Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 156

Wątek: 1Ds MkIII versus 5d MkIII

Domyślnie

a ja nic ni pisłałem o MK III moja poczciwa staruszka mkI
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszczepnik Zobacz posta
    a ja nic ni pisłałem o MK III moja poczciwa staruszka mkI
    No to może jednak warto się skupić na tym o czym jest ten wątek, bo za chwilę zaczniemy pisać o gripach do z przeproszeniem Pentaxa :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIT Zobacz posta
    Czy ktoś z Was ma wiedzę, bo nie mogę znaleźć tego w necie, który autofokus jest szybszy, bo oba zdaje się pewne i celne.

Do czego ma służyć - fotografia portretowa dorosłych i dzieci w zastanym świetle i studyjna, krajobraz.
    Patrząc na zastosowanie... to ja się naprawdę zastanawiam czemu Ty się zastanawiasz nad autofocusem i shutter lagiem. Przy takich zastosowaniach to żadna różnica .
    Tak naprawdę, to wydaje mi się, że już zdecydowałeś się na 5DMkIII a wątek założyłeś tylko po to, by kilka dodatkowych głosów za tym aparatem dodatkowo Cię (lub żonę ) utwierdziło w przekonaniu.

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Żonę zapewne

Dopiero zaczyna Awatar MIT
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Patrząc na zastosowanie... to ja się naprawdę zastanawiam czemu Ty się zastanawiasz nad autofocusem i shutter lagiem. Przy takich zastosowaniach to żadna różnica .
    Tak naprawdę, to wydaje mi się, że już zdecydowałeś się na 5DMkIII a wątek założyłeś tylko po to, by kilka dodatkowych głosów za tym aparatem dodatkowo Cię (lub żonę ) utwierdziło w przekonaniu.
    Witaj.
    Nie do końca jest tak jak piszesz. Autentycznie jeszcze się nie zdecydowałem. Oczywiście, ze prędkość Af ma ogromne znacznie. Fotografuję dużo dzieci i tylko, kto to robi to wie jak błyskawicznie przemieszczają się, biegają, ruszają głowami - extremalny sport przy nich to pikuś. Żonę już przekonałem do moich hobby i odeszła ode mnie - sam nie wiem jaką emotikonkę wsadzić.
    Pozdrawiam Michał

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fotografuję dużo dzieci i tylko, kto to robi to wie jak błyskawicznie przemieszczają się, biegają, ruszają głowami - extremalny sport przy nich to pikuś.
    To jakoś za spokojnie to zabrzmiało "fotografia portretowa dorosłych i dzieci" . A wystarczyło rozwinąć opis zastosowań właśnie o to co powyżej napisałeś. Przy takich potrzebach wydaje mi się, że lepszy byłby 5DMkIII z jednego, prostego powodu - jest lżejszy .

Bywalec
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Ja brałbym ten który ma lepszy AF. Jeśli naprawdę w nowej 5 jest np. lepszy od 1, bo inaczej to wolę 1ds
    Ostatnio edytowane przez mariusz2704 ; 04-05-2012 o 12:14

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz2704 Zobacz posta
    Ja brałbym ten który ma lepszy AF. Jeśli naprawdę w nowej 5 jest np. lepszy od 1, bo inaczej to wolę 1ds
    Jeśli dobrze rozumiem, że AF w 1Dmk4 jest lepszy niż w 1dmk3/1dsmk3 to twoje wątpliwości powinien rozwiać wywiad z Chuckem Westfallem
    http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/

"[...]The overall AF detection speed of the EOS 5D Mark III is superior to the AF detection speed of the EOS-1D Mark IV.
    The level of AF precision for 5 of the central area AF points on the 61-point sensor (i.e., the dual X-shaped cross-type points) is superior to the level of precision for any of the AF points on the 1D Mark IV.[...]"

Dla 1Ds prawdopodobnie plus będzie taki że "jedynki" z racji mocniejszego zasilania potrafia szybciej kręcić silnikiem w niektórych tele-obiektywach. Choć to stwierdzenie padło tylko w porównaniu z 1DX: "In addition, the EOS-1D X achieves a higher lens motor drive speed with select L-series USM telephoto lenses than the 5D Mark III because of the 1D X’s more powerful battery pack. "

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Ja zauważyłem że 85L na 1ds3 działa o niebo lepiej. Szybciej i celnie niż w 5d2. Nie wiem czy prędkość AF w 5d3 będzie zauważalnie wolniejszy niż w 1ds3 bo jak napięcie większe na aku to przekłada się na prędkości...
    L

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Oczywiście, ze prędkość Af ma ogromne znacznie. Fotografuję dużo dzieci i tylko, kto to robi to wie jak błyskawicznie przemieszczają się, biegają, ruszają głowami - extremalny sport przy nich to pikuś.
    Nie przesadzaj. Ja z mkII daję rodę AF-em spokojnie przy córce, a nie siadzi w cały czas w piaskownicy. Podejrzewam, że Ds bedzie minimalnie szybszy, ale i tak tego nie odczujesz, powiedzmy sobie szczerze.

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów