Strona 245 z 254 PierwszyPierwszy ... 145195235243244245246247 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 441 do 2 450 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Domyślnie

No to i ja zapytam kolegów o wycenę - bo fotografować potrafię, ale z cenami zawsze mam kłopot.

Fotografia słodyczy - produktów jest 6, każdy trzeba sfotografować - w wersji biedniejszej ot, bezcieniowo, po trzy kadry (z tym, że dwa produkty to błyszczące puszki), w wersji bogatszej (jeśli będzie ich stać) musiałbym zrobić lekką aranżację (zdjęcia na jakimś fajnym drewnianym stole/bambusowej macie/lnianym obrusie, plus lekkie dekoracje - typu ziarnka kawy/okruchy czekolady, kubek z gorącą czekoladą itd - do wymyślenia razem z klientem, jednak ogarnięcie tego po mojej stronie). To jedna rzecz, a druga to dla każdego z produktów po 1-2 klatki jak ktoś to zjada/pokazuje/ generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.

Ile byście zawołali za każdą z tych opcji? Po odjęciu kosztów, bo te są po stronie klienta.

pozdrawiam,
    Przemek
    5D, 35, 50, 17-40, plecak analogów i potrzeba dokumentowania.
    www.przemyslawmatlag.com
    www.fb.com/przemyslawmatlagfotografia

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    ...generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.
    Ile byście zawołali za każdą z tych opcji? Po odjęciu kosztów, bo te są po stronie klienta.
    pozdrawiam,
    Przemek
    Ja bym proponował 300 zł za sesję + 100 zł za każde obrobione zdjęcie netto + wynagrodzenie dla modela w zależności od udzielonych praw do wizerunku. Oczywiście jeśli mają być to profesjonalne packshoty a zdjęć nie mniej niż 5. To uczciwa stawka, oczywiście mało realna dla zamawiającego (bo szwagier ma aparat i robi taniej).
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    Ja bym proponował 300 zł za sesję + 100 zł za każde obrobione zdjęcie netto + wynagrodzenie dla modela w zależności od udzielonych praw do wizerunku. Oczywiście jeśli mają być to profesjonalne packshoty a zdjęć nie mniej niż 5. To uczciwa stawka, oczywiście mało realna dla zamawiającego (bo szwagier ma aparat i robi taniej).
    Zawsze znajdzie sie jakiś wujek, co zrobi taniej. imho 300,- za sesję to bardzo atrakcyjna stawka.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclov

Domyślnie

Moja wycena:
    - biedniejsza wersja 300 zł netto
    - bogatsza wersja 500 zł netto
    - po 1, 2 zdjęcia z zajadaniem dodatkowo 150 zł netto + coś dla zajadającego.
    2 x body, 3 x szkło, 3 x lampa, itd, itp..

Domyślnie

Problem z wycenieniem pracy fotografa jest w polsce powszechny, proponuję brać przykład z wzorców zachodnich, gdzie oddziela się osobno: koszt produkcji, czas, wynagrodzenie modela, przeniesienie praw autorskich do wykorzystania ujęcia etc. Wszystko powinno być liczone osobno. Chroni to przed sytuacjami gdy zostajemy z niczym bo klient nie chce kupić zdjęć, które zrobiliśmy. W tej sytuacji płaci tylko za pracę.
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    Problem z wycenieniem pracy fotografa jest w polsce powszechny, proponuję brać przykład z wzorców zachodnich, gdzie oddziela się osobno: koszt produkcji, czas, wynagrodzenie modela, przeniesienie praw autorskich do wykorzystania ujęcia etc. Wszystko powinno być liczone osobno. Chroni to przed sytuacjami gdy zostajemy z niczym bo klient nie chce kupić zdjęć, które zrobiliśmy. W tej sytuacji płaci tylko za pracę.
    To może zacznijmy tworzyc taki cennik?
    Oczywiście realny, bez legend o tym ile kto komu płaci, za jakie cudowne zdjęcia. Zwykłe, rzetelne fotograficzne rzemiosło, bez ściemy.
    To ja zacznę.
    Wizaż (makijaż) = 200 PLN + Dojazd
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Sugerował bym raczej podawać widełki. Cennik to sprawa umowna, ważne by było wyszczególnione za co i ceny by były realne. Poza tym trzeba wycenić jakość usługi, ilość zdjęć etc względem własnych możliwości. Ja podam np przykład za godzinę pracy profesjonalnego grafika który potrafi zrobić profesjonalny retusz za pomocą legalnego oprogramowania, stawka to zwykle 100-150 zł za godzinę, retusz dobrze zrobionego zdjęcia na poziomie stockowym (np. istock) trwa do 2 godzin zależnie od rozdzielczości. I nie mówię tu o fotomontażu. Moim zdaniem dobrym wyjściem do rozważań o cenie jest czas jaki musimy poświęcić na pracę + ew. koszty w tym amortyzacja sprzętu.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    No to i ja zapytam kolegów o wycenę - bo fotografować potrafię, ale z cenami zawsze mam kłopot.

Fotografia słodyczy - produktów jest 6, każdy trzeba sfotografować - w wersji biedniejszej ot, bezcieniowo, po trzy kadry (z tym, że dwa produkty to błyszczące puszki), w wersji bogatszej (jeśli będzie ich stać) musiałbym zrobić lekką aranżację (zdjęcia na jakimś fajnym drewnianym stole/bambusowej macie/lnianym obrusie, plus lekkie dekoracje - typu ziarnka kawy/okruchy czekolady, kubek z gorącą czekoladą itd - do wymyślenia razem z klientem, jednak ogarnięcie tego po mojej stronie). To jedna rzecz, a druga to dla każdego z produktów po 1-2 klatki jak ktoś to zjada/pokazuje/ generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.

pozdrawiam,
    Przemek
    Ja bym policzył za same packshoty 200-300zł
    Dalej za sesję z modelami 600zł za samą sesję w tym wliczone jedno zdjęcie każdego produktu z modelką/modelem/modelami

Na zamawiającym spoczywają dodatkowe koszty:
    - wynajem modeli (raczej jedna modelka i jeden model - tak myślę, ew. 2 modelki) wraz z opłaceniem praw do wykorzystania wizerunku gdzie tam będzie chciał/potrzebował
    - wizażystka
    - stylistka
    - lokal
    - każde dodatkowe zdjęcie z modelem/modelką/modelami + 50zł-100zł/szt.

Modelki i miejsca wybieracie razem. Wizażystkę stylistkę to imho mógłbyś sam mu zaproponować ze 2-3 o jakoś tam zróżnicowanej cenie i by wybrał.
    IMHO uczciwie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Ja też mam problem, ale z wyceną zdjęć zgoła innych.

Otóż od 3 lat mniej więcej zajmuję się fotografią motoryzacyjną. Moje zdjęcia prezentują już pewien poziom, stale zwiększa się liczba publikacji, gdzie są zamieszczane moje prace. Są to w większości zdjęcia samochodów w ruchu, podczas rajdu lub jazdy po torze, ale również sporo mam zdjęć z salonu, można powiedzieć "katalogówek".

Na ile takie zdjęcia mogę wycenić? Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A na ile je wyceniałeś do tej pory?

Strona 245 z 254 PierwszyPierwszy ... 145195235243244245246247 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów