Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Kupno aparatu - porada.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja też zaczynałam od kompakta.
    I myślę, że lepiej wyszłam na tym, że najpierw miałam kompakta, a potem wskoczyłam od razu w xxd, niż jakbym zaczynała od xxxd z kitem -- w sensie finansowym głównie, choć nie tylko.

No i poza tym teraz mam co zabrać na kajak i w inne miejsca "nielustrzankowe" ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też jeszcze jakiś czas temu miałam kompakta - SX10IS. I uważam, że jeśli ktoś chce zająć się fotografią na poważnie i planuje w przyszłości i tak kupić lustrzankę, to nie wiem czy jest sens zaczynać od kompaktu. Można co najwyżej nauczyć się kompozycji i zrozumieć co to jest migawka, przysłona i jakie są relacje między nimi. Poza tym kadrowanie jest zupełnie inne, trzeba się jednak przestawić potem na kadrowanie w wizjerze, głębia ostrości jest inna, możliwość używania i nauczenia się używania wysokich iso... No i rawy... Nie wiem jak 20 ale 10 nie pozwala na zapis rawów.

Wydaje mi się, że jak ktoś myśli na poważnie o fotografowaniu to lepiej kupić lustrzankę - tu polecam 450 + na początek obiektyw kitowy, natomiast jeśli po prostu pasjonujesz się fotografią, chcesz robić zdjęcia ale nie myślisz o inwestowaniu w sprzęt czy programy do obróbki - to oczywiście sx20is będzie dobrym wyborem.
    C 30 | C 50D | 8 fisheye | 17-55 | 35 | 50 | 85 |

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Ja też zaczynałam od kompakta.
    (...) potem wskoczyłam od razu w xxd,(...)
    Ja miałem tak samo. Myślę, że mimo wszystko jest to dobre rozwiązanie. Do tak szerokiej tematyki zdjęć trudno dobrać jakiś sensowny obiektyw do lustrzanki. Kompakt nada się do wszystkiego, pozwoli oswoić się z podstawami fotografii i po pewnym czasie ukierunkuje w których kierunkach chcemy darzyć (krajobraz i makro a może tylko portrety itp).
    Jeśli już kompakt będzie w stu procentach ograniczał wtedy przesiadka na lustro da ogromnego kopa, skok jakościowy będzie zdecydowanie widoczny.
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Domyślnie

Ojj jak dawno to był ten temat.. przepraszam, że odkopuję ale właśnie dzisiaj kupiłem sobie canona 550d z kitowym obiektywem
    Teraz czas przejrzeć forum ogarnąć parę tematów : )

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Crecha,

fajne odopanie tematu po tak dlugim czasie

A co miales w miedzyczasie jesli mozna zapytac?

Domyślnie

No dlatego mówię, że przepraszam za odkop, bo po co mam nowy temat zakładać, wgl dostałem ostrzeżenie za 'reklama/oferta poza działem giełda' widzicie gdzieś tutaj oferte lub reklame ?

Nic niestety nie miałem..

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

W 4 poście była informacja o tym, iż z chęcią kupisz aparat...

W obecnej chwili zostało wymoderowane.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

To pozdrawiam moderatora bo to było tak dawno temu..

Można temat zamknąć bo został wyczerpany

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Crecha Zobacz posta
    To pozdrawiam moderatora bo to było tak dawno temu..
    To nadal nie zmienia faktu, że obowiązujący na forum regulamin dotyczy każdego. Bez względu czy jesteś amatorem, archeologiem czy nie zdecydowanym amatorem po przejściach

Panujący tu zasady powinieneś sobie przyswoić
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów