Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 161

Wątek: Najlepsza foto drukarka do formatu A4

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja jeszcze się dopisze, ile kosztuje kalibrator do wydruków z drukarki? (Epson P50)?
    Pozdrawiam, Krzysztof

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    Oświeć mnie na czym polega kalibracja i czy to trudne? I ile mniej więcej kosztuje dobry papier? Bo od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupej drukarki do fotek :-)
    Cytat Zamieszczone przez KrzysiekT Zobacz posta
    Ja jeszcze się dopisze, ile kosztuje kalibrator do wydruków z drukarki? (Epson P50)?
    Kalibracja polega na zrobieniu tablicy korekcyjnej dla poszczególnych barw. Drukuje się specjalną tablice referencyjną, potem spektrofotometrem mierzy odchylenia poszczególnych pól od tego co powinno być w danym polu np. wiemy że powinno być RGB 220,100,100 a jest 230,90,70 i na tej podstawie wyliczane są poprawki. Zwykle, żeby to zrobić dobrze potrzebne jest od 600 do 1000 (niektórzy robią i 1400) pomiarów. Na końcu wyliczany jest profil, którego potem uzywamy do wydruków zamiast jakiegoś standardowego profilu dostarczonego z drukarką.

Współczesne drukarki upraszczają sprawę z profilami i automatycznie dobierają profil po podaniu na jakim papierze chcemy drukować. Niestety tylko pod warunkiem, że i papier i tusz są tego samego producenta co drukarka.

Czy to trudne? To tak jak z jajkiem Kolumba - łatwe jak się umie a trudne jak się nie wie o co chodzi.

Koszt? - pogooglać w stanach to zwykle ok 50 USD z jeden profil. Profil robi się dla zestawu papier-tusz-drukarka i zmiana któregokolwiek elementu tej wyliczanki skutkuje koniecznością zrobienia nowego profilu.

np. http://www.drycreekphoto.com/index.html

koszt urzadzenia to ok 1000 USD i1Pro i nieco mniej za któreś Munki (spektrofotometr musi być więc tansze Munki odpadają). Munki ma software który (ponoć) pozwala na ok 100 punktów pomiarowych - nie wiem nie mam Munki.

EDIT: potrzebny jest też software do zrobienia profilu. Może kosztować sporo - nawet kilka lub kilkanaście tysięcy złociszy. -> Google "Profile maker Pro"
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-02-2012 o 19:31

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

aha to rozumiem, ze żeby coś wydrukowac to trza te cuda z kalibracja zawsze robić? kurna przecież to w domowych warunkach lda wydrukowania sobie paru fotek lekka przesada chyba... no nie wiem czy nie lepiej jednak skorzystać z netowego labu, bo roboty przy tym wszystkim tyle, że hej.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    aha to rozumiem, ze żeby coś wydrukowac to trza te cuda z kalibracja zawsze robić?....
    Źle rozumiesz. Nie trzeba robić wcale. Można korzystać z tego co dał producent i też się da. Jeśli chcesz używać innych papierów to wielu producentów np. Ilford udostępnia profile generyczne dla swoich papierów i popularniejszych drukarek (dla oryginalnych tuszy) - download ze stron producenta. Jeśli chcesz używać "tanich" tuszy, systemów ciągłego podawania tuszu (CISS) to... też nie musisz robić profilu. Po setnej próbie i kolejnym spapranym wydruku przekonasz się, że jednak warto.

.... bo roboty przy tym wszystkim tyle, że hej.
    Ano. Najlepiej leżeć pod palmą z drinkiem w jednej ręce i młodą kobitą obok. Zdjęcia niech robią pasjonaci...
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-02-2012 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do oryginalnych papierów i tuszy profile są gotowe i nic nie trzeba robić.

Przy nieoryginalnych profil robisz raz - chyba, że zmienisz papier lub tusze, albo chińska gnojówka zmieni swoje właściwości (lub ew. właściwości głowic).

Najtańszy spektrofotometr to koszt ok. 2tyś. (ColorMunki Photo/Design), jego oprogramowanie pozwala kręcić profile iteracyjnie tworzonym zestawie 2x50 próbek + dodatkowe 50 próbek optymalizacyjnie.

Darmowym ArgyllCMS można jednak tworzyć wzorce o dowolnej ilości próbek.

Można też zlecić usługowo.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-02-2012 o 20:00

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    ....
    Darmowym ArgyllCMS można jednak tworzyć wzorce o dowolnej ilości próbek.
    .....

Tylko, że znowu trzeba się czegoś nauczyć. A tu roboty z tym tyle, że hej.... ;-)

Janusz,

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Źle rozumiesz. Nie trzeba robić wcale. Można korzystać z tego co dał producent i też się da. Jeśli chcesz używać innych papierów to wielu producentów np. Ilford udostępnia profile generyczne dla swoich papierów i popularniejszych drukarek (dla oryginalnych tuszy) - download ze stron producenta. Jeśli chcesz używać "tanich" tuszy, systemów ciągłego podawania tuszu (CISS) to... też nie musisz robić profilu. Po setnej próbie i kolejnym spapranym wydruku przekonasz się, że jednak warto.

Ano. Najlepiej leżeć pod palmą z drinkiem w jednej ręce i młodą kobitą obok. Zdjęcia niech robią pasjonaci...
    hehehe nie przesadzaj, ostatecznie wielu z nas tu obecnych robi fotki i wszystko co z tym związane dla przyjemności. Dzięki, że mi od razu wyjaśniłeś co to Ciss, bo już miałem pytać. niestety w kwestii drukarek jestem na poziomie trmosublimacyjnego Canona, ale widze, że chyba warto się zainteresować atramentówką. Może to być fajna dodatkowa zabawa. A co Państwo sądzą o L800 epsona za 1350 zł? Podobno jakaś super nowaość. piszą o tym na Optycznych.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tylko, że znowu trzeba się czegoś nauczyć. A tu roboty z tym tyle, że hej.... ;-)
    Wszechmocny ArgyllCMS jest idealnym rozwiązaniem dla osób tworzących profile - obsługuje niezliczone sensory, profilując i kalibrując praktycznie wszystko na najdziksze i najbardziej wyrafinowane sposoby. A wszystko to za darmo, ew. dobrowolny datek...

Jedyną jego wadą jest konieczność obsługi z shella za pomocą zaklęć, ale cena kokurencyjnych, komercyjnych rozwiazań potrafi stanowić skuteczną zachętę do podjęcia wysiłku

hehehe nie przesadzaj, ostatecznie wielu z nas tu obecnych robi fotki i wszystko co z tym związane dla przyjemności. Dzięki, że mi od razu wyjaśniłeś co to Ciss, bo już miałem pytać. niestety w kwestii drukarek jestem na poziomie trmosublimacyjnego Canona, ale widze, że chyba warto się zainteresować atramentówką. Może to być fajna dodatkowa zabawa. A co Państwo sądzą o L800 epsona za 1350 zł? Podobno jakaś super nowaość. piszą o tym na Optycznych.
    Jeśli będzie oferować zbliżoną jakość co Claira (seria Epson Photo - P50, PX730 itp), to do druku kolorowych fotografii będzie cholernie ciekawym rozwiązaniem.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-02-2012 o 21:24

Dopiero zaczyna Awatar Artubi
    Miasto
    Orzesze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj;
    Jeśli będzie oferować zbliżoną jakość co Claira (seria Epson Photo - P50, PX730 itp), to do druku kolorowych fotografii będzie cholernie ciekawym rozwiązaniem.
    Właśnie piszą, że to drukuje na oryginalnych tuszach Claira lanych z butli, więc efekt powinien być taki sam jak z ww. drukarek przy zastosowaniu oryginalnych tuszów.
    Tak piszą...
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-02-2012 o 09:54
    5DII+17-40+24-105+70-300IS+105+50=5DII+121-300IS=121+5(DII-60IS)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem dzisiaj przyjemność oglądać kilka wydruków testowych wykonanych przez L800 na papierach Fomei. Wrażenie więcej niż pozytywne. Minimalne zastrzeżenia można by mieć do braku szczegółów w głębokiej czerwieni, ale nie miałem szansy zobaczyć oryginału. Jest więc duża szansa, że to fotograf popełnił błąd, a nie drukarka.;-)
    Przy bardzo atrakcyjnych cenach tuszy drukarka ta może nieco zamieszać na rynku. Ponoć ma być dostępna w sprzedaży pod koniec stycznia.

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów