Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Przesiadka z nikona na canona

Domyślnie Przesiadka z nikona na canona

Witam,
    mam aparat nikona z matrycą DX, kilka obiektywów i lampę. Niestety aparat jest już bardzo leciwy (d70), w dodatku zepsuł mi się standardowy zoom. Niestety cena najtańszego aparatu, który będzie współpracował z moimi stałoogniskowymi obiektywami (d7000) to 5000 za body, co za aparat z matrycą DX jest dla mnie nieporozumieniem (brak pełnej klatki i wydłużenie ogniskowych to rzecz najbardziej mnie kłująca - nie interesuje mnie opcja kręcenia filmów).
    Fotografuję głównie amatorsko portrety, do szczególniejszych zdjęć mam średnioformatową Mamiyę C330.
    Zastanawiam się, czy nie sprzedać wszystkiego i nie zainwestować w używanego Canona 5d z na początek obiektywem 50mm. I tu moje pytanie - czy zestaw 5d plus 50mm 1,8 ma w ogóle ręce i nogi, czy należałoby kupić 1,4? Nie wiem za bardzo, jaka jest pięćdziesiątka 1,8 canona, ta nikona, którą mam, nie jest najgorszym obiektywem.
    I drugie pytanie - czy 5d z przejściówką na m42 to coś, czym warto się zajmować? Mam trochę starych obiektywów z ładnym bokehem, i mimo braku AF do spokojnej fotografii byłyby ok, jeśli dobrze współpracują z cyfrowym aparatem.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Przesiadłem się z 50/1.8II na 50/1.4 i jest dużo ciekawiej na FF , niestety 50tka jest najtańszym obiektywem co się czuje podczas pracy nią, af ma nieprzyjemny dźwięk a ostro robi się od f/2.2-2.5, o ostrzeniu w manualu to zapomnij nią. Warto jest przeskoczyć bo róznica w cenie to 700zł jakieś to nie makabra...skoro jesteś w nikonie nie myślałeś nad uzywanym 300s??
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

Taka opcja odpada, bo dokładając pieniądze otrzymuje rzeczy mi niepotrzebne (metalowe body, szybkość itp.), kilka potrzebnych (mniej szumiący CMOS, większe ISO), ale nie rozwiązuję moich głównych problemów (brak jasnego standardu z małą głębią i ładną plastyką, wydłużenie ogniskowych stałoogniskowych obiektywów).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

jesli zastanawiasz się nad 50/1.8 i 50/1.4 to polecam 50/1.4, 50/1.8 to plastik, co widać słychać i czuć. Dobrze przetestuj kupowany egzemplarz, bo zdarzają się spore odstępstwa jeśli chodzi o AF... Jeden egzemplarz będzie trafiał w punkt w odległości do 2-3m, inny powyżej 3m, a jeszcze inny w całym zakresie idealnie trafi, trzeba się ostro naszukać za dobrym egzemplarzem. Ale warto!
    Ostatnio edytowane przez sanchin ; 27-02-2012 o 13:02

Początki nałogu

Domyślnie

to może d90?

wszystko co w d70 w lepszym wydaniu

Domyślnie

To już trochę lepiej, ale z jakimś przyzwoitym zoomem (bo mi się zepsuł) to też duży koszt (ok. 3500), a zysk niewielki :-(

Początki nałogu

Domyślnie

no ale przecież 5d z 50mm to będzie bliżej 4 tys

Domyślnie

5d z 50 1,8 byłby tańszy, a aparat zdecydowanie lepszy, z 1,4 rzeczywiście powyżej 4000

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

5 poniżej 3000 używkę z migawką przed 100 tyś powinna się znaleźć; 50 1,4 to wartość około 1000;
    więc niecałe 4000;

50 1,8 często możesz spotkać się w necie z bardzo dobrymi opiniami szczególnie jeśli chodzi o jakość/cena/możliwości; jednak równie często spotkasz się negatywnymi opiniami (wg mnie szkoda kasy)

m42 poszukaj w necie stronki z możliwością podpięcia różnych m42 do 5, ja do swojej mkII niestety nie mogłem używać większości moich szkiełek- haczyły o lustro (pow 50mm powinno być spoko, ale 50mm są najpopularniejsze)

Domyślnie

Uwazam wybor 5d plus 50/1.4 za udany. Mysle ze bedziesz zadowolony Kiedys w mojej stajni byl 50/1.8 i jak dla mnie to porazka, konstrukcja total plastik i lubi nie trafic z ostroscia, ogolnie ten obiektyw mi sie nie podoba. Jesli stac cie na 50/1.4 to sie nie zastanawiaj.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów