Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Kolory na monitorze, a na aparacie.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czilis Zobacz posta
    Robiąc zdjęcia swoim aparatem (canon 1100D) na wyświetlaczu kolor wychodzi dobry, lecz na monitorze już nie. Dodam jeszcze że zdjęcia robię na białym tle przy lampach błyskowych (quantuum PT 300). Czy ktoś może mi powiedzieć jak odpowiednio ustawić monitor aby kolory były jak najbardziej realistyczne ?
    Ja dodam, że twoje lampy to 5500K, więc skoro uparłeś się na jotpega to pierwsze co powinieneś zrobić focąc "pod tymi lampami" to przestawić w aparacie styl obrazka na "faithful)

http://web.canon.jp/imaging/pictures.../faithful.html
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olifant Zobacz posta
    Większość klientów pewnie korzysta z monitora LCD, z najtańszym typem matrycy TN, na ustawieniach fabrycznych i pod widok z takiego sprzetu trzeba by ustawiać kolorek, licząc się z tym, że nieliczni własciciele CRT na Trinitronie czy EIZO CE zobaczą cuda...
    Byłoby to moze słuszne, gdyby móc zapewnić, że wszystkie matryce TN wyświetlają obraz tak samo.
    Jest to jednak wielce błędne.
    Profiluję matrycę w swoim laptopie co miesiąc i co miesiąc jestem w szoku, jaka jest róznica miedzy tym, co przed, a po profilowaniu. Przy czym, nawet oprofilowany i tak wyswietla obraz inaczej, niż drugi mój oprfilowany laptop, który ma inną matryce TN. Oba zaś oprofilowane monitory, wyświetlaja obraz zupełnie inaczej niż skalibrowany NEC PA241W.
    Wyżej cytowane twierdzenie obarczone jest następnym błedem. Takie założenie potrafi bardzo rozczarować po wywołaniu pliku, który "nieźle" wygląda na słabej, nieoprofilowanej matrycy.

Reausmując, żeby zdjęcie wygladało tak jak wygląda, nalezy na nie patrzeć na ekranie dobrej jakości, skalibrowanego, oprofilowanego monitora i nie przejmowac się tym co wyświetla ekranik aparatu.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 25-06-2012 o 13:45
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Reausmując, żeby zdjęcie wygladało tak jak wygląda, nalezy na nie patrzeć na ekranie dobrej jakości, skalibrowanego, oprofilowanego monitora i nie przejmowac się tym co wyświetla ekranik aparatu.
    Ciekawe, jak się tym wnioskiem przejmie przeciętny odbiorca, do którego kierowana jest fotografia, skoro...

Cytat Zamieszczone przez czilis Zobacz posta
    Zajmuję się sprzedażą torebek na allegro [...]
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ciekawe, jak się tym wnioskiem przejmie przeciętny odbiorca, do którego kierowana jest fotografia, skoro...
    Podejrzewam, że w ogóle się nie przejmie i wystarczy, że zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podejrzewam, że w ogóle się nie przejmie i wystarczy, że zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone.
    Ja właśnie też tak przypuszczam. Inna sprawa, że w przypadku jakiś sporów, dobrze jest aby zdjęcie na dobrym, skalibrowanym monitorze pokazywało w miarę możliwości prawdę, wtedy można uczciwie powiedzieć:

"Droga Pani, na zdjęciu jest ok, a, że Pani monitor jest do bani i pokazuje bzdury, to ja już na to wielkiego wpływu nie mam".
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przeciętny człowiek - czytaj nie znający się na technicznych zawiłościach fotografii raczej popatrzy na fotkę jako na za jasną albo za ciemną i do głowy mu nie przyjdzie, że wina może leżeć po stronie jego wypaśnego lcd

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów