Strona 87 z 372 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1glider Zobacz posta
    Na moje oko to fotka z 5mkII jest bardzie ostra i bardziej szczegółowa niż z 5mkIII. Wygląda to jakby na odwrót niż poprzednie sample innych forumowiczów.
    Poprzednie sample też pokazują, że 5D2 jest ostrzejsze. Moim zdaniem spowodowane jest to mocniejszym filtrem dolnoprzepustowym w 5D3. Filtr ten wzmocniono, żeby zlikwidować efekt mory w trybie wideo i foto. Przy fotografowaniu scen z powtarzającymi się drobnymi wzorami, które interferują z siatką matrycy następuje zniekształcenie obrazu objawiające się efektem mory. Można to zaobserwować np. fotografując tkaninę.
    Zastosowanie filtra jest to kompromis pomiędzy ostrością, a likwidacją efektu mory. Widocznie Canon przyjął nieco inne proporcje między tymi dwoma parametrami projektując 5D2 i 5D3, czyli zwiększył siłę działanie filtra dolnoprzepustowego w 5D3, co spowodowało nieco bardziej miękki obrazek.
    Efektem tego, pracując na 5d3, będzie brak mory w trybie wideo np. na ścianie z cegły, lub w trybie foto na garniturze pana młodego. Zapłacimy za to pewną ilością detalu. W przyrodzie nie ma nic za darmo, "cuś za cuś" ;-)
    ------------------------
    ------------------------
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Już wiadomo, dlaczego wstrzymali sprzedaz 5DIII.
    http://pdnpulse.com/2012/04/canon-is...-iii-dslr.html
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Eeee, ale to dotyczy tylko rynku USA oraz Peurto Rico ... u nas jest inne światło
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pokuszę się o zadanie pytania na forum serwisowi CSI Foto i Video - ciekawe co wiedzą na ten temat?
    W USA jakby lepiej traktują klientów. Dla przykładu Nokia zaliczyła teraz małą wpadkę z Lumią 900 i w ramach rekompensaty dają po 100 $ tym którzy się zgłoszą do punktu sprzedaży telefonu, a równolegle pracują nad poprawką w sofcie telefonu. W Polsce (czyli w EU) jak zgłosiłem ewidentny błąd w oprogramowaniu telefonu do producenta, to powiedzieli mi żeby czekać na aktualizację.

Wracając do tematu ciekawe jak to rozwiąże Canon? Jeżeli drobna poprawka w sofcie, to zrobią aktualizację, a jeśli zmiany w konstrukcji aparatu (jakiś kartonik między lcd, a resztą bebechów ;-)), to pewnie będzie trzeba im wysyłać body do serwisu. Tylko tak naprawdę, to komu to przeszkadza, przecież nie robimy zdjęć w łączonym lcd i gdyby nie Internet to 99,9% userów by tego nie wiedziało i nie przeszkadzało by to im wcale, ale mimo wszystko nie powinno mieć to miejsca w sprzęcie za taka kasę.
    Ostatnio edytowane przez David ; 14-04-2012 o 10:18 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

[quote=David;Wracając do tematu ciekawe jak to rozwiąże Canon? Jeżeli drobna poprawka w sofcie, to zrobią aktualizację, a jeśli zmiany w konstrukcji aparatu (jakiś kartonik między lcd, a resztą bebechów ;-)), to pewnie będzie trzeba im wysyłać body do serwisu. Tylko tak naprawdę, to komu to przeszkadza, przecież nie robimy zdjęć w łączonym lcd i gdyby nie Internet to 99,9% userów by tego nie wiedziało i nie przeszkadzało by to im wcale, ale mimo wszystko nie powinno mieć to miejsca w sprzęcie za taka kasę.[/quote]

To nie do końca jest tak. W przypadku elektroniki zdarza się dość często, że np. bezpiecznik zabezpieczający obwód ma nagle wpływ na zupełnie inny obwód z którym teoretycznie nic go nie wiąże(patrz Kapitan Wrona i Jego B767). Tutaj błąd wychodzi przy zdjęciach w nocy. Dekielek tylko pokazał że istnieje problem.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jedno jest pewne - przy sprzęcie za 13tys nie powinno być takich numerów. Ktoś dał ciała przy sprawdzaniu sprzętu. Ale równie dobrze Canon może zaktualizować instrukcję do aparatu pisząc ze w zdjęciach nocnych nie używać podświetlenia LCD

Dopiero zaczyna Awatar kymaj
    Miasto
    łomża

Domyślnie

Wiecie moze gdzie znajde update do ligtrooma 4? ściągnąłem demo ze strony adobe i nie lyka mi plikow z marka III. W programie tez probowalem update i nic nie moge zrobic
    pięć de mark czy, dziewczyny Elki

Dopiero zaczyna Awatar kymaj
    Miasto
    łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Musisz pobrac bete 4.1 z http://labs.adobe.com/
    dzięki, cholera zapomniałem ze istnieje takie coś ja beta.

Napisze do tych ktorzy jeszcze nie zdecydowali sie na zakup mark III. Przesiadłem sie z nikona d300 gdzie autofokus nie robil za bardzo duzych problemów, ale to czego doświadczyłem z nowa piatka to dosłownie szok, AF jest tak czuły i szybki ze czasem wydaje sie ze nie zlapal ostrości, bo jak to mozliwe ze w ulamek sekudny.. i odruchowo drugi raz naciskałem spust. Jesli komuś zalezy na ISO i AF tak jak mi to bez zastanowienia brać. Na koncercie dalem znajomemu dziennkarzowi do reki, (facet ciagle lata z mark II, sam byl w szoku) wziął do reki na 10 min i powiedzial ze sie nie bedzie juz zastanawiać. To tyle dla niezdecydowanych
    pięć de mark czy, dziewczyny Elki

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1glider Zobacz posta
    Tutaj błąd wychodzi przy zdjęciach w nocy. Dekielek tylko pokazał że istnieje problem.
    Nie dość że w nocy, nie dość że trzeba włączyć podświetlenie LCD, to jeszcze trzeba jechać na automatycznym pomiarze światła - co w nocy jest dość kłopotliwe, łatwiej na manualu. Porobiłem trochę zdjęć stawu o północy oświetlonego tylko księżycem - specjalnie z włączonym LCD - nie miało żadnego wpływu na samo zdjęcie robionego w trybie M - a takich zdjęć na A czy Tv nie umiem robić

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    Przez kilka ostatnich lat kazdy uzytkownik mark II zarzekal sie jaki to dobry af ma w puszce
    I ze wlasciwie tylko centralnego uzywa cale zycie
    Teraz okazuje sie ze warto doplacic 6 tys za lepsze bedace wrogiem dobrego
    W porównianiu do M9 to AF w 5DII jest o kilka lat świetlnych do przodu.

Nie bardzo rozumiem, po co koledze był ten komentarz. Równie chyba potrzebny jak i mój nt. Lajki
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta

Nie bardzo rozumiem, po co koledze był ten komentarz. Równie chyba potrzebny jak i mój nt. Lajki
    Chyba po to aby dowieść, że właściciele Canonów są jak Słowacy w 1939 r.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Takie tam porównania cd.

mk2
    http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/mk2.jpg

mk3
    http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/mk3.jpg

35L, f/3.5, 1/125s, ISO 12800

Zwróćcie uwagę nie tylko na ISO, ale na poziom detalu przy tejże czułości (na plikach poniżej)

Zdjęcia wołane LR4 przy identycznych ustawieniach (właściwie wszystko na 0)

oryginały:
    http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/001.jpg
    http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/002.jpg
    Przeciez te 2 foty sa inaczej trafione:
    001.jpg - jest backfocus ktory jeszcze troche lapie sie na oczy
    002.jpg - jest trafiony idealnie

Przymknij do F8 to sie okaze jak dziala odszumianie. A filtr OLPF chyba najlepiej testowac na ISO 100 a nie milion pińcet?

Strona 87 z 372 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów