Ja nie wiem, dla jednego oka jest tak samo, dla drugiego "zdecydowanie ostrzejsze" .I jak tu dyskutować
![]()
Ja nie wiem, dla jednego oka jest tak samo, dla drugiego "zdecydowanie ostrzejsze" .I jak tu dyskutować
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Widocznie mam koślawe oko![]()
cichy - powtorze sie, a nie chce Ci sie czegos na niesk. strzelic przez okno z zafixowana ostroscia? Tak zeby pozbyc sie czynnika niepewnosci zwiazanego z GO, ostrzeniem, czy poruszajacym sie "modelem"?
GO na tych samplach w mkIII zaczyna się minimalnie bardziej z przodu, ale i tak widać, że różnice są minimalne, prócz wspomnianych wcześniej niuansów z kolorem.
Postanowiłem powalczyć trochę z bandingiem, na razie na samplach z IIki, ale z 3ki tez pokombinuje z Fill Light.
Takie coś mi wyszło.
Na górze niedoświetlony fragment zdjęcia, crop 100%.
Niżej wyciągnięte na maxa suwakiem Ekspozycji.
NA samym dole poprawione na tyle na ile się dało.
Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 16-04-2012 o 13:10
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Cichy,
byłem już blisko przesiadki z 5Dc na nowa trójkę, ale po zobaczeniu Twoich pierwszych kotów powiedziałem"stop".
Przez te drugie koty decyzja zapadła, kupno w pierwszej połowie maja gdy wyjaśni się już akcja z zablokowaniem sprzedaży w USA przez Canona.
Jakby co, to będę wiedział komu dziękować (albo i nie ) i nie koty mam tu na myśli
A tak w ogóle to dzień dobry, bo to mój pierwszy post tutaj.
Darek
Ostatnio edytowane przez wodar ; 16-04-2012 o 13:17
Ten suwak pozostaje nie ruszony. Cała zabawa to nie przepalić ani grama (mocno niedoświetlić w Canonie) i wyciągać suwakiem Wypełnienie. Potem najlepiej usunąć darka naświetlając dokładnie tak samo (włącznie z balansem bieli), ale z dekielkiem zamiast szkła, potem PS i gotowa fotka. Gdzieś tu (może w wątku Nikona) linkowałem do dpreview, gdzie był krok po kroku.
the silence is deafening
To można mocno zautomatyzować, pytanie jak często robić darka i czy musi on być identyczny (wtedy wystarczy jeden dark na np godzinę i wymnażać parametry dla DFS na podstawie danych z exifa).
Martwi mnie jednak ze Canon sam czegoś takiego nie zrobił (pewnie istnieją jakieś powody). Jak będę mieć dłuższą chwile czasu (niestety nie szybko) to spróbuje napisać jakiś prosty programik co odejmuje te klatki na poziomie RAW, lepiej takie operacje robić przed demozaikowaniem obrazu.
Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 16-04-2012 o 13:27