Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 156

Wątek: Kosmiczny problem z 70-200L I

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Goomis dzięki za ofertę pomocy ale już się dogadałem z innym użytkownikiem naszego forum, który mieszka zaraz obok kupującego i nie ma problemu z przetestowaniem szkła. Mimo wszystko nawet jeśli faktycznie okaże się uszkodzone to nadal nie wiem co zrobić. Jestem przekonany, że przed wysyłką mechanicznie było w 100% sprawne.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Goomis dzięki za ofertę pomocy ale już się dogadałem z innym użytkownikiem naszego forum, który mieszka zaraz obok kupującego i nie ma problemu z przetestowaniem szkła. Mimo wszystko nawet jeśli faktycznie okaże się uszkodzone to nadal nie wiem co zrobić. Jestem przekonany, że przed wysyłką mechanicznie było w 100% sprawne.
    Teoretycznie, jeśli klient podpisał list przewozowy lub inny dokument przy odbiorze, potwierdził, że odbiera produkt bez zastrzeżeń. Mógłby sprawdzić towar w obecności doręczyciela i spisać ewentualny protokół, ale tego też nie zrobił. Jeśli zgłosił uwagi po jakimś czasie od odbioru - mam przekonanie, graniczące z pewnością, że może liczyć tylko na twoją dobrą wolę. Obiektyw przecież mógł kupującemu spaść z 10 piętra na glebę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli sprzedałeś sprzęt sprawny i jesteś tego na 100% pewien to piłeczka jest po stronie kupującego.
    A tak w ogóle to w jakim czasie od otrzymania szkła przez kupującego zgłosił on zastrzeżenia?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A no to gites. Myślę, że jest to dobre rozwiązanie.
    Jak się okaże, że nie jest sprawny to jest raczej nierozwiązany dylemat.
    Bo widzisz. Ty uważasz, że był sprawny a kupujący twierdzi, że tak nie jest.
    Z Twojej perspektywy - Ty nie masz pewności czy może pracownikowi na sortowni się za mocno paczką rzuciło, czy może kupującemu się szkło "niechcący wymsknęło" i się nie przyznaje.
    Z perspektywy kupującego - On nie ma pewności, czy Ty go robisz w balona i dobrze wiedziałeś o tej wadzie, czy może pracownikowi na sortowni się za mocno paczką rzuciło.
    Ja bym zaproponował zwrot połowy kosztów naprawy.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Wiadomość wysłał tego samego dnia, w którym dostał paczkę. Nie wspomniałem do tej pory, że paczke dostał z pękniętym tulipanem (3/4cm pękniecie, tulipan w całości - spokojnie do sklejenia... zresztą zaproponowałem zwrot kasy na nowy). Odemnie wyszedł w całości beż żadnego szwanku. Paczka była tak zabezpieczona, że upadek z 10 piętra chyba nie miałby wpływu na zawartość (pudło 4x wieksze od szkła, wypchane gąbkami, bąblami, papierami itd itp.... samo szkło owinięte kilka razy odcinkiem folii bąbelkowej i dodatkowo zapakowane w 2 koperty bąbelkowe). Teoretycznie w transporcie nic nie powinno sie stać z samym szkłem. Tulipana wziąłem na siebie bo faktycznie od spadu mu nic nie nawciskałem i przy jakimś nacisku mógł strzelić.

Wymiana całego AF na żytniej to +/- 800zł;/

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No trochę szemrana sprawa. Coś mi się zdaje, że kolesiowi szkło spadło. Albo przypadkowo, albo specjalnie - bo się okazało, że wygrał licytację bez IS a chce z ISem... W każdym razie jeżeli masz pewność, że szkło wyszło nietknięte i bardzo dobrze zapakowane to generalnie z czystym sumieniem możesz wysłać kolesia na drzewo. Zawsze jak odbieram jakąś wartościową przesyłkę to sprawdzam przy kurierze. Jak słyszą, że w środku jest sprzęt wart kilka tysięcy to nie robią raczej problemów i te 5-10min zostają - otwarcie paczki i ocena czy sprzęt jest dobrze zapakowany i czy zewnętrznie nie ma uszkodzeń. Jak by facet poświęcił te 5min to już by miał protokół kuriera, że sprzęt wewnątrz był uszkodzony. Tak to nie masz podstaw by mu wierzyć tak naprawdę...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Paczka mogła spać i doszło do jakiegoś przeciążenia (w momencie uderzenia) w środku i uszkodzenia jak by to nie było jednak dość precyzyjnego urządzenia jakim jest chociażby AF. Nawet śaldu na paczce być nie musi, a peknięty tulipan może być tego symptomem.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

:-) Bangi proste rozwiązania są najlepsze - kupującemu obiektyw spadł albo w coś nim przydzwonił. niechcący albo specjalnie . przeciązenia nie mają tu nic do rzeczy - z przeciązenia moze sie coś urwac a nie pęknąć lekka osłona.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    :-) Bangi proste rozwiązania są najlepsze - kupującemu obiektyw spadł albo w coś nim przydzwonił. niechcący albo specjalnie . przeciązenia nie mają tu nic do rzeczy - z przeciązenia moze sie coś urwac a nie pęknąć lekka osłona.
    Chodziło mi przeciążenie chwilowe w momencie uderzenia
    Nawet jak przydzwonił to może nie być śladu na szkle, a przeciążenie wystąpi.
    BTW to są i tak tylko domysły i pewnie dopiero serwis będzie mógł ustalić co jest dokładnie uszkodzone, bo z samą pierwotną przyczyną uszkodzenia to może być problem, niestety.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Wiadomość wysłał tego samego dnia, w którym dostał paczkę. Nie wspomniałem do tej pory, że paczke dostał z pękniętym tulipanem... ...Odemnie wyszedł w całości beż żadnego szwanku...
    I tyle w temacie jak dla mnie - jeśli nie sprawdził paczki przy kurierze
    i nie sporządził rapotru, to niech się teraz buja.
    Równie dobrze mógł sam (może niechcący nawet) uszkodzić, a teraz szuka "jelenia"...

Ja bym go olał w takiej sytuacji i przebolał jednego negatywa odwetowego.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 16-05-2012 o 12:28
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów