ej ekrowa czego szukasz zaczepki?
35 lat a teksty z**** jak szczyl-troll ;]
idz sobie mistrzu moze na rower, na spacer.. no dotlenic sie troche, pooddychac - albo cokolwiek, byleby nie siac fermentu na forum :>
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Witam,
odświeżam temat ponieważ mam podobny dylemat a przeczytałem już chyba wszystkie tematy dotyczące 5dmk3 vs 1dsmk3 vs 5dmk2.
Fotografuję, głownie reportaż, głownie ślubny.
Miałem przez 2 tygodnie 5dmk3, swoje 5dmk2 sprzedałem. W chwili obecnej muszę zakupić aparat i nie wiem w sumie co kupić.
Aspekt finansowy jest dla mnie ważny, chyba jak dla każdego, gotówki mam 8k i raczej tej kwoty chciałbym się trzymać, wiadomo jednak, że w razie potrzeby mogę te 2k dozbierać.
Zastanawiam się nad 5dmk3 nowym bądź używanym lub używanym 1ds mk3 lub nowym 5dmk2 - używanych w dobrym stanie raczej na allegro nie widzę.
W 5dmk3 podobał mi się af, iso używałem do 3200 więcej raczej nie mam potrzeby. Denerwował mnie zafarb, miałem wrażenie że zdjęcia są zielone, na pewno są inne niż w 5dmk2. Kupił bym już dziś jednak te 2k nie dają mi do końca spokoju.
Z 1dsmk3 niestety nie miałem styczności, czytałem jednak, że iso jest porównywalne bardziej do 5dmk2 i że wyświetlacz jest tragiczny. Za 1ds przemawia cena i żywotność migawki.
Za 5dmk2 przemawia cena oraz to, że aparat będzie nowy, na gwarancji.
Na chwilę obecną najbardziej skłaniam się do 5dmk3,nie wiem jednak czy w moim przypadku 1dsmk3 nie byłby lepszy?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez 12p ; 22-05-2013 o 17:47
Słuchaj, mam oba znaczy 1ds mkIII i 5d mkIII, chce sprzedać 1 w cenie niższej niż masz budżetCo do obydwu aparatów, to powiem tak Af w 5 bardzo dobry, można śmiało porównać do 1, w ciemniejszych miejscach na alservo 1 lepsza. ISO zależy czego potrzebujesz
i jeden i drugi mają swoje zalety, pancerność na pewno na korzyść 1, jakość wykonania solidność. Wyświetlacz faktycznie jak w 40 D ale da się przywyknąć, musisz pamiętać, że masz 200 tyś gwarancji na migawkę to naprawdę sporo w 1. Porównując oba aparaty, sam nie wiem, sprzedaję tylko dlatego, żeby się nie motać już w guzikologi. Generalnie oba są jak dla mnie wyśmienite.
5dmkII nie brałbym na Twoim miejscu, opcja tylk pomiędzy 5dmkIII lub 1ds mk III
pzdr
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
Do watku o zmianie 5dmkII na 1DsmkIII nikt nie zagląda dlatego pozwolę sobie zapytać jeszcze tu:
Jak jest z celnością w trybie one-shot na jasnych stałkach w 1Ds mkIII vs.5d mkII? Wiadomo, że boczne w "piątce" są słabe, ale co z centralnymi? Czy w 1Ds zyskujemy tylko lepsze boczne, czy może centralny też jest lepszy?
Wiem, że najlepiej kupić 5dmkIII, ale na razie jest ograniczenie budżetowe a potrzebuję celniejszego AF-u (nawet nie chodzi o szybkość, ale właśnie o precyzję). Dzięki za opinie.
Miłego dniamoja www
Za 1Ds3: zdecydowanie lepszy obrazek (do około ISO800), ubodowa, ergonomia, komfort psychiczny, że jak pukniesz to nie rozwalisz, ta puszka ma to coś.
Za 5D3: zdecydowanie lepszy AF... niestety ale jest mega różnica, masa, wyświetlacz i dużo fajnych funkcji jak działające AUTO ISO (piszę na podstawie 6D), wysokie ISO, co daje mega komfort w użytkowaniu.
Najlepiej mieć oba... ja mam 6D jako aparat z dobrym AF w ciemnościach (tu jedynki te stare się wykładają), z dobrym ISO, a 1Ds to wół roboczy, używam wszędzie gdzie jest w miarę jasno...
Jinks: biorąc poprawkę, że 5D1 centralny jest praktycznie taki sam jak w 5D2, oraz że 1D3 ma taki sam AF jak 1Ds3 mogę powiedzieć, że paradoksalnie centralny jest taki sam (ja miałem odczucie, że w 5D lepszy... ale w ciemnościach). Jeśli natomiast masz dylemat pomiędzy tymi body to zdecydowanie bierz 1Ds3.
Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 07-07-2013 o 13:20
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II