Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Kolory na monitorze, a na aparacie.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O filtrze nie pomyślałem. To faktycznie się przyda. Pytanie tylko do czego i jak profilować w takim wypadku. Bo jak pod wzorzec to znowu stracimy klimat.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    ...Bo jak pod wzorzec to znowu stracimy klimat.

echhhhhhhhhhhh.... klimatu nie psuje filtr czy profil. Klimat psuje prawie "zafsze" fotograf. :-) Czytałem już tu teorie jak to lampa błyskowa psuje klimat "wieczoru przy świecach". Ma to tyle wspólnego z prawdą co ja z biskupem. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    A jak myślisz, czemu akurat ten post wskazałem?

No to już kwestia dyskusyjna. U mnie to oświetlenie dość często się zmienia i w tym cały jego urok. Inne jest latem, inne zimą, inne rano, inne wieczorkiem, inne w kierunku północnym, a inne w południowym. Chcesz przez to powiedzieć, że robisz profil dla każdego rodzaju światła i tym samym niszczysz jego klimat?
    Ale mniejsza o to, autor wątku ma oświetlenie raczej dość stabilne, więc niekoniecznie musi się tym martwić.
    Tak dla każdego oświetlenia powinieneś zrobić osobny profil bo tak jak Janusz wspomniał profil nie wpływa na klimat zdjęcia tylko na to żeby aparat pokazywał takie kolorki jakie widzisz robiąc fotkę. Na dodatek podczas profilowana Color checkerem nie zmienia się balans bieli to Ty go zmieniasz potem jeśli chcesz.

Chyba chodziło o to, że przy odpowiednio zrobionym profilu kolory zawsze będą wyglądały tak samo i nie będzie widać wpływu światła o różnej temperaturze barwowej. Ale autorowi wątku chodziło o realistyczne pokazanie koloru torebek, a nie o oddanie klimatu światła.

Zdjęć krajobrazowych raczej bym nie profilował. :P Chociaż to tylko moje zdanie. W życiu nic nie profilowałem. A kolory robię takie jak mi się podobają. Najczęściej BW.
    Podobnie jak napisałem wyżej. Dodatkowo przy color checkerze masz specjalną linię kratek którymi możesz odpowiednio wedug gustu ocieplić lub oziembić zdjęcie.

O filtrze nie pomyślałem. To faktycznie się przyda. Pytanie tylko do czego i jak profilować w takim wypadku. Bo jak pod wzorzec to znowu stracimy klimat.
    Nic podobnego

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bo jak pod wzorzec to znowu stracimy klimat.
    Klimat tracimy tak czy owak - aparat nie jest w stanie poprawnie zarejestrować "klimatu", bo jego sposób rejestracji barw mocno odbiega od sposobu działania naszej percepcji.

Matryca z jej filtrami bawrnymi ma inne krzywe uczulenia spektralnego, niż czopki czerwono, zielono i niebieskoczułe w ludzkim oku.
    Do tego funkcja uczulenia spektralnego aparatu jest stała, a funkcja uczulenia spektralnego oka jest zmienna.
    Do tego w mroku i ciemnościach aktywują się niebieskoczułe pręciki, które zmieniają ją jeszcze bardziej.
    Do tego dochodzą zjawiska kontrastu równoczesnego i następczego, efekty Stevensa, Hunta, Bezholda-Brueckego, Abneya, Heimholza-Kohlrauscha, Helsona-Judda, Bartlesona-Brenemana itd...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 09-03-2012 o 13:47

Uprawnienia umieszczania postów