a ja nic ni pisłałem o MK IIImoja poczciwa staruszka mkI
![]()
a ja nic ni pisłałem o MK IIImoja poczciwa staruszka mkI
![]()
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Patrząc na zastosowanie... to ja się naprawdę zastanawiam czemu Ty się zastanawiasz nad autofocusem i shutter lagiem. Przy takich zastosowaniach to żadna różnica.
Tak naprawdę, to wydaje mi się, że już zdecydowałeś się na 5DMkIII a wątek założyłeś tylko po to, by kilka dodatkowych głosów za tym aparatem dodatkowo Cię (lub żonę) utwierdziło w przekonaniu.
Żonę zapewne![]()
Witaj.
Nie do końca jest tak jak piszesz. Autentycznie jeszcze się nie zdecydowałem. Oczywiście, ze prędkość Af ma ogromne znacznie. Fotografuję dużo dzieci i tylko, kto to robi to wie jak błyskawicznie przemieszczają się, biegają, ruszają głowami - extremalny sport przy nich to pikuś. Żonę już przekonałem do moich hobby i odeszła ode mnie - sam nie wiem jaką emotikonkę wsadzić.
Pozdrawiam Michał
Ja brałbym ten który ma lepszy AF. Jeśli naprawdę w nowej 5 jest np. lepszy od 1, bo inaczej to wolę 1ds
Ostatnio edytowane przez mariusz2704 ; 04-05-2012 o 12:14
Jeśli dobrze rozumiem, że AF w 1Dmk4 jest lepszy niż w 1dmk3/1dsmk3 to twoje wątpliwości powinien rozwiać wywiad z Chuckem Westfallem
http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/
"[...]The overall AF detection speed of the EOS 5D Mark III is superior to the AF detection speed of the EOS-1D Mark IV.
The level of AF precision for 5 of the central area AF points on the 61-point sensor (i.e., the dual X-shaped cross-type points) is superior to the level of precision for any of the AF points on the 1D Mark IV.[...]"
Dla 1Ds prawdopodobnie plus będzie taki że "jedynki" z racji mocniejszego zasilania potrafia szybciej kręcić silnikiem w niektórych tele-obiektywach. Choć to stwierdzenie padło tylko w porównaniu z 1DX: "In addition, the EOS-1D X achieves a higher lens motor drive speed with select L-series USM telephoto lenses than the 5D Mark III because of the 1D X’s more powerful battery pack. "
Ja zauważyłem że 85L na 1ds3 działa o niebo lepiej. Szybciej i celnie niż w 5d2. Nie wiem czy prędkość AF w 5d3 będzie zauważalnie wolniejszy niż w 1ds3 bo jak napięcie większe na aku to przekłada się na prędkości...
L