i Lightroom .

Żeby nie być gołosłownym zmusiłem się żeby zrobić przykładowe zdjęcia dla 5D III :
    https://rapidshare.com/files/3376490652/CAN.rar
    jeśli kogoś to ciekawi i chce mieć pewność czystych plików to niech sobie osobiście sprawdzi. Wyciągnąć o 1EV wyciągnąć winete i przy mRAW widać o co kaman. Wystarczy porównać środkową czarną okładkę dvd ze skrajną np ALI G . W normalnych warunkach przy świetle dziennym widać że zielony kanał jest przesunięty.

Po ostatnich reportażach póki co przerzucam się na pełny RAW bo przy realnych zdjęciach widać to dużo mocniej... o ile się nie koryguje winiety jest to do poprawienia ale przy jej ściągnięciu robi się w rogach niezłe zamieszanie. Osobiście nie musiałem robić żadnych porównań żeby to dostrzec, przy wielu zdjęciach mam totalną zieloną masakre - pliki które dałem na siłę dla przykładu to pikuś.

Gdzie można zgłośić to do Canona??

Miasto
    wroclaw

Domyślnie

Witam mam pytanie do urzytkownikow 5d mark 3 jak w tym modelu zrobic aby wcisniety spost migawki do polowy uruchamial af startowal pomiar i odrazu pomiar blokowal ...w 5d mark 2 jest to opisane---- start af - ae on/off prosze o pomoc

Początki nałogu

Domyślnie

Witam mam pytanie do urzytkownikow 5d mark 3 jak w tym modelu zrobic aby wcisniety spost migawki do polowy uruchamial af startowal pomiar i odrazu pomiar blokowal ...w 5d mark 2 jest to opisane---- start af - ae on/off prosze o pomoc
    Z tego co kojarzę to tak się nie da i nie dało w 5d2, aby jeden przycisk blokował ekspozycję i AF. Możesz zrobić tak żeby spust blokował tylko pomiar (gdy trzymasz) a AF na AF-ON . Naciskasz Q i tam jest opcja po prawej gdzie możesz konfigurować w ograniczony sposób te opcje. Niestety i nie mam pojęcia czemu w Canonie nie da się tak ustawić * żeby blokować ekspozycję trzymając klawisz i po puszczeniu zwolnić blokadę-taka blokada jest ale tylko na spuście. Wszelkie inne blokady exp. nie działają w trybie hold. Bzdura a mogła by taka opcja być.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Z tego co kojarzę to tak się nie da i nie dało w 5d2, aby jeden przycisk blokował ekspozycję i AF.
    Oczywiście, że się da i nie wyobrażam sobie, abym mógł pracować na innych ustawieniach.

Czy ktoś wie, jak to wygląda w 5DIII? Da się jednocześnie zablokować AF i ekspozycję wciśnięciem spustu migawki do połowy?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Strona 179 z 345 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189229279 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów