Od dawna już nie tylko do grafiki. Obsluga OPEN_CL to własnie uniwersalność(obliczenia podwojnej precyzji, w pełni progamowalne jednostki, dwukierunkowy dostep do głównej pamieci RAM) a to już maja karty z 2 - 3(moze dalej) generacji wstecz. Wiele siliników renerujących opartych na raytracingu juz z tego korzysta (a to nie sa obliczenia typowe do wyswietlania w OPEN_GL/DirectX) oferując pełen wachlarz efektów równy silnikom tym opartym na normalnym CPU - tyle że szybsze. Tak samo szereg aplikacji nakowych, badawczych, inzynieryjnych - zreszta mozna poszukac na stronach nvidi pod hasłem Tesla - całe centra obliczeniowe oparte w 90% na GPU. Wiec tym bardzije sie dziwie dlaczego nie korzystają z tak duzych mocy obliczeniowych.
Biorąc pod uwagę fakt że ilosc MPix rosła (liniowo) szybciej od mocy obliczeniowych wspołczesnych PC + nowe wolniejsze algorytmy przetwarzania, wychodzi że w kwesti predkosci obrobki jest gorzej niz pare lat temu(tak wiem jakość lepsza) a jednak mimo to wprowadzaja ten mocozerny feature wiec chyba nie tu był problem. Na moje oko wyglada na dawkowanie emocji zebyśmy nie przekrecili sie z nadmiaru szczescia.