Podejrzewam, że poza indywidualnymi preferencjami to AF-y nie różnią się znacznie. Inaczej wybrałby 1Ds.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dokładnie.
Jednak uważam (po zapoznaniu ze specyfikacjami) że w kontekście 1DsIII i 5DIII przepaści nie ma.
Ostatnio edytowane przez michael_key ; 05-05-2012 o 19:47 Powód: Automerged Doublepost
zgadza się miałem MKIII i testowałem af razem z 1 i przepaści nie ma. Dzisiaj stając przed takim wyborem pewnie byłbym jednym z wielu, którzy czekają tylko na jedyna słuszną odpowiedź
Jednakowoż nie am co gonić za sprzętem (mam to już za sobą) najważniejsze, żeby umieć go wykorzystać i robić zdjęcia jak najwięcej.
Życzę sobie i wielu tu zaglądającym wiele czasu na swoje hobby:0
pozdr
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
Mimo iż 5D3 jest nowością to i tak pewnie więcej się ich sprzedało niż 1Ds3 od jego premiery.
L
MIT pojąłeś już decyzję![]()
Jak mialbym wybrac jedna z nich, zostajac jednoczesnie przy tym, co mam, to wzialbym 1ds, glownie za sprawa baterii, i pomiaru wielopunktowego (mialem w 1d mark 2N, cos fantastycznego). Wybierajac jeden, wzialbym 5d3. Czasami po prostu sa sytuacje, gdzie warto miec gripa, i inne wygody, czasami maly rozmiar puszki to cos fantastycznego. :-)
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
...właśnie się przesiadłem z dsa3 na nową piątkę. Jak sprzedałem jedynkę to się czułem jak by mi ktoś xxx odrąbał
Teraz po woli wszystko wraca do normy, jak poużywam trochę więcej to może coś napiszę. Na razie choruje na jedno oko i za bardzo nie mogę się gapić w monitor.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 11-05-2012 o 20:32
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
Ostatnio edytowane przez janmar ; 11-05-2012 o 20:33
Powód? Jak kupiłem dsa to znajomi się pytali dlaczego nie 5dmk2, odpowiedź krótka: AF. Używając 5dmk1 i ds3 momentami brakowało mi zakresu iso. Rozwiązania miałem 2, albo sprzedać 5d i dokupić 5d2, albo sprzedać 1ds3 i kupić 5d3.
I co? i jestem zrozpaczony! 5d3 nie pokazuje godziny po wduszeniu "Info" - będę musiał dokupić sobie jeszcze zegarek
Inne powody:
- mierna współpraca mojej jedynki z 24LII (nieprzewidywalny pomiar światła)
- rok temu wymieniłem w 5d1 migawke i mirrorbox (1800zł / wartość rynkowa aparatu 2000zł ? ) dla tego go zostawiam.
- 1ds to super sprzęt, którym można wbijać gwoździe, a na następny dzień jechać na sesję, ale niestety obudowa zdjęć nie robi i bardziej przyda mi się szerszy zakres iso.
- AF w 1 był mega, ale brakowało pomniejszonych punktów (przydatne przy szerokim kącie).
AF w 5d3 na razie na etapie rozpoznawania.
cdn...
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny