Wlasnie dlatego potrzebujemy nowszych i lepszych aparatow :-)
Wlasnie dlatego potrzebujemy nowszych i lepszych aparatow :-)
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 07-04-2012 o 11:11 Powód: Automerged Doublepost vide skleroza multiplex :)
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Kupiłem na początku gripa do 60D firmy Meike i jest super. Potem do 5D Mk II kupiłem innej firmy zamiennik i nie będę tu recenzji robił, bo musiałbym dużo niecenzuralnych słów użyć. Wtedy niestety Meike nie robiło jeszcze gripa do 5D Mk II. Teraz kupiłem Meike, bo już jest i jestem najszczęśliwszym użytkownikiem piątki. Działa jak trzeba, tańszy jeszcze i naprawdę wygodny, jak na gripa do 5-tki. Polecam Meike, jak ktoś znajdzie wygodniejszy, to dajcie znać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do dywagacji na temat Mk III - miałem w ręku, bawiłem się i... no jest super, ale nie ma co wariować, mistrzów z nas nie zrobi. Jako że mieszkam przy serwisie Canona na Żytniej w Wawie, to miałem okazję być na pokazie nowej 5-tki (oraz 1 też) i co tu dużo mówić: jak będę miał kaskę, to kupię Mk III, bo wykorzystanie ISO jest niesamowite, AF też bajka. Ale póki co, mam 1D Mk III i mam to samo ISO użyteczne, nawet lepsze obrazki robi, AF podobny.
Także, jak ktoś ma 5D Mk II, który też mam i przetestowałem już dobrze, to nie ma co się stresować, wersją II też super foty robiliśmy do tej pory i nadal robić możemy. Jak ktoś chce lepszy AF, a nie chce wydawać tyle kasy, to polecam 1D Mk III, cena jak 5D Mk II w tym momencie, a daje trochę więcej możliwości. Z Mk III trochę poczekać trzeba, niech stanieje, to wtedy warto kupić, jeśli mamy luźną kasę.
Ostatnio edytowane przez seti_60d ; 07-05-2012 o 00:47 Powód: Automerged Doublepost
aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)
rozumiem, ze bedziesz niedlugo chciał sprzedac swoja jedynke i robisz jej reklamę dla niewtajemniczonych :-)
Raczej nieprędko sprzedam 1-kę. Może jestem nią tak zachwycony, bo to mój najnowszy zakup i to minie. Zapewne 5D Mk II będę dużo używał też i jeśli przyjdzie czas na zmianę, to będzie to za jakiś dłuższy czas.
W najbliższym czasie szykuję trochę wyjazdów, żeby w plenerze porobić zdjęcia 5D Mk II i pewnie wiele nauczę się jeszcze na wyprawach z tym sprzętem. Fajnie potrzymać w łapie nowe puszki i pozachwycać się, ale mam nadzieję z moją 5-tką uda mi się zrobić trochę niezłych fotek. Przecież to super sprzęt.
Przy okazji, mnie jakoś nie ciągnie w egzotyczne plenery, planuję nasze góry (no i słowackie, to prawie też jak nasze).
aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)
Mam pytanie do użytkowników 5d2. Wiem,że aparat posiada sRawy czyli są to nadal pliki raw, które identycznie się importuje i obrabia prosto z aparatu czy należy je jakoś konwertować (dekompresować?!) ? Jaki mają rozmiar w MB i rozdzielczości w porównianiu do zwykłych Rawów w tej puszce ?
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
AFAIK nie są to czyste rawy (są już zdemozaikowane), ale pod względem obróbki nie ma dla użytkownika różnicy.
Różnica jest przede wszystkim dla softu - dlatego też część softu nie wspiera srawów w ogóle, a część na początku ma z nimi problemy (pamiętacie fioletowe zafarby ze srawów 50D?).
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it